Nodo d’Amore so zaljubljeni vozli, ki jih vsaka gospodinja Valeggia pripravlja po svoje, a za praznike si jih privoščijo v Alla Borsa.

Potepava se: Violeta & Uroš Mencinger

Zaljubljeni vozli, a ne od Romea in Julije

Alla Borsa1

Alla Borsa

Valeggio sul Mincio je mesto najlepše zavozlanih testenin, tortelinov! Čeprav sta ”soseda” Romeo in Julija bolj znana, sta najbolj znane torteline Valeggia navdahnila kapitan Malco in njegova rečna nimfa Silvia. Seveda je tudi njuna ljubezen bila tragična, kot se za vsako legendo spodobi, je pa na obali reke ostal njun zavozlani zlati šal.

Alla Borsa4

Alla Borsa, ljubezenski vozli, Nodo d’Amore

Nodo d’Amore so zaljubljeni vozli, ki jih vsaka gospodinja Valeggia pripravlja po svoje, toda najboljši so v Pastificio Remelli. Ko smo končno prišli na vrsto, da smo si prtljažnik napolnili s tortelini vsaj desetih različnih nadevov, nas je čakala še daljša vrsta v njihovi oštariji. Na srečo pa je na drugem koncu trga ristorante Alla Borsa, ki je tako velika gostilna, da ima gospodarica Nadia vedno v rezervi še kakšno mizo za takšne zaljubljence (v torteline).

Alla Borsa5

Alla Borsa, antipasti

Neučakano smo preskočili bruskete, karpače in ocvrte polnjene olive, se odrekli semifreddu, gelatu in sadnemu frou frou kolaču, ter se v mestu tortelinov obilno posvetili le njihovim vozlom: ljubezenski Nodo d’Amore so polnjeni z mesom in preliti z žajbljevim maslom, ”normalni” pa so še z rikoto in špinačo, ali z bučo, so v juhi ali maslu, eni so veliki, drugi majhni, vsi pa iz zelo tankega, vendar ne krhkega, temveč prožnega testa, spretno zviti in tako lepi, da je vsak grižljaj kot strasten poljub, ki se topi na jeziku.

Alla Borsa2

Alla Borsa, široki rezanci z mesno omako

Valeggio vsako leto tretji vikend v juniju organizira festival ljubezenskih vozlov, ko na mostu čez reko pogrnjeno 1.300 metrov dolgo omizje, za katerim 140 kuharjev pogosti s tortelini 4.000 gostov.

Alla Borsa, Via Goito 2; Pastificio Remelli, Via A. Sala, Valeggio sul Mincio, Italija