Berlin je prevelik talilni lonec narodov, kultur, običajev, da bi v njem iskali le svinjske tace in kislo zelje - Od največ srčkov do najboljših vinskih barov, od klasične nemške kuhinje do najboljših azijskih restavracij, od ponudbe na tržnicah do ponudbe zelenjavnih jedi

Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger

Berlin je preveliko mesto in prevelik talilni lonec narodov, kultur, kuhinj, običajev, da bi v njem iskali le svinjske tace na kislem zelju, polpete (buletten) s temnim pivom in palačinke v obliki krofov. Možnosti za drugačnost je več kot kjerkoli drugje! Oziroma, v Berlinu ima še jed z ulice, ki je nastala v pomanjkanju, zato je njen ”recept” prava groza – kuhana pečenica, prelita z mešanico kečapa in majoneze, čez katero si obilno potresejo curry prašek, zraven pa pijejo mrzel kakav -, spomenik in tako tekne, da letno spečejo in s curryjem potresejo 70 milijonov klobas!

Svetovna metropola na reki Spree premore sedem tisoč restavracij. Toda ta podatek je že star, saj vsak dan prinese nekaj novih. Berlin ima ideje, v Berlinu so novosti na vsakem vogalu, v Berlinu se rojevajo gastro trendi, v Berlinu vsi radi in dobro jejo.

konopke zid spree park 2Berlinski življenjski slog je liberalen, odprt, mladosten, radoveden, moderen, zato so takšne tudi njegove kuhinje, restavracije, chefi. Nič čudnega, da je ena najboljših restavracij azijska, toda njen chef je Berlinčan, da je najboljši berlinski chef Avstrijec, in da se najboljše je v vinskih barih.

Berlin je drugačen od drugih velikih mest. Ker je nastal iz dveh političnih sistemov, dveh držav, dveh mest. Ker je toliko doživel in pretrpel. Ker nima več zidu. Ker ima ostanke zidu. Ker je mesto, ki se vsako jutro zbudi, če sploh zaspi, in začne vse znova. Ker Berlin ne pozna morda, temveč pozna le na polno ali pa nič.

Prednost Berlina je, ker ni eno mesto, temveč je somestje. Njegovi predeli so večji od velemest in imajo svojo zgodovino, kulturo, spomine, predvsem pa prebivalce iz vsega sveta. Multikulturnost, ki je marsikje postala psovka, je v Berlinu gibalo življenja, napredka, drugačnosti, posebnosti, enkratnega berlinskega utripa. Zato je Berlin poln idej, ki nenehno ustvarja, odpira, odkriva. Spat greš iz ene trenutno najbolj znane gostilne, ko se zbudiš, moraš na zajtrk na drugi konec mesta v drugo, ki je trenutno najbolj najbolj znana in in. Berlin ljubiš ali sovražiš, poznaš ga nikoli.

berlin checkpoint charly 2V tem je čar Berlina. Zato, ker je vsak obisk nova dogodivščina in teh obiskov ter dogodivščin ni nikoli preveč. Zaradi tega je Berlin, seveda, turistično mesto. Toda Berlin nima (enega) centra, središča, srčike, ima pa dovolj znamenitosti in spomina, zato so turisti tam, kjer vi ne boste, torej na Checkpoint Charlie, okrog ostankov zidu, v KaDeWe, v vrsti za curry klobaso … Vam pa sploh ni potrebno iskati, saj vam je dovolj le ena ulica, da v njej najdete ter doživite za cel tedenski obisk. Ne verjamete?

berlin kneipe 1Pojdite, recimo v Mitte, zapeljite se s podzemno, ki vozi večinoma nad zemljo, na Oranienburger Tor ali na Rosenthaler Platz in se sprehodite po Torstrasse do Prenzlauer Alee. Na številki 1 lahko v Soho House čisto po londonsko in zelo luksuzno, torej drago, stanujete in od tam raziskujete. Na 68 je Vesper Bar Brut, za sendvič in požirek pred večerjo. Na 89 Neue Odessa Bar, kjer boste spoznali znane, če pridete mimo vratarja. Na 99 je Kitty Cheng Bar, za tiste, ki ljubijo kič. Na 116 je Butcher’s imbiss, če pa stopite skozi telefonsko govorilnico, je bar. Lačni? Na 125 je v Pizza Pausa pasta a la Mama. Na 151 je v Muschi Obermaier Bar, ki je revija Gala v živo. Na 167 je v Brandol sur Mer mišelinka v second-hand ambientu. Dan se konča na 218, v Geyer baru. A to je le ena ulica. In takšnih, od Gucci-gastronomije do dizajnersko-punkovskih lokalov z organskimi vini in azijskimi tapasi je nič koliko. Spodnji predlogi so zato za vsak slučaj. Da ne boste le v eni ulici.

berlin kavarna the barn 1

NAJVEČ SRČKOV:

Tim Raue
Restavracija, ki ima dve Michelinovi zvezdici, je takšna kot njen chef, zelo sproščena, ležerna, prijetna, čeprav tudi elegantna. Tim Raue je čistokrvni Berlinčan, ki kuha ”čistokrvno” azijsko. Okusi so daljni, številne sestavine pa so bližnje. To je visoka evropska kuhinja z azijskimi začimbami.
Rudi-Dutschke-Straße 26 (OT Kreuzberg)
+49 30 259 379 30
www.tim-raue.com
zaprto v nedeljo in ponedeljek

 • Ogrevanje

  Za pozdrav so majhni prigrizki, ki ”ogrejejo” za prihajajoče okuse. Kumara in česen sta navdahnjena s tradicionalno sečuansko solato z veliko česna in malo kisa, po kateri je potrebno veliko (s)piti. Timov priljubljeni berlinski Kitajec se imenuje Tian Fu. Indiski oreščki pripravijo na pikantnost, sladko-kisla je redkev s sezamom, na špinači podobnem listu drugačnega okusa je pekoča majoneza. Vse skupaj je bolj pogrinjek kot amuse bouche, toda saj je šele čas za kosilo.

  tim raue pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Homeopatsko

  Šampanjec Mousse Fils Anecdote, extra brut, 100 % chardonnay, toda s terroirja meunierja, homeopatski odnos do vina, šampanjec, ki ga je naredila le narava.  V kosilu v štirih hodih za 68 evrov je bil aperitiv prijazno na račun hiše! Zelo aperitiven, osvežujoč, z majhnim vplivom likerja, nenavadnež za hišo meunierja, a z lege, ki velja za zanj slabo, zato cuvee različnih letnikov chardonnaya.

  tim raue vino šampanjec mousse fils
  od
  Avtor slike: UME
 • Pomelo, kokos, solata

  Pomelo, hruškasti in največji med citrusi, svoj grenko-sladki okus poglobi s kokosovim orehom, vse skupaj pa po evropsko spne z glavnato solato. Miniatura visoke kuhinje začenja meni z žlico, toda s sokom in pekoče. Za primat se spopadeta čebula in koriander, toda zmaga nežnost, ki razširi občutljivost v ustih.

  tim raue pomelo kokos solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Rizling

  Geyersberg, Georg Fischer, Rheinhessen, Nemčija, renski rizling, 2015, ponosen predstavnik svoje vrste za 50 evrov, od bele breskve do travniškega cvetja v nosu in eleganca ter mineralnost v okusu.

  tim raue vino rizling geyersberg
  od
  Avtor slike: UME
 • Skuša, šiso in ponzu

  Skuša je marinirana v sladkorju in soli, nato je hladno dimljena, nazadnje zapečena pod žarom. Tudi njena omaka je sadni sok (mandarine), ki pa je sashimi-znana. Ponzu omako sladkasto opredeljujejo šiso listi (perile), ki jo začimbno barvajo temno rdeče. Že takoj na začetku je veliko umamija, zelo ”moški” začetek, ki pa se izkaže tudi z lepoto in gracilnostjo. Skuša je miniaturna, toda čvrsta, zapečeno-hrustljava, toda še zelo ”surova”. Celotna jed je sestavljena s pinceto, tudi vsi njeni okusi so tako finomehanski. Vmes, da razbija sožitje, je še ocvrti topinambur.

  tim raue skuša shiso ponzu
  od
  Avtor slike: UME
 • Dim sum I

  Dim sum je le za kosilo. Je pregreha iz ogljikovih hidratov, ki bi bila za Tima, ki je svoji avtobiografiji dal naslov ”Vem, kaj je lakota”, zvečer pretežka, saj potrebuje daljšo predelavo. Toda pšenična moka je vseeno stanjšana s tapiokino, maščobo ji daje sicer lardo, a juha ni svinjska, temveč piščančja, in v osnovnem piščančjem nadevu so namesto kozic Jakobove pokrovače. Da ne potone in obleži, v juhi hrustajo bambusovi vršički, v nadevu pa ne manjka ingverja in ostrižje omake (iz ostrig).

  tim raue dim sum jakobinka bambusovi vršički
  od
  Avtor slike: UME
 • Dim sum II

  Drugi ”žlikrofi” so bolj podobni originalnim iz Timovih kitajskih vzorov; to so Restavracija 8 v Macau, Lung King Heen v Hong Kongu in Tim Wan Ho v Singapurju.

  V dim sumih s svinjino je dimljena potrebušina, a tudi tukaj ne manjka piščanec. Ingver, mladi por, rdečo chili omako iz nadeva na krožniku dopolnjujejo zelena paprika in pikantna majoneza. Dim sumi so hrustljavo zapečeni. Zanimivo: testo (won ton) je kupljeno.

  tim raue dim sum svinja zelena paprika majoneza
  od
  Avtor slike: UME
 • Ikarimi losos

  Ikarimi je najboljši nemški losos. Tim Raue ga združi s paradižnikom in janeževo zvezdo. In to je vse … Zato pa je največ! Losos je a point, na tisočinko, zato je še ”živ”, a čisto ”krotek”, tudi s pomočjo ”janeževega” želeja, ki pa je tako redek, da mini paradižniki brez težav plavajo v njem in se šopirijo s sladko kislostjo.

  tim raue ikarimi losos paradižnik janeževa zvezda
  od
  Avtor slike: UME
 • Orada

  V japonski kuhinji je sveža riba tista, ki je ubita tik preden … V berlinski je Tim Raue Orado zato okopal v wasabiju in japonski redkvici, s čimer pa je ni zakril, saj je tako kot pri lososu ribja konsistenca ostala živa. Ste opazili, kako malo sestavin uporablja? Glavne so v glavnem le tri, vse druge so skrite v globini, za katero pa so hkrati tudi najbolj odgovorne.

  tim raue orada wasabi japonska redkvica
  od
  Avtor slike: UME
 • Teletina

  Telečje ličnice os popečene na maslu in dolgo (11 ur) kopane sous vide na 82 stopinjah. Omaka se tukaj zgleduje tako po francoski kot po azijskih kuhinjah, je gladka, žametna, polna, bogata, toda na drugačen način, s pomočjo listov perile, jabolka, ingverja, jalapeno paprike in predvsem sojine omake, ki je v lesenih sodih starana kar deset let in nosi družinsko ime Kamebishi, torej ima 400 let tradicije in ugled ene najboljših japonskih tradicionalnih sojinih omak, s tobačno aromo, malo kisline in močnim umami okusom. Grahova krema je zato, da ”dezinficira”.

  tim raue teletina grah kamebishi soja
  od
  Avtor slike: UME
 • Odojek

  Čeprav ni maral njene nedeljske mastne, klasično-berlinske svinjske krače, ji je posvetil jed iz mlečnega odojka z japonsko gorčico. V Timovi inačici je koža čisto tanka in zato prosojno hrustljava, iz dašija je žele, ki poudarja globino okusa celotne jedi, gorčica dodaja kislost in vse skupaj pogreje. Kožo natre s pasto iz česna, paprike in kumine, kračice da v sous vide za 10 ur na 82 stopinj, na koncu jih osuši in ocvre.

  tim raue odojek dashi japonska gorčica
  od
  Avtor slike: UME
 • Hruška in koji

  Kalapaia je Valrhonina azijska čokolada, s specifično kislino, ki jo Raue doda hruški, podloženi s koji rižem, poparjenin in ”plesnivim”.

  tim raue kalapaia čokolada hruška in koji
  od
  Avtor slike: UME
 • Kutina in pasijonka

  Najboljša sladica! Iz Zotterjevega nougata iz makadamskih orehov. Mousse iz makadamij, hrustljave tube iz karamele, drobljenec iz makadamij, žele iz kutin, marmelada iz kutin in pasijonke, sorbet iz pasijonke. Kot da bi bil Azijec, ki ga je navdahnila evropska kuhinja.

  tim raue kutina makadamia nougat pasijonka
  od
  Avtor slike: UME
 • Cheesecake

  Brez njega ne gre niti več v japonskih restavracijah … Toda cheesecake ima kislino yuzuja in karamelno sladkost slanega masla. Dopolnjuje ga sorbet iz yuzuja.

  tim raue yuzu karamelno slano maslo
  od
  Avtor slike: UME

Horváth
Stoletna gostilna, nekoč izletniška, danes pa ”sredi” mesta (Kreuzberg), zato tradicionalen ambient z vrtom in marelami ter kreativnim kuharjem s spominom. Avstrijec v Berlinu, dve mišelinki za zeleno, nastrgano kot tartuf. Sebastian Frank, odkritelj ”emancipirane kuhinje”, je evropski chef leta 2018.
Paul-Lincke-Ufer 44A (OT Kreuzberg)
+39 30 612 899 92
www.restaurant-horvath.de
zaprto v ponedeljek in torek

 • Tradicija

  Stoletna gostilna, nekoč izletniška, danes pa ”sredi” mesta (Kreuzberg), zato tradicionalen ambient z vrtom in marelami ter kreativnim kuharjem s spominom.

  horvath vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Chef

  Sebastian Frank, Avstrijec v Berlinu, odkritelj ”emancipacijske kuhinje”, več let pri Heinzu Reitbauerju v dunajskem Steirerecku, nato sous chef pri Christophu Zangerlu (Interalpen hotel Tyrol), je prišel v Berlin kot chef, ostal pa kot lastnik Horvatha. Na Madrid Fusion, mednarodnem kulinaričnem sejmu, so ga leta 2018 proglasili za evropskega chefa leta.

  Sebastian Frank
  od
  Avtor slike: Horvath
 • Restavracija

  Kreuzberg je trendovski predel Berlina, toda Horvath je preprosta, tradicionalna gostilna, v kateri ne pričakuješ fine dininga. Prav preprosti ambient in sproščena atmosfera pa sta najboljši ”prilogi” Frankovih kreativnih jedi.

  horvath jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Les

  Na gostinskem vrtu ob cesti marele, v jedilnici pa stari les in mize brez prtov, a s svečami. V takšni preprostosti se ne počuti domače le najmlajši berlinski chef z dvema mišelinkama, ki Berlinčanom odkriva tradicionalno avstrijsko kuhinjo, začinjeno s kreativnostjo.

  horvath jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Aperitiv

  Penina Trijumf, Aleksandrović, 100 % chardonnay, Šumadija, Srbija, sadna, aperitivna, stoletna vinogradniška tradicija, 75 hektarjev, ročno delo, majhni donosi (do 1,5 kg na trto).

  Ob vinski je spremljava lahko tudi brezalkoholna, iz čajnih izvlečkov, hišnih zelenjavnih sokov in redukcij. Že v uvodu pogrinjka jo predstavi čebulno-karamelni napitek, ki najavi tudi chefov hobby – fermentiranje.

  horvath amuse zelenjavni
  od
  Avtor slike: UME
 • Trijumf

  Presenečenje že takoj na začetku. V Berlinu z avstrijskim chefom srbska penina. Trijumf, Aleksandrović, Šumadija, Srbija, 100 % chardonnay, sadna, aperitivna, stoletna vinogradniška tradicija, 75 hektarjev, ročno delo, majhni donosi (do 1,5 kg na trto), kot kuhinja, emancipacija.

  horvath penina trijumf aleksandrović
  od
  Avtor slike: UME
 • Pražen krompir

  Glavna jed pogrinjka. Zelo avstrijsko. Pretlačen in pražen krompir z ocvirki, slano maslo, langaš, kruh z drožmi, mafini s krvavico, brioš iz krompirjevega testa.

   

  horvath kruh pražen krompir maslo
  od
  Avtor slike: UME
 • Amuse

  Sladoled iz chardonnayevega kisa, redukcija paprike, cvetača, peteršilj in veliko vprašanj. Amuse bouche za radovednost.

  horvath pozdrav amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Šampinjoni

  Šampinjoni kot žele, prevretek mandljevega olja, kodrasta endivija. Nežno, božajoče, elegantno, čisto, prvinsko, a čisto drugače.

  horvath šampinjoni por
  od
  Avtor slike: UME
 • Hasensprung

  Hasensprung, Weinreich, Rheinhessen, Nemčija, renski rizling, 2016, kandirani citrusi in medene sadne arome, zeliščna mineralnost na jeziku, majhen donos, naravne kvasovke, lepa kislina, prepoznaven, a ne moteč petrolej.

  horvath vino hasensprung weinreich
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelena

  Jed s prepoznavnim podpisom evropskega chefa leta 2018. Gomolj zelene tri tedne peče v soli pri 50 stopinjah, nato ga šest tednov skladišči na suhem, da se posuši do debele rozine, ki jo, ko jo olupi, vso črno in zgubano, nariba kot tartufe, vendar z okusom več let staranega parmezana. Zelena sveža in dušena, zelena zrela in nastrgana, semena zelene in piščančji bujon. Umami bomba, ki omami.

  horvath zelena
  od
  Avtor slike: UME
 • Jeseter

  Srbska jed po avstrijsko, jeseter na žaru, z aromo ”ljute” paprike. Nato avstrijska jed po Frankovo, meso iz goveje juhe, Goellesov jabolčni balzamični kis in luštrek.

  horvath jeseter
  od
  Avtor slike: UME
 • Odojek

  Zelenjavni narastek, limonov bešamel in planinski sir. Mleko peteršiljevega korena, vanilja, drobljenec iz bučnic. Frank ohranja prvinske okuse in se osredotoča na bistveno. Takšna je tudi glavna jed, mlečni odojek, dimljena čebula, ličnice in okisane, fermentirane gomoljčnice.

  horvath odojek
  od
  Avtor slike: UME
 • Vetrc

  Kuminov vetrc, sladoled kisle smetane, prevretek iz dišeče perle. Pred njim pa bučni marcipan, marmelada iz kisa smrekovih vršičkov in telečji ocvirki.

  horvath sladica
  od
  Avtor slike: UME
 • Kri

  Konča se krvavo. Videti je kot kri, okus ima po … nečem, kar je dolgo, dolgo vrelo, zato bo zdaj digestivno pomirilo.

  horvath svinjska kri
  od
  Avtor slike: UME

Rutz Restaurant & Weinbar
Chef Marco Müller v puristični a elegantni restavraciji preseneča s krožniki, ki so rezultat eksperimentiranja s tehnikami, surovinami in kombinacijami. Dve Michelinovi zvezdici. Do vrhunske restavracije pa je pripomogla tudi izvrstna vinska karta in vsa vina so na voljo tudi v vinskem baru v pritličju.
Chausseestraße 8 (OT Mitte)
+49 30 2462 87 60
www.rutz-restaurant.de
zaprto v nedeljo in ponedeljek

RAD DOBRO JEM:

Bandol sur Mer
Majhna restavracija s samo 19 sedeži in lesenimi mizami v bivši okrepčevalnici. Freestyle francoska sodobna bistro kuhinja chefa s tatooji. Ena Michelinova zvezdica.
Torstraße 167 (OT Mitte)
+49 30 6730 20 51
www.bandolsurmer.de
zaprto v torek in sredo

Nobelhart & Schmutzig
Nova nemška kuhinja z izključno regionalnimi produkti iz prestolnice in njene okolice za napredne dobrojedce. Jedilnica za 28 gostov je od kuhinje ločena samo z barom, ni jedilnega lista ampak samo 10-hodni degustacijski meni. Ena Michelinova zvezdica.
Friedrichstraße 218 (OT Kreuzberg)
+49 30 259 40610
www.nobelhartundschmutzig.com
zaprto v nedeljo in ponedeljek

Cordo
Prej je bil Cordobar, najbolj znani berlinski vinski bar, novembra 2018 pa je iz bara nastala majhna restavracija, z le 40 sedeži, preprostim ambientom (ki spominja na prejšnjo Nomo), srebrnim priborom z bolšjega sejma in chefom Yannicom Stockhausnom, ki je bil prej mojster za ribe pri Svenu Elverfeldu (Aqua, 3 Michelinove zvezdice). Nordijska kuhinja kreativnega nemškega kuharja v gostilni avstrijskega lastnika. Smuč s telečjo glavo, mlado zelje in ohrovtov pesto. Štirje sedeži na baru za majhne prigrizke. Ekološka in naravna vina iz Avstrije in Nemčije.
Grosse Hamburger Str. 32, Mitte
+49 30 2758 1215
www.cordobar.net
samo zvečer; zaprto v nedeljo in ponedeljek

MIMOJEDE:

Konnopke
konopke imbiss 1Najstarejša in najbolj znana stojnica s curry klobaso, klasiko berlinske ulične prehrane, ki so ji v Berlinu postavili celo spomenik. Družina Konnopke že 80 let ponuja tradicionalno curry klobaso s kečapom, narejenim po starem družinskem receptu.
Schönhauser Allee 44 b
+49 30 442 77 65
www.konnopke-imbiss.de
zaprto v nedeljo

Curry 36
konopke imbiss curry wurst 1Prepiri o tem, čigava klobasa je boljša in pri kom so za njo daljše vrste, so del berlinskega fast-food vsakdana, zato je potrebno preizkusiti oba glavna ponudnika. Curry 36 je obvezen postanek berlinskega nočnega pohoda.
Mehringdamm 36
+49 30 2517368
vsak dan do petih zjutraj

Mogg
Sodoben ameriški deli, ki se nahaja v bivši židovski dekliški šoli in navdušuje z odličnimi pastrami sendviči.
Auguststraße 11-13
+49 30 330 060 770
www.moggmogg.com

Kiez 99 Village Market
Tržnica Kiez99 je bila zgrajena leta 2016 v starih skladiščnih prostorih železnice in obiskovalci lahko uživajo v kulinarični ponudbi raznolike ulične prehrane vsako nedeljo od 12. do 19 . ure.  Ob petkih pridejo na svoj račun ljubitelji jazz glasbe, gostujejo tudi DJ-ji, performerji in gledališča.
Revaler Straße 99

VINO IN HRANA

Cordobar
Iz bara je nastala restavracija Cordo. Foto zgodba na nekdanji Cordobar.

 • Nogomet

  Avstrijski vinski bar je sredi Berlina ime dobil po ”čudežu iz Córdobe”, ko je na svetovnem nogometnem prvenstvu 1978 v Argentini Avstrija s 3:2 premagala Nemčijo. S tem so svetovni prvaki izpadli na SP že v kvalifikacijah. Žal je bila avstrijska zmaga jalova, saj se tudi oni niso uvrstili v izločilne boje. Legendarni prenos Edija Fingerja seniorja lahko poslušate na moškem WC.

  cordobar šank
  od
  Avtor slike: UME
 • Vina

  Več kot tisoč etiket, s poudarkom na Avstrijcih in Nemcih. Cordobar je tisto mesto, v katerega gredo na kozarec vina po koncu kuhanja berlinski chefi.

  cordobar jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • (Alter)native

  (Alter)native, Clemens Busch, Mosel, renski rizling, 2015, oranžno vino po duši, toda živahno in sveže, raje ima pitje kot staranje, prava alternativa petrolejsko-uglajenim rizlingom, spremljava celo špargljem.

  cordobar vino alternative
  od
  Avtor slike: UME
 • Morje in gore

  Mar i Muntanya, Domaine de l’Horizon, Languedoc Roussillon, syrah, 2016, ekološka pridelava, pravo raw rdeče vino, z morjem na obzorju (horizontu), mladost, sadnost, svežina, rdeča spremljava (tudi) belim ribam.

  cordobar vino mar i muntanya
  od
  Avtor slike: UME
 • Hrana

  Jedi chefa Lukasa Mraza so primer prave spremljave k pravim vinom. To niso hodi, temveč so jedi za sredino mize, potem pa vzemite vsi naokrog, kaj, koliko, kdaj vam paše. Znani prigrizki z azijskim okusom, klasika na ustvarjalen način, avstrijski tapasi v Berlinu, rženi kruh s kislim zeljem in dimljeno morsko ribo.

  cordobar rženi kruh zelje dimljena riba
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnjetina

  Karpačo jagnjetine, starani sir, ocvrta mlada čebula.

  cordobar jagnjetina pražena mlada čebula stari sir
  od
  Avtor slike: UME
 • Beluši

  Beluši v marinadi iz vrtnice, potreseni z makadamskimi orehi.

  cordobar beluši makadamia vrtnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Potrebušina

  Rezine počasi pečene potrebušine v dashi kisu, odišavljene z verbeno.

  cordobar potrebušina vervena dashi kis
  od
  Avtor slike: UME
 • Rebrca

  Po nekaj steklenicah postane omizje konkretno lačno. Potem si naročijo rebrca, v hrustljavi panadi, s solato iz mlade špinače.

  cordobar rebrca špinača
  od
  Avtor slike: UME

Jaja
300 etiket naravnih vin, večinoma francoskih, nekaj pa jih prihaja tudi iz majhnih vinogradov po Evropi. Chefinja Yailen Diaz poskrbi za enakovredne jedi karakterno močnim vinom s krožniki kot so cmoki iz kozjega sira z gobami in žajbljem, dimljlena skuša z rdečo peso in creme fraiche, šunka z dimljenim cheddar sirom in lešniki.
Weichselstrasse 7
+49 30 5266 69 11
www.jajaberlin.com

 • Kneipe

  V berlinskem predelu Neuköln. V majhni ”kneipe” je v notranjosti razen šanka pet majhnih miz, še štiri klopi so zunaj na pločniku. Se da še bolj preprosto? Je lahko še bolj gostoljubno? Brez skrbi, že čez pol ure bo nabito polno.

  jaja kneipe naravna vina
  od
  Avtor slike: UME
 • Ulica

  Sediš na pločniku, ki visi, zato je kozarce potrebno ves čas držati, in mimo se prebijajo mimoidoči iz vseh koncev sveta. Vsi se predvsem zabavajo.

  jaja kneipe zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Vina

  Vinska karta je na stenah in te so vse polne steklenic (s cenami). Jaja je vinski bar s francoskima lastnikoma, ki ne govorita nemško, a zato poznata vse svoje vinarje. In ti so le ”goli”, ker v Jaja so le ”naked” vina. Še en izraz za raw, orange, naravna vina, torej.

  Raw wine so tudi tukaj.

  berlin jaja kneipe naravna vina
  od
  Avtor slike: UME
 • Bonissima

  Za začetek naravni italijanski frizzante. Bonissima, Emilio Montesissa, Emilia Romagna, oranžna (macerirana) penina brez filtriranja in brez olepševanja. Močna kislina, ki potrebuje privajanje. Toda drugi kozarec je že piten in tretjega je prehitro konec.

  jaja kneipe penina montesissa
  od
  Avtor slike: UME
 • Naturkinder

  Gosta večera sta bila mlada nemška vinarja, ”2Naturkinder”, Brand in Schmitt. Beli pinot Holy Chapel, Brand, Pfalz, Nemčija, 2016, je bil shake & wait, z naravnimi kvasovkami, brez filtriranja in povsem brez žvepla. Takšen kot pločnik, na katerem so škripali naši stoli. Zelo neraven, toda zelo naraven … Vino kot razpoloženje, v veseli družbi, ob dobri hrani, v topli noči.

  jaja vino beli pinot holy chapel
  od
  Avtor slike: UME
 • Les Lumachelles

  Rdeče je priporočil lastnik: Les Lumachelles, Cavarodes, Jura, Francija, modri pinot, 2016, oboje, biodinamična kmetija in vino, iz učbenika za ”gola vina”, kratkotrajna karbonska maceracija modri pinot spremeni v rubinastega in mu poudari pitnost.

  jaja vino modri pinot cavarodes jura
  od
  Avtor slike: UME
 • Hrana

  Marinirane sardele, tatarski biftek na rženem kruhu, solata iz redkvic, šparglji z jajcem.

  berlin jaja sardele biftek redkvice šparglji
  od
  Avtor slike: UME
 • Jetrca

  Jetrca z mavrahi na črnem kruhu, mocarela z jagodami in marelice z lardom.

  berlin jaja jetrca mavrahi mocarela jagode marelice lardo
  od
  Avtor slike: UME
 • Kroketi

  Je kdo še lačen? Niso berlinski buletti, temveč so vedno dobrodošli ocvrti krompirjevi kroketi. Lažje se pije.

  jaja kroketi
  od
  Avtor slike: UME

Weinbar Rutz
Do vrhunske restavracije je Tutzu pripomogla tudi izvrstna vinska karta iz vinskega bara v pritličju restavracije.
Chausseestraße 8
+49 30 2462 87 60 (OT Mitte) 
www.rutz-restaurant.de
zaprto v nedeljo in ponedeljek

 • Vinski bar in restavracija

  Rutz je vinski bar, ki ima dve Michelinovi zvezdici! Ti sta sicer v nadstropju (restavraciji) nad barom – chef je Marco Müller -, a vplivata tudi na ponudbo vinske galerije v pritličju.

  weinbar rutz
  od
  Avtor slike: Rutz
 • Vina za domov

  V sedemnajstih letih se je vinska karta močno odebelila, na njej pa je glavna prava zakladnica nemških rizlingov. Podrobnejši obisk bo pa moral počakati na kakšno novo priložnost, zato je bilo tokrat časa le za pozen obisk in buteljko za lahko noč. A radovednost je zato še večja, ker Rutz ponuja prijazno kalkulacijo cen vinskih steklenic v baru in restavraciji – na ceno vina za domov dodajo vsaki buteljki ”le” 18 evrov, kar se ugodno pozna predvsem pri velikih vinih.

  weinbar rutz
  od
  Avtor slike: Rutz
 • Vinska karta

  Zanimiva je tudi razdelitev vin na vinski karti po poglavjih (v oklepajih so primeri vin/cen na kozarec): ob prihodu (Blanc de Blancs Premier Cru, brut nature, Veuve Fourny, šampanjec, 16 evrov); bela vina: uporniška (Riesling Kabinett 2015, Von Hoevell, Saar, 7 evrov), velika vina (Hoellberg Riesling Grosses Geaechs, Wagner – Stempel, Rheinhessen, 12,50 evrov), animacijska (Riesling, Emrich Schoenleber, Minzingen, Nahe, 2016, 6 evrov), brezčasna (chardonnay Educato Langhe, Elio Grasso, Piemont, Italija, 2016, 8 evrov), z ostankom sladkorja (Scheurebe, izbor, Reichsrat von Buhl, Pfalz, 6 evrov); rdeča vina: živa (Goldberg St. Laurent, Birgit Braunstein, Burgenland, Avstrija, 2012, 7,50 evra), polna moči (Kirchenstueck Spaetburgunder GG, Battenfeld – Spanier, Rheinhessen, 2012, 13 evrov), vesela (Blaufraenkisch, Gerd Aldinger, Wuettenberg, 2015, 7,50 evra), za vsako priložnost (Birkweiler Am Dachsberg, modri pinot, Siener, Pfalz, 2015, 9 evrov), raritete (posebnosti iz velikih steklenic po dnevni ceni), za konec (Tawny Port 20 let, Graham’s, Vila Nova de Gaia, Portugalska, 9,50 evra).

  rutz vinska karta
  od
  Avtor slike: UME

AZIJSKE KUHINJE

Le ena ulica, toda toliko in tako različnih azijskih restavracij, Kantstrasse v Charlottenburgu!

Aroma
Naj ne zmoti ambient, ker je Kitajcem všeč, vam pa bodo dim sumi, vse do treh zjutraj.
Charlottenburg, Kantstrasse 35
glavne jedi 9 – 20 €, 1F

DAO
Tajska restavracija s sveže pripravljenimi curryji in kuharska šola.
Charlottenburg, Kantstrasse 133
glavne jedi 10 – 26 €, 1,5 F

Good Friends
Kitajska dvorana za velika družinska slavja za okroglimi mizami z vrtečimi podstavki za jedi.
Charlottenburg, Kantstrasse 30
glavne jedi 10 – 20 €, 1,5 F

Lon Men’s Noodle House
Čilijevi wn tani, zaradi katerih je pred majhnim tajvanskim lokalom vedno dolga vrsta.
Charlottenburg, Kantstrasse 33
glavne jedi 4 – 8 €, 1 F

Madame Ngo
Ena od najboljših pho ju zahodno od reke Mekong!
Charlottenburg, Kantstrasse 30
glavne jedi 9 – 17 €, 1,5 F

Ryōtei 893
Evro-azijska fusion kuhinja, miso polenovka, sashimi-taquitos, pašta z morskimi ježki.
Charlottenburg, Kantstrasse 135
glavne jedi 13 – 35 €, 2 F

Son Kitchen
Najboljše korejske riževe jedi (bibimbap) v mestu.
Charlottenburg, Kantstrasse 46
glavne jedi 5 – 7 €

Udagawa
Klasična japonska kuhinja v preprostem ambientu.
Charlottenburg, Kantstrasse 118
glavne jedi 7 – 19 €, 1 F

VEGE

Najboljša ponudba zelenjavnih jedi, ne le v vegetarijanskih restavracijah.

Bieberbau
Chef Stephan Garkisch vsak dan skuha iz regionalnih sestavin tudi vegetarijanski meni.
Wilmersdorf, Durlacher Str. 15
www.bieberbau-berlin.de
samo za večerjo; zaprto v soboto in nedeljo
menu 49 – 69 €, 2,5 F

Cookies Cream
Vrhunska vegetarijanska kuhinja v šarmantnem okolju.
Mitte, Behrenstr. 55
www.cookies/cream.com
samo za večerjo, zaprto v nedeljo in ponedeljek
meni 49 – 59 €, 3 F

eins44 Kantine Neukölln
V stari destilarni mladi Tim Tannenberg preseneča tudi z zelenjavnimi jedmi.
Neukölln, Elberstr. 28/29, III. Hof
www.eins44.com
zaprto v soboto (za kosilo), nedeljo in ponedeljek
meni 59 – 89 €, 2,5 F

Sticks’n’Sushi
Skandinavsko-japonska restavracija s posebno ponudbo zelenjavnih jedi.
Mitte, Potsdamer Str. 85
www.sticksnsushi.berlin
jedi 3 – 114 €, 1,5 F

Tulus Lotrek
Vegetarijanski večerni meni je kreativno-poseben.
Kreuzberg, Fichtestr. 24
www.tuluslotrek.de
samo za večerjo, zaprto v ponedeljek in torek
meni 99 – 130 €, 2,5 F

Volt
Klasične nemške jedi, vendar z zelenjavo namesto mesa.
Kreuzberg, Paul-Lincke-Ufer 21
www.restaurant-volt.de
samo zvečer, zaprto v nedeljo in ponedeljek
glavne jedi 26 – 35 €, 2 F

Kavarne in slaščičarne

The Barn
Najbolj prefinjena pražarna kave v Berlinu se nahaja na naslovu Schönhauser Allee 8, medtem ko lahko v odlični kavi uživate v njihovi kavarnici v galerijski četrti na Auguststrasse 58.
www.thebarn.de

Du Bonheur
Francoska slaščičarna in kavarna, lastnica Anna Plagens se je pet let izpopolnjevala  pri znanem pariškem slaščičarju Pierru Herméju.
Brunnenstraße 39 (OT Mitte)
+39 30 565 91 955
www.dubonheur.de
zaprto v ponedeljek in torek

Jubel
Združujejo slaščičarsko umetnost z visoko kuhinjo, v svojih kreacijah združujej ookuse, ki na prvi ugriz ne sodijo  skupaj. Praženi slad in čokolada ali kozji sir in jerebika? Rezultat so mala umetniška dela, ki so enako okusna kot izgledajo.
Hufelandstraße 10
+39 30 552 161 50
www.jubel-berlin.de
zaprto v ponedeljek

NAKUP:

KaDeWe
Kultna in največja nemška veleblagovnica z več kot 60.000 kvadratnimi metri in 380.00 različnimi artikli. Obvezen je obisk oddelka z delikatesami (1.300 vrst sira, 1.200 vrst salam, 3.400 vinskih etiket,…)
Tauentzienstraße 21-24
www.kadewe.de
zaprto v nedeljo

Mimi Ferments
Vse je fermentirano, koji, miso, shoyu, natto, tempeh.
Stephanstrasse 24
www.mimiferments.com
odprto od torka do četrtka od 10. do 18. ure

Markthalle IX
Trendovsko nakupovalno središče s številnimi majhnimi proizvajalci, kulinaričnimi dogodki in ulično prehrano.
Eisenbahnstrasse 42, (OZ Kreuzberg)
www.markthalleneun.de
odprto od četrtka do sobote

 • ”Surova” vina

  Raw Wine so surova vina …, zato, ker niso industrijska, temveč so obrtniška, pravzaprav rokodelska. To so vina s čustvi, so humana vina, živa vina, avtentična vina. Nekatera med temi vini so (že) na vinskih kartah najboljših restavracij na svetu, mnoga med temi vini pa ne bodo nikoli na velikih vinskih kartah. To so vina, ki imajo oboževalce, a tudi številne nasprotnike. To so, namreč, vina, ki rušijo urejeni vinski svet, ker so drugačna, samosvoja, uporniška, surova, enostavno – naravna. Druga vina niso naravna? So naravni pesticidi v vinogradu in moderna tehnologija v kleti?

  raw wine berlin
  od
  Avtor slike: UME
 • Stičišče

  Raw Wine je stičišče, na katerem se srečajo majhni rokodelski vinogradniki in vinarji s svojimi somišljeniki, med katerimi so prodajalci, uvozniki, gostinci, pisci, kritiki, navijači in oboževalci. Kot pravi Isabelle Lageron, je Raw Wine ”iskrenost v kozarcu”, ker v njem ni dodanega ničesar, kar ni ustvarila narava. Edini posrednik med naravo in njenim vinom je le človek, toda le s svojimi lastnimi rokami.

  raw wine berlin
  od
  Avtor slike: UME
 • Odkrit pogovor

  Raw Wine je priložnost, da se o vinu pogovarjamo iskreno, odprto, odkrito, in ob tem okušamo dobra vina. Čeprav vsa vina na festivalu niso bila najboljša … Tako kot je na vinskih festivalih običaj, tudi na Raw Wine avtorji ne pripeljejo svojih najboljših kapljic, temveč predvsem sveže letnike. Poznavalcem to zadošča, da ločijo boljše od dobrih, ljubitelji pa iščejo pač slepo srečo v ponudbi več kot 500 različnih vin. Zato so bili Slovenci nekaj posebnega. Čotar in Movia sta predstavila zrele letnike, Butul pa kar svojo celotno vinsko paleto.

  raw wine berlin
  od
  Avtor slike: UME
 • Jaja

  Zaključni party Raw Wine festivala je bil v ponedeljek zvečer v vinskem baru Jaja v berlinskem predelu Neuköln. V majhni ”kneipe” je v notranjosti razen šanka pet majhnih miz, še štiri klopi so zunaj na pločniku. Toda vinska karta je na stenah in te so vse polne steklenic (s cenami). Jaja je vinski bar s francoskima lastnikoma, ki ne govorita nemško, a zato poznata vse svoje vinarje. In ti so le ”goli”, ker v Jaja so le ”naked” vina. Še en izraz z raw in naravna, torej.

  jaja kneipe naravna vina
  od
  Avtor slike: UME
 • Bonissima

  Za začetek naravni italijanski frizzante. Bonissima, Emilio Montesissa, Emilia Romagna, oranžna (macerirana) penina brez filtriranja in brez olepševanja. Močna kislina, ki potrebuje privajanje. Toda drugi kozarec je že piten in tretjega je prehitro konec.

  jaja kneipe penina montesissa
  od
  Avtor slike: UME
 • Naturkinder

  Gosta večera sta bila mlada nemška vinarja, ”2Naturkinder”, Brand in Schmitt. Beli pinot Holy Chapel, Brand, Pfalz, Nemčija, 2016, je bil shake & wait, z naravnimi kvasovkami, brez filtriranja in povsem brez žvepla. Takšen kot pločnik, na katerem so škripali naši stoli. Zelo neraven, toda zelo naraven … Vino kot razpoloženje, v veseli družbi, ob dobri hrani, v topli noči.

  jaja vino beli pinot holy chapel
  od
  Avtor slike: UME
 • Les Lumachelles

  Rdeče je priporočil lastnik: Les Lumachelles, Cavarodes, Jura, Francija, modri pinot, 2016, oboje, biodinamična kmetija in vino, iz učbenika za ”gola vina”, kratkotrajna karbonska maceracija modri pinot spremeni v rubinastega in mu poudari pitnost.

  jaja vino modri pinot cavarodes jura
  od
  Avtor slike: UME
 • Cordobar

  Cordobar je vinski bar z avstrijskimi in nemškimi vini ter 40 let starim radijskim prenosom na veceju … Po tem, čudežu iz Cordobe, ko so Avstrijci na SP v nogometu v Argentini izločili s 3:2 Nemce, a s tem izpadli tudi sami, je bar dobil ime.

  cordobar jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • (alter)native

  Cordobarjeva posebnost pa so, ob nogometu, vseeno vina. Tudi zaradi cen. Zelo težko smo našli nekaj, kar se je pustilo odčepiti za manj kot 100 evrov. 

  (Alter)native, Clemens Busch, Mosel, renski rizling, 2015, oranžno vino po duši, toda živahno in sveže, raje ima pitje kot staranje, prava alternativa petrolejsko-uglajenim rizlingom, spremljava celo špargljem.

  cordobar vino alternative
  od
  Avtor slike: UME
 • Morje in gore

  Mar i Muntanya, Domaine de l’Horizon, Languedoc Roussillon, syrah, 2016, ekološka pridelava, pravo raw rdeče vino, z morjem na obzorju (horizontu), mladost, sadnost, svežina, rdeča spremljava (tudi) belim ribam.

  cordobar vino mar i muntanya
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinski bar Rutz

  Rutz je vinski bar, ki ima dve Michelinovi zvezdici! Ti sta sicer v nadstropju (restavraciji) nad barom – chef je Marco Müller -, a vplivata tudi na ponudbo vinske galerije v pritličju. V sedemnajstih letih se je vinska karta močno odebelila, na njej pa je glavna prava zakladnica nemških rizlingov. Podrobnejši obisk bo pa moral počakati na kakšno novo priložnost, zato je bilo tokrat časa le za pozen obisk in buteljko za lahko noč. A radovednost je zato še večja, ker Rutz ponuja prijazno kalkukacijo cen vinskih steklenic v baru in restavraciji – na ceno vina za domov dodajo vsaki buteljki ”le” 18 evrov, kar se ugodno pozna predvsem pri velikih vinih.

  Zanimiva je tudi razdelitev vin na vinski karti po poglavjih (v oklepajih so primeri vin/cen na kozarec): ob prihodu (Blanc de Blancs Premier Cru, brut nature, Veuve Fourny, šampanjec, 16 evrov); bela vina: uporniška (Riesling Kabinett 2015, Von Hoevell, Saar, 7 evrov), velika vina (Hoellberg Riesling Grosses Geaechs, Wagner – Stempel, Rheinhessen, 12,50 evrov), animacijska (Riesling, Emrich Schoenleber, Minzingen, Nahe, 2016, 6 evrov), brezčasna (chardonnay Educato Langhe, Elio Grasso, Piemont, Italija, 2016, 8 evrov), z ostankom sladkorja (Scheurebe, izbor, Reichsrat von Buhl, Pfalz, 6 evrov); rdeča vina: živa (Goldberg St. Laurent, Birgit Braunstein, Burgenland, Avstrija, 2012, 7,50 evra), polna moči (Kirchenstueck Spaetburgunder GG, Battenfeld – Spanier, Rheinhessen, 2012, 13 evrov), vesela (Blaufraenkisch, Gerd Aldinger, Wuettenberg, 2015, 7,50 evra), za vsako priložnost (Birkweiler Am Dachsberg, modri pinot, Siener, Pfalz, 2015, 9 evrov), raritete (posebnosti iz velikih steklenic po dnevni ceni), za konec (Tawny Port 20 let, Graham’s, Vila Nova de Gaia, Portugalska, 9,50 evra).

  rutz vinska karta
  od
  Avtor slike: UME
 • Tim Raue

  Tim Raue je ”le” 48. najboljša restavracija na svetu in v Berlinu jih ima še kar nekaj tudi po dve mišelinki. A zato je chef Tim Raue najboljši evropsko-azijski chef! Več o njem bo kmalu tukaj, do takrat pa si ga lahko ogledate tudi na Netflixu. A o njem (nam) je dejal: ”To nisem jaz! Vse so izrezali in pustili le, kar se je njim zdelo prav.” Kakorkoli, res ga je potrebno preizkusiti!

  tim raue klet
  od
  Avtor slike: UME
 • Homeopatsko

  Šampanjec Mousse Fils Anecdote, extra brut, 100 % chardonnay, toda s terroirja meunierja, homeopatski odnos do vina, šampanjec, ki ga je naredila le narava.  V kosilu v štirih hodih za 68 evrov je bil aperitiv prijazno na račun hiše! Zelo aperitiven, osvežujoč, z majhnim vplivom likerja, nenavadnež za hišo meunierja, a z lege, ki velja za zanj slabo, zato cuvee različnih letnikov chardonnaya.

  tim raue vino šampanjec mousse fils
  od
  Avtor slike: UME
 • Rizling

  Geyersberg, Georg Fischer, Rheinhessen, Nemčija, renski rizling, 2015, ponosen predstavnik svoje vrste za 50 evrov, od bele breskve do travniškega cvetja v nosu in eleganca ter mineralnost v okusu.

  tim raue vino rizling geyersberg
  od
  Avtor slike: UME
 • Horvath

  Stoletna gostilna, nekoč izletniška, danes pa ”sredi” mesta (Kreuzberg), zato tradicionalen ambient z vrtom in marelami ter kreativnim kuharjem s spominom. Avstrijec v Berlinu, dve mišelinki za zeleno nastrgano kot tartuf. Sebastian Frank, odkritelj ”emancipacijske kuhinje”, je trenutno eden od najbolj ”vročih” nemških in evropskih chefov. Več kmalu.

  horvath vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Trijumf

  Presenečenje že takoj na začetku. V Berlinu z avstrijskim chefom srbska penina. Trijumf, Aleksandrović, Šumadija, Srbija, 100 % chardonnay, sadna, aperitivna, stoletna vinogradniška tradicija, 75 hektarjev, ročno delo, majhni donosi (do 1,5 kg na trto), kot kuhinja, emancipacija.

  horvath penina trijumf aleksandrović
  od
  Avtor slike: UME
 • Hasensprung

  Hasensprung, Weinreich, Rheinhessen, Nemčija, renski rizling, 2016, kandirani citrusi in medene sadne arome, zeliščna mineralnost na jeziku, majhen donos, naravne kvasovke, lepa kislina, prepoznaven, a ne moteč petrolej.

  horvath vino hasensprung weinreich
  od
  Avtor slike: UME

ZABAVA:

Hackesche Höfe
dvorisca vrt 1
Gradnja tega prepoznavnega dvoriščnega kompleksa se je začela leta 1906 in je sledila vzorcu jasne ločitve med stanovanjskimi območji, obrtjo, trgovino in kulturo. Osem med seboj povezanih dvorišč med Rosenthaler Straße in Sophienstraße so obnovili leta 1993. Z mnogimi trgovinami, galerijami in restavracijami ter klubi priljubljeno med turisti, umetniki in ljubitelji nočnega življenja.
Rosenthalerstraße 40-41 / Sophienstraße 6
www.hackesche-hoefe.com

SPANJE:

Hotel Riu Plaza Berlin
Elegantni hotel s 4 zvezdicami se nahaja v osrčju okrožja Berlin-Tiergarten blizu Brandernburških vrat.
Martin-Luther-Strasse 1,Tempelhof-Schöneberg
www.hotel-riu-plaza-berlin.hotel-in-berlin.org

Boutique hotel i31
Hotel s 4 zvedicami goste navduši z modernim dizajnom in ribnikom na notranjem dvorišču.
Invalidenstraße 31 (OT Mitte)
+49 30 338 400 0
www.hotel-i31.de

Amano Grand Central
Sobe in suite v črno beli kombinaciji, kulinarična ponuda v udobnem Bistroju s pariškim pridihom, v šestem nadstropju pa se nahaja bar Apartment v stilu šesdesetih let z odličnimi koktajli.
Heidestrasse 62 (OT Moabit)
+39 30 400 30 00
www.amanogroup.de