Kulinarični potep po turistični pokrajini britanskega otočja. Čudovita obmorska pokrajina in njene preprosto dobre gostilne.
Zakaj v angleškem Cornwallu čas teče enkrat počasneje? Zato, ker jejo le ribe, ali zato, ker ribe pečejo na starih žarih in jejo na starih stolih? – Trajnostni turizem brez pravih turistov
Potujeva: Violeta & Uroš Mencinger
Turistična reportaža iz Cornwalla, ki smo ga na šestdnevnem potovanju prekrižarili po dolgem in počez. Kulinarična reportaža iz Cornwalla, kamor smo šli izključno jest. Gostilniška reportaža, v kateri nastopajo gostilne, ki jih v Cornwallu morate obiskati. In reportaža iz dežele, v kateri čas teče počasneje, zato ti da misliti …
Le ribe, pa toliko krav in ovac
A najprej razbijmo strah – ker te do Cornwalla pripeljeta nizkocenovni polet do Londona, nato pa levo-cestna avantura (mimo Stonehanga) do zahodne obale Anglije. Toda z letališča je problematično le prvo krožišče do uvoza na avtocesto (vedno glejte na desno!), po Cornwallu pa s pravo stranjo ceste ni več težav. Tam so vse ceste tako ozke, vozniki pa tako počasni in prijazni, da se pravočasno umaknejo na travnik.
Kar se tiče cornwallskih travnikov, pa so ogromni, zeleni in polni. Že ozke ceste med njimi so vse zelene, saj jih ščitijo ozeleneli kamniti zidovi, ki ustvarjajo labirint tunelov. Tako avtomobili ne motijo krav in ovac, ki nemoteno v velikih količinah cel dan žvečijo bujno travo, ki jim jo od zgoraj zalivajo redno in dvakrat dnevno (čeprav naših šest dni sončno nebo ni spustilo niti kaplje). Zaradi tega mesojedcem v Cornwallu ni lahko, saj je povsod toliko, predvsem, ovac, na jedilnikih pa nikjer jagnjetine, zgolj fish & chips …
Ne, brez skrbi, čeprav je ocvrta polenovka z debelo narezanim ocvrtim krompirjem v Cornwallu na vsakem vogalu in na vseh jedilnih listih, Cornwall nikakor ni dokaz ”slabe angleške hrane”! Nasprotni dokazi sledijo.
Tam ima dan enkrat več ur
Zato, vabljeni za mizo! Vas na kaj spominja? Če imate dovolj spomina, ste za takšno mizo, kajne, že sedeli. Že pred kašnega pol stoletja nekje ob jadranski obali … Toda tam (in pri nas) smo tiste mize in stole že vsaj dvajsetkrat zamenjali, v Cornwallu, ki je turistična regija celotnega britanskega otočja, pa še kar vztrajajo pri ”pošvedranih”.
Ob vsej lepoti cornwallske obale, ki je kot na Luni, če ne bi bila tako zelena, smo opazili le stare mize in stole? Tudi narava ne bi bila tako čudovita, če je cornish-kultura ne bi znala ohraniti!
V Cornwallu čas, enostavno, počasneje teče. Tam ima dan enkrat več ur, ker se nikomur nikamor ne mudi, ker je vse od včeraj in ker bo jutri, ko pač bo. V celem Cornwallu je le eno mesto, Truro, ki pa se ga vsi izogibajo. V celem Cornwallu nismo videli niti enega blagovnega centra! Niti enega novega, modernega, velikega hotela! V Cornwallu so še najbolj moderni tisti gostinski stoli, ki smo jih iz plastike nekoč sami pletli okrog aluminijastih cevi. Pa zato z mize, ki jo vsakih nekaj let le sveže prebarvajo, kaj slabše diši?
Cornwall je turistična pokrajina Anglije, toda v njej ni turistov! V Cornwallu so le sprehajalci psov, ki za teden dni najamejo cottage, skromno uto, ki je čisto nasprotje naših luksuznih glampingov, nato pa križarijo med dišečimi kravjimi kupi, prepadi Land’s Enda in kamnitimi stopinjami v morju velikana Bedruthana. Seveda so tudi v Cornwallu plaže, toda do njih se je potrebno prebiti po celem dnevu planinarjenja in ”hajkanja”.
Nathanova Ribja kuhinja
A seveda so tudi v Cornwallu mišelinke … Toda le tri (s po eno zvezdico) in nobena ni (fine dining) restavracija, temveč le preprosto dobra gostilna. V dveh je avtor ribjih jedi in morskih kuharskih knjig Nathan Outlaw. Njegova Ribja kuhinja (Fish Kitchen) v Port Isaacu, stari ribiški vasici, je v tako stari zgradbi (iz 15. stoletja), da se moraš ob vstopu globoko prikloniti, nato pa na eni od štirih majhnih miz jedi le deliti. Postreženo je, ko je skuhano, in skuhano je, ko ribiški čoln pristane tri metre stran. Po 3,5 funta z vsakega računa gre v dobrodelne namene, ki ”rešujejo življenja ribičev na morju”.
Mariniran brancin s paradižnikom, avokadom in čiliji, zorjena postrv z grahom, dimljenimi mandlji in jogurtom, v popru pacana morska žaba s kumaro in gorčično majonezo, skuša z žafranom, korenjem in koriandrom, rakovica iz Port Isaaca s šparglji iz St. Enodoca, trlja s paradižnikom, inčuni in dressingom bazilike … Vse je ”le” preprosto dobro, a tako, da ni nobenega dvoma o zvezdici, pa čeprav se je v glavnem z rokami, drožasti kruh je nadrobil celotno staro-leseno mizo, mi pa pijemo le vino iz Cornwalla.
Sveže iz morja
Glavni Outlawov ribič je sosed, ki ima nekaj korakov stran zajtrkovalnico. Tracy, žena vaškega ribiča Caluma Greenhalgha, ki lovi jastoge, pokrovače in rombe s svojo majhno barko Mary D, pripravlja najboljše sendviče z rakovico in jastogom v celem britanskem kraljestvu! Že zato je potrebno preživeti dogodivščino po levi strani ceste do Cornwalla! Sveže iz morja v Fresh from the sea je najbolj luksuzen sendvič s celo rakovico v majonezni omaki med dvema rezinama rženega angleškega kruha, ki si ga na razmajanih plastičnih stolih lahko privoščiš za 18 funtov, a le, če to dopuščata vreme in ribiška sreča.
Na ta sendvič hodijo dobrojedci iz vsega sveta, toda dobesedno – peš. To je majhna krčma, v kateri tri prijazne gospe tako počasi kuhajo kavo, da prej poješ celega jastoga, kot pa si spečeš jezik. To je tako prvinsko, kot je bilo takrat, ko je bil majhen Port Isaac še velika ribiška luka, in kot je danes, ko je za kosilo le Cornish morski list z limono in tatarsko omako.
Kulinarično carstvo Ricka Steina
Seveda v Cornwallu nič ne mine brez Ricka Steina, že malo ostarelega kuharskega TV zvezdnika, ki ima v romantičnem Padstowu pravo kulinarično carstvo. Če so turisti kje v Cornwallu, potem so v Steinovih lokalih, ki zajemajo celotno paleto, od delikatese in fish & chips stojnice do The Seafood Restaurant, ki je že od 1975, zdaj pa v njem chefuje sin Jack. Rick Stein’s Cafe, ki ima Michelinov bib gourmand, ponuja jedi s Steinovih popotovanj (in snemanj) po svetu, Seafood pa le to, kar pove ime, od fish & chips z masleno omako v bakreni kozici do morskih sadežev na šestnadstropni etažeri. Ko smo pri sosednji mizi uzrli znani obraz prejšnjega večera iz Fish Kitchen, se nam je upokojeni učitelj iz londonskega predmestja pohvalil: ”Z ženo hodiva sem že 45 let. Ker je preprosto dobro!”
Vsekakor je bil fish&chips boljši od tistih mimojede ocvrtih rib na uličnih stojnicah, ki imajo po Cornwallu podobno dolge vrste čakajočih kot stojnice s cornish sladoledom. Res ga ni boljšega po cvrtju kot sladoled iz sladke smetane, ki jo dolgo segrevajo na pari, nato pa pustijo ohladiti, da se strdi v gostljati ”kajmak”.
Ribji bar, Mackerel Sky
Največja ribja tržnica je v Newlynu, zato ima najkrajšo pot iz morja do ponve tamkajšnji ribji bar Mackerel Sky. Nekaj preprostih stolov je na pločniku, nekaj visokih lesenih miz pa ob odprti kuhinji, v kateri pa trije mladi kuharji zelo resno sklanjajo glave nad ponvami. Brez pogrinjkov, prtičkov, pecljev in čete pribora naročaš kar sproti in tako dolgo, dokler ne omagaš. Potem greš čez cesto v Lovett vinski bar, kjer ti že hladijo bolgarski pet nat. Ko si nabereš novih lačnih moči, pa spet nazaj v Skušo na novo porcijo sproti in preprosto dobro kuharsko obdelanih beljakovin neposredno iz morja, vse to pa v okuševalnih ”tapas” porcijah, zato ”priporočamo, da naročate sproti, po dve, tri.” Hrustljav list je v katsu omaki, skuša na žaru je z rdečo peso in hrenom, burger morske žabe je v panko drobtinah, klapavice so v jabolčnikovi buzari, repki kozic se namakajo v aioli iz morskih alg, solata rakovice je s prelivom medu in gorčice. Vse je preprosto dobro zato, ker je malo drugače. Tako kot Cornwall.
NAJVEČ SRČKOV:
Outlaw’s Fish Kitchen
Restavracija z 1 Mišelinovo zvezdico se nahaja v stari ribiški vasici Port Isaac, gleda na razgibano obalo Cornwalla in na jedilnem listu so izključno morske jedi. Chef Nathan Outlaw.
1 Middle Street, Port Isaac
www.outlaws.co.uk
The Seafood Restaurant
Elegantna ribja restavracija, ki sta jo leta 1975 odprla Rick in Jill Stein. Na meniju še danes najdemo mešanico klasičnih jedi in pa tistih jedi, ki so jih navdihnila Rickova potovanja. Restavracija ima Mišelinovo priporočilo.
Riverside, Padstow
www.rickstein.com
RAD DOBRO JEM:
St. Kew Inn
Kamnita pivnica iz 13. stoletja je tradicionalni pub s sodobnimi pridihi. V hladnejših dnevih v jedilnici greje odprt kamin, poleti pa goste privablja urejen pivski vrt. Chef Andrew Tuck pripravlja sodobne in tradicionalne pubske jedi iz lokalno pridelanih sestavin – in kuha na oglju.
St Kew, Bodmin
www.stkewinn.co.uk
Mackerel Sky Seafood Bar
Največja ribja tržnica je v Newlynu, zato ima najkrajšo pot iz morja do ponve tamkajšnji ribji bar Mackerel Sky. Degustacijske tapas jedi, zato je najbolje, da naročate sproti, po dve, tri jedi.
New Road, Newlyn, Penzance
www.mackerelskycafe.co.uk
MIMOJEDE:
Fresh From The Sea
To je majhna trgovina in krčma v lasti Caluma Greenhalgha, ki lovi jastoge, rakovice in rombe in njegove žene Tracey, ki pripravlja najboljše sendviče z rakovico in jastogom v Veliki Britaniji.
18 New Road, Port Isaac
www.freshfromthesea.co.uk
Hooked on the rocks
Izjemna lokacija s pogledom na plažo Swanpool, ki privablja domačine in turiste na večerje z morsko hrano kot so fish & chips, ribe, morski sadeži in jastogi, ob kateri lahko uživajo v čudovitem sončnem zahodu.
Swanpol Road, Falmouth
www.hookedontherocksfalmouth.com
Edie’s
Chef Nigel Brown se je po mednarodni karieri kuharja vrnil v domači Cornwall in odprl družinsko restavracijo s sezonsko in lokalno hrano, odlično vinsko karto in prijazno postrežbo. Michelinovo priporočilo.
10 Beach Rd, Carlyon Bay, Saint Austell
www.edies.restaurant
The Fish House Fistral
Paul Harwood in njegova žena Elise vodita majhno restavracijo z morsko hrano, ki uporablja lokalne pridelke ter sveže ribe in morske sadeže iz pristanišča. Restavracija si je prislužila mesto med najboljšimi v Cornwallu in se ponaša tudi z Michelinovim priporočilom.
Unit 5, International Surf Centre, Fistral Beach, Newquay
www.thefishhousefistral.com
VINSKI BARI
Kernowine
Je eden redkih vinskih barov v Cornwallu, ki je tudi trgovina, spletna trgovina in šola, kjer se lahko naučite več o različnih stilih vina, njegovi zgodovini, kaj vam ustreza in se naučite izbrati primerno steklenico z vinske karte v restavraciji ali police vinoteke. Lastnik Derek Crookes je diplomant Wine and Spirits Education Trust (WSET), Leta 2023 je bil Kernowine proglašen za najboljši vinski bar v Cornwallu.
21 Killigrew Street, Falmouth
www.kernowine.co.uk
St. Eia
Vinski bar, kjer vam ob kozarcu ali steklenici vina postrežejo bistrojsko preproste in sezonske jedi s sestavinami najboljših proizvajalcev in dobaviteljev.
The Digey, Saint Ives
www.steiawines.com
Lovetts
Družinsko voden vinski bar in kavarna, ki sta jo leta 2018 ustanovila Emma Hunt in Rohit Paktar. Poudarek je na naravnih vinih, barskih prigrizkih, sirih in mesninah.
1 The Coombe, Newlyn, Penzance
www.lovetts-newlyn.co.uk
SPANJE:
Rockleigh Place
Majhen družinski hotel se nahaja v bližini dveh destinacij, ki jih je vredno obiskati. Eden Project in Lost Gardens of Heligan.
Rockleigh Carclaze Road, St Austell
www.rockleighplace.com
The Pityme Inn
Podeželsko prenočišče z vrtom, brezplačnim parkiriščem in barom.
The Pityme Inn rock road st minver, Wadebridge
Hotel Penzance
Elegantni hotel leži na atlantski obali v ribiški vasici Penzance. Restavracija in bar, prekrasen vrt z bazenom.
Britons Hill, Penzance
www.hotelpenzance.com
VINARJI:
Camel Valley
Družinska vinska klet že od leta 1989, poudarek je na peninah. Ogled kleti z vinsko degustacijo.
Nanstallon, Bodmin
www.camelvalley.com
Trevibban Mill
Trevibban Mill se nahaja v osrčju kornvalskega podeželja in je poznan po odličnih kornvalskih vinih in jabolčniku, pridelanih v elegantni in sodobni kletu. Blizu čudovite severne obale Cornwalla in poleg slikovite ribiške vasice Padstow. Možen ogled kleti z vinsko degustacijo.
Trevibban Mill, Padstow
www.trevibbanmill.com