Najlepše nemško mesto, ki ga reki delita in družita hkrati; morsko pristanišče v sladki vodi.

Piše: Uroš Mencinger

Hamburg je drugo največje nemško mesto – ima skoraj toliko prebivalcev kot Slovenija – in največje nemško pristanišče, čeprav nima morske obale, zato pa toliko več rečne. To, velikost in reki (Elba in Alster) sta njegovi glavni značilnosti, ob bogastvu, seveda. Odprtost v svet ga je že zdavnaj naredila svetovljanskega, kar se pozna v raznoliki kulinarični ponudbi. Vseeno pa hamburger ni iz Hamburga.

Mesto, ki je idealno za vikend izlet, čeprav priporočamo dva dneva dopusta, ker je ob nedeljah tako povsod dolgčas. Čeprav se v lepem vremenu sprehodu okrog jezera, ki za skoraj sredi mesta dela Alster, nikakor ne odpovejte. A kdaj je v Hamburgu sploh lepo? Brez skrbi, pregovor, da za vsakim dežjem posije sonce se v Hamburgu zgodi vsake pol ure.

Austrian Airlines se je tja grede združil z Germanwings, ki nima dobrih sendvičev. Nazaj grede je Do & Co naredil bento box neprimerno boljši od dunajskega zrezka. Zato: ob rezervaciji vsekakor poglejte, ali imate možnost vnaprej izbrati hrano. Ko bodo vam prinesli naročilo, bodo drugi še grizljali slane palčke, ko boste vi že dremali, se bodo oni ukvarjali s konfekcijo.

Javni prevoz v mestu je odlično organiziran, a zato boste veliko prepešačili. S podzemno železnico si v nekaj minutah na tistem koncu, ki si ga nato ogledaš z nogami.

Hotela ni izbrala bližina Reeperbahna, temveč ugodna ponudba na booking.com. Pred spanjem je obvezen izlet do 20. nadstropja (bar 20 Up), kjer je najlepši pogled na staro in novo pristaniško mesto.

Začeli smo v Hummer Pedersen. Peš od hotela proti Altoni, steklena zgradba, v kateri je tudi grosistična prodaja rib. Primer preprostega hamburškega obravnavanja morske kuhinje. Sliši se boljše kot se je, a vsaj cenovno ne pretiravajo. Ribja juha z lepo ribjo zbirko. Ostrigi najboljši del kosila. Polovica jastoga bolj za slikat kot pa za uživat. Druga polovica izluščena, s krompirjevimi polpeti. Turistično in zato, da nisi lačen do večerje. Vino v Hamburgu točijo po dva deci, zato ne pretiravajte. Čeprav domačini pijejo pivo, imajo povsod ponudbo vin na kozarec.

Zvečer je bil Henssler & Henssler bolj kulinarično resna zgodba. Tisto, kar od sushijev & co. poznaš po imenu, lahko sicer izpustiš, a zato je tisto, česar se je dotaknila sinova kreativnost, izvrstno. Krožnikom gre sicer v prid, da je svetloba plesna, toda predvsem omake imajo toliko azijskih kontrastov, ki v ustih ustvarijo živahno harmonijo, da se boste na poti nazaj do hotela dobre volje zagotovo ustavili še v bližnjem vinskem baru.

Hensslerjevi sushiji: brancin, limonov maslo, mlada čebula in panko drobtine; tun, kumara, špargelj v tempuri, kapre in tunova omaka; mlada čebula v tempuri, kumara, avokado, rdeča pesa in omaka daikon redkve. Omakase meni po chefovem izboru stane 45 (3 hodi) in 69 (5 hodov).

Izlet z ladjo po pristanišču je skoraj obvezen, saj je toliko animatorjev, da se boste vsaj enemu zagotovo predali. A še prej je zajtrk v pristanišču, kjer je ob 10. mostu istoimenska stojnica. V majhni štručki kruha je kakšnega pol kilograma majhnih severno-morskih kozic, ki zato letijo na vse strani, toda takšen zajtrk, ki se zalije s pivom, je hamburška posebnost.

Ker nam je bilo všeč, smo v tej smeri nadaljevali še za kosilo. Najboljše curry klobase imajo v Edel curry. Zeljna solata je sicer vložena, toda krompir je rezan na roke in ni vnaprej ocvrt, za govedino pa garantirajo, da je lokalna, ki se prosto pase in ne hrani z industrijskimi pripravki. Recept za omako pa je, seveda, hišna skrivnost.

Alternativa je vinski bar nemške TV kuharice Cornelie Poletto v Eppendorfu, kjer je hitro kosilo (2 hoda) po 13,90, poslovno (3 hodi) pa po 18,90. A la široki rezanci z jurčki in pekorinom, steak iz svinjskega hrbta na gomoljni zelenjavi, mascarpone krema s cantucciniji.

Zvečer bo v Bullerei nabito polno, pa čeprav je prostora za več kot dvesto ljudi. A nič nas ni prepričalo, da je to dober steak lokal, ne postrežba, ki se je sicer ob vsaki napaki trikrat opravičila, ne vino, ki so ga priporočali, ne burrata, pa četudi ”najboljša v Hamburgu”, in sploh ne entrecote, pa čeprav bi njegovo desko lahko kupili za spomin in 200 evrov. Res pa je, da je bil TV chef tam! A ne v kuhinji, temveč pri sosednji mizi in z družino.

Ko smo že odleteli, je v Hamburgu Kevin Fehling odprl The table. In takoj zatem dobil 3 Michelinove zvezdice! Še en razlog, da je potrebno v Hamburg.

 

NAJVEČ SRČKOV:

THE TABLE
Najnovejša hamburška “trendsetter” restavracija, v kateri se dobrojedce razvaja s klasičnimi nemškimi dobrotami v moderni interpretaciji, popestreni s številnimi svetovnimi vplivi iz vseh kulinaričnih centrov sveta. Enkratne kulinarične kompozicije odlikuje širok spekter okusov in inovativni pristop, ki gostom ponuja vpogled v kuhinjo in nastanek vrhunskih jedi.
Shanghaiallee 15
+49 (0)40 22 86 74 22
www.thetable-hamburg.de

ANNA SGROI
Mednarodna kuhinja na visokem nivoju je v Hamburgu doma pri chefinji Anni Sgroi, ki v elegantnem ambientu zgodovinske hiše ustvarja kontrast med tradicionalnim ambientom in trendovsko kulinariko. Anna slovi po božansko pripravljenih testeninah in okusnih ribjih jedeh.
Milchstraße 7
+49 (0)40 28 00 39 30
www.anasgroi.de

HENSSLER & HENSSLER
Prominentni TV chef Steffen Henssler v svoji matični restavraciji ponuja najnovejše okuse cuisine pacifique in jo uspešno združuje z modernimi mednarodnimi kulinaričnimi trendi. Eksotični okusi daljnega vzhoda, kreativno in celovito reinterpretirani ter elegantno postreženi.
Große Elbstraße160
+49 (0)40 38 69 90 00
www.hensslerhenssler.de
hamburg haensler tartuf predjed-11

RAD DOBRO JEM:

BULLEREI
Chef Tim Mälzer po Hamburgu in njegovi okolici slovi po najkvalitetnejših mesnih jedeh, zato je njegova restavracija neprestano polna ljubiteljev mesenih dobrot. Obširna ponudba mojstrsko pripravljenih steakov je zadosten razlog za obisk kultne destinacije.
Lagerstraße 34 b
+49 (0)40 33 44 21 10
www.bullerei.de
Bullerei entrecote

HUMMER PEDERSEN
Nedaleč od pristanišča stoji hamburški sinonim za ribjo hrano, ki že od leta 1879 prebivalce mesta razvaja z izbranimi morskimi specialitetami. Ob legendarnem jastogu so znani tudi po školjkah in dovolj bogati vinski spremljavi.
Große Elbstraße 152
+49 (0)40 522 99 39 26
www.hummer-pedersen.de
hamburg hummer pedersen jastog-11

VEDDELER FISCHGASTSTÄTTE
Ribja gostilna s 75-letno tradicijo, kjer pripravljajo najboljše pečene ribe v mestu in negujejo avtentični ambient. Preprosto, a dobro.
Tunnelstraße 70
+49 (0)40 78 63 89
www.veddeler-fischgaststaette.de

CAFE PARIS
Parižansko vzdušje se širi iz elegantno preurejene nekdanje klavnice nedaleč od mestne hiše, kamor že od daleč vabi bogata ponudba francoskih bistro jedi, ki jim družbo na jedilnem listu delajo tudi kultne regionalne jedi.
Rathausstraße 4
+49 (0)40 32 52 77 77
www.cafeaparis.net

Cafe Paris

Cafe Paris

MIMOJEDE:

BRÜCKE 10
Najboljša in najznamenitejša stojnica z obloženimi morskimi kruhki v Hamburgu. Sveže dobrote izpod morske gladine pripravljajo v okusne sendviče, ki se jih preprosto ne da prenajest.
Brücke 10
+49 (0)40 65 04 68 99
www.bruecke-10.de 
hamburg fischbroetchen-22

EDELCURRY
Kultni lokalček s curry hrenovkami stavi na svežino in lokalne sestavine ter seveda strogo zaupne mojstrske omake, s katerimi se klasični nemški prigrizek preobrazi v kulinarični biser.
Große Bleichen 68
+49 (0)40 35716262
www.edelcurry.de 

NAKUP:

CAFE SCHMIDT
Dnevno sveže, dišeče in z ljubeznijo pripravljene pekovske dobrote vsako jutro privabijo množice Hamburžanov, ki vedo, kje se peče najboljši kruh.
Große Elbstraße 212
+49 (0)40 41 30 72 49
www.cafeschmidt.com

ISEMARKT
Najdaljša tržnica na prostem se razprostira skoraj kilometer daleč in nudi bogato izbiro lokalnih in regionalnih dobrot, sveže pripravljenih delikates in seveda obširno ponudbo sveže ulovljenih morskih dobrot.
Isestraße
+49 (0)40 947 98 19
www.isemarkt.com

ZABAVA:

20 UP
Edinstvena lokacija hotela Empire Riverside ob obrežju reke Elbe s čudovitim pogledom na hamburško pristanišče in prominentnim koktajl-barom 20-up ni samo priljubljena destinacija turistov, temveč tudi popularno zbirališče domačinov.
Bernhard-Nocht-Straße 97
www.empire-riverside.de

POLETTO WINEBAR
Bogata vinska ponudba vabi na degustacijo več kot 400 buteljk obsegajoče ponudbe izbranih kapljic iz vsega sveta v spremstvu odličnih italijanskih specialitet in prigrizkov.
Eppendorfer Weg 287
+49 (0)40 38 64 47 00
www.poletto-winebar.de

SPANJE:

EMPIRE RIVERSIDE HOTEL
Bernhard-Nocht-Straße 97
www.empire-riverside.de