Starega Hladika ni več, a tudi novi v Trbiž bolj kot na tržnico vabi na dobre in iskrene pašte treh dežel.

Potepava se: Violeta & Uroš Mencinger

Hladika ni več, a še vedno je

Hladik Katia Maya1

Hladik Katia Maya, Trbiž

Ker je majhna oštarija z ”dnevno svežimi jedmi furlanske kuhinje” šele v zadnji vrsti treh ulic obmejnega Trbiža, je miz, s stoloma ob šanku vred, ravno prav malo, da je Hladik bar javna skrivnost, ki jo bolj od Slovencev poznajo Avstrijci, bolj od nakupovalcev na alpskem ”ponterosu” pa ljubitelji najbolj(ših) iskrenih pašt treh dežel. Skratka, vedno je (bilo) tako domačno, iskreno, dobro in polno, da smo za pozdrav kuhan pršut z mehurčki, za antipasti narezek s siri in za primi, kar je pisalo vsak dan sproti na tabli. A stari Hladik se je upokojil, hči ni nadaljevala in, kaj zdaj.

Hladik Katia Maya4

Hladik Katia Maya, široki rezanci z jagnječjim ragujem

Zdaj je še vedno Hladik za stare, a za nove sta že Katia & Maya, ki pa sta stari hiši dali le lepšo fasado, vse drugo pa je (skoraj) enako; topel les na stenah sta osvežili, vinskim steklenicam v vitrinah obrisali prah, na tablo pa še vedno pišeta sproti. Sezonski ravioli so bili, seveda, polnjeni z montasio sirom, obilno zaliti pol-pol z maslom in olivnim oljem, v omaki zelenih špargljev in velikih kozic. Široki rezanci pa so bili v jagnječjem raguju, seveda brez paradižnika, le z veliko parmezana. Ker sem naročil rebulo, sem dobil tudi sovinjon (Livio Felluga), češ, da veš, kaj se ujema s šparglji, in ker nisva panakote, sva dobila vsak svoj domači keks. Hladik ni več star, toda še vedno je!

Hladik Katia Maya6

Hladik Katia Maya, ravioli s kozicami in šparglji

Hladik bar Katia & Maya, Via Romana, 33, Tarvisio, Trbiž, Italija