Lampredotto so in niso vampi. Razliko spoznaš na slavni Porcellinovi stojnici v središču zgodovinskih Firenc.
Potepava se: Violeta & Uroš Mencinger
Lampredotto je v Firencah zakon
Obiskati Firence in ne poskusiti lampredotta? Kot da se ne bi slikali pred (kopijo) Davida … Saj je vrsta za palačo Ufizzi še daljša in v sendvičarnicah All antico Vinaio je še večja gneča, toda četudi umetniško zbirko Medičejcev zamenjaš za modno ekstravaganco Guccijev, ne smeš s šunko vampov! Četrti in zadnji kravji želodec je v Firencah zakon, ki se ga ne da obiti niti z najdebelejšim florentincem.
Zato smo se postavili v vrsto pred stojnico Trippaio del Porcellino, blizu Piazza della Signoria (Vecchio, Duomo, Uffizi, David, Gucci Garden …), ker je Orazio firenški kralj lampredotta, ki ga do mehkega dolgo kuha s paradižnikom, čebulo, zeleno in peteršiljem, nato sveži bombetki izdolbe sredico in jo namoči v mesno omako, grobo zrezane lampredotto vampe pa začini z zeleno ali pikantno omako ali completo (z obema).
Skratka, najboljši sendvič Firenc, čeprav tudi lampredotto pri Da Nerbone na osrednji tržnici Mercato Centrale (San Lorenzo) ni slab.
Trippaio del Porcellino, med Palazzo Vecchio in Palazzo Strozzi, Via di Capaccio, Firence, Italija