Rad Dobrojem: junij, 20. – 26.

 • Ocvrti beluši, majoneza z jogurtom

  Ni krivo cvrtje, kriv je tisti, ki cvre! Če to, namreč, počne prepogosto. Zato smo v Šoli okusov čakali vse do konca belušne sezone. Za slovo do naslednje pomladi pa smo si nato privoščili … Cvrtje in še majoneza! Pa pošten kos masla v pire. Lahko, torej, a le, če boste majonezo naredili sami in jo stanjšali z enako količino jogurta. Če boste beluše bolj blanširali kot kuhali. Če bo krompir za pire s kmetije, ki ji poznate ime. Včasih se lahko pregrešimo. Ali pa nagradimo, kakor vam je ljubše.

  ocvrti beluši
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata s posebno, beluši in kolerabo

  Vroč dan, hladno kosilo. Ostalo je še nekaj belušev, zelenjavni vrt je podaril novo kolerabo, zato je bilo potrebno le še skočiti do trgovine po kolobar posebne klobase. Za osnovo solatnega preliva je bila zelenjavna juha, ob vinskem kisu in olivnem olju je šlo vanje tudi za žlico gorčice, z gorčičnimi semeni vred.

  Recept je tukaj.

  solata beluši posebna klobasa
  od
  Avtor slike: UME
 • Golaž z lisičkami, krompir s kumino

  V zmoti kuha tisti, ki lisičkam namenja le stransko vlogo – prilogo. Še bolj pa tisti, ki misli, da lisičke sicer lepo dišijo, a v jedeh je njihov okus dolgočasen, tekstura pa frotirasta. Potrebujejo le pravo omako in natančen postopek, pa goveji golaž ostane za malico, takšen iz lisičk pa za slavnostni obed. Bodite pozorni na začinjanje – lisičkam je všeč pekoča paprika, a golaž potrebuje tudi sladkost kumine. Zato pa je zraven krompir, ki posodi svojo zapečenost.

  Če je bila še pred ne tako davnimi leti zraven kumina, se je takoj začela čistilna akcija. A potem se je začela Šola in okusi so postali pomembnejši od predsodkov. Kumina mora na tako hrustljavo pečen krompir! Tako kot je potrebno dati lisičkam priložnost za glavno vlogo.

   

  Recept je tukaj.

  golaž iz lisičk
  od
  Avtor slike: UME
 • Kari z beluši in grahom

  Vsaj en dan v tednu naj bo povsem vegetarijanski, če ne kar veganski. A zato so potrebne sestavine, ki mesne ”žrtve” ne bodo spremenile v odrekanje, pač pa bo tak kari zaradi njih poln nadokusa. Takšnega, da bo vegi dan tudi prihodnji teden.

  Tofu s čiliji? Če že ni meso, naj vsaj ne bo dolgočasno. Kari z beluši. Če so zadnji to leto, si jih boste zapomnili do naslednjega.

  kari beluši grah tofu
  od
  Avtor slike: UME
 • Porridge in maline

  Porridga, angleških kuhanih ovsenih kosmičev, se ne drži najboljši sloves. Tako kot angleške kuhinje … Če so kosmiči žagovinasti, jim tudi mleko ne pomaga, še manj, če jih skuhamo kar na vodi. Zato je potrebno izbrati s trgovskih polic najboljšo švicarsko mešanico različnih vrst žit, sušenega sadja in jedrc, Bircherjevi müesliji, skuhani na mleku, s kmečkim jogurtom in malinami z domačega vrta so ponedeljkov zajtrk, po katerem je ves teden lep in uspešen.

  porridge in maline
  od
  Avtor slike: UME
 • Podfarovž

  Kmalu v Nedelu, gostilna Podfarovž, Vipava.

  gostilna podfarovž
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv in zelenjava

  File postrvi iz Trebuščice, z zelenjavo, gostilna Podfarovž, Vipava.

  podfarovž postrv
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!