Rad Dobrojem, september, 5. – 11.

  • Jajca na oko in še kaj

    Nekateri jejo jajca vsak dan. Dobro, nekateri pa sploh ne zajtrkujejo. Toda, vseeno, kakšna jajca pa poznamo? Na oko, mešana, mehko kuhana, trdo kuhana, poširana. Hm, še kaj. Med mešana spadajo omlete, pri katerih je domišljiji, kar se dodatkov tiče, prosta pot. Toda, če smo natančni, tudi poširana niso nič drugega kot mehko kuhana, le izven lupine. Po benediktinsko je ob bešamelni omaki s šunko, po florentinsko namesto nje s špinačo, po mornaysko doda bešamelu sir …

    Razlika je, torej, le v dodatkih. Zato smo jajcem na oko dodali pečene jurčke, spekli pa jih na ocvirkih, namesto na slanini. Tako kot se teden začne, tako dobro se tudi nadaljuje, kajne!

    jajca na oko ocvirki jurčki česen
    od
    Avtor slike: UME
  • Gostilna Grabar, Ptuj

    V Nedelu, v nedeljo, 2. oktobra.

    Grabar - goveji file
    od
    Avtor slike: UME
  • Čokoladni kolač in slivov sorbet

    Recept za takšen kolač brez moke pride vedno prav. Pozimi je s smetano, spomladi z omako rabarbare, poleti z najboljšim sladoledom v vašem mestu in jeseni s slivovim sorbetom.

    Enako pa se godi tudi slednjemu. Lahko je sam, pod njega lahko nadrobite le kekse, čezenj potresete pistacije ali pa z njim očistite brbončice med glavno jedjo in sladico. Toda, seveda, je najboljši na tem čokoladnem kolaču iz breskev, ki pa jih lahko oktobra zamenjate s hruškami. Mar ni lepo, ker živimo v tako svobodnem svetu?!

    Recept je tukaj.

    čokoladni kolač breskve slivov sorbet
    od
    Avtor slike: UME
  • Gobova juha z lisičkami in jurčki

    Najboljša je, seveda, če gobe sami naberemo. Toda druga najboljša je ta, ki je brez čebule. Zgostite jo raje s krompirjem, ki pa ga morate narezati na drobne in enakomerne kocke, čebulo zamenjajte s porom, ki ga ne zažgite, kot se to v gostilniških juhah prerado zgodi čebuli, in ne varčujte s korenjem ter zelišči (majaron, peteršilj, lovor). Paradižnik dodajte šele tik pred koncem in le toliko, da juho pobarva do oranžne barve, ki jo dobite, ko pustite kislo smetano v hladilniku, v juho pa dolijete le žlico sladke.

    Recept je tukaj.

    gobova-juha-lisičke-jurčki
    od
    Avtor slike: UME
  • Danilo, gostilna & vinoteka

    Obiskali smo: Danilo, gostilna & vinoteka. Prenovljena in pomlajena Gostilna pri Danilu, Reteče. V Nedelu, v nedeljo, 18. septembra.

    danilo-zlati-tartuf
    od
    Avtor slike: UME
  • Fudo zajtrk

    Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.

    Domača granola s svežim sadjem.

    Fudo - granola
    od
    Avtor slike: UME
  • Fudo zajtrk

    Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.

    Toast z avokadom, svežo kumaro in dimljenim lososom
    Toast z domačo skuto, bučnim oljem in bučnimi semeni, naribano jacje

    Fudo - toast
    od
    Avtor slike: UME
  • Fudo zajtrk

    Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.

    Poširano jajce s solatkami, domač kruh

    Fudo - poširano jajce
    od
    Avtor slike: UME
  • Fudo zajtrk

    Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.

    Ameriške palačinke z grškim jogurtom, medom in jagodičevjem
    Ameriške palačinke s čokolado

    fudo palačinke
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!