Rad Dobrojem, september, 5. – 11.
-
Jajca na oko in še kaj
Nekateri jejo jajca vsak dan. Dobro, nekateri pa sploh ne zajtrkujejo. Toda, vseeno, kakšna jajca pa poznamo? Na oko, mešana, mehko kuhana, trdo kuhana, poširana. Hm, še kaj. Med mešana spadajo omlete, pri katerih je domišljiji, kar se dodatkov tiče, prosta pot. Toda, če smo natančni, tudi poširana niso nič drugega kot mehko kuhana, le izven lupine. Po benediktinsko je ob bešamelni omaki s šunko, po florentinsko namesto nje s špinačo, po mornaysko doda bešamelu sir …
Razlika je, torej, le v dodatkih. Zato smo jajcem na oko dodali pečene jurčke, spekli pa jih na ocvirkih, namesto na slanini. Tako kot se teden začne, tako dobro se tudi nadaljuje, kajne!
jajca na oko ocvirki jurčki česenodAvtor slike: UME -
Gostilna Grabar, Ptuj
V Nedelu, v nedeljo, 2. oktobra.
Grabar - goveji fileodAvtor slike: UME -
Čokoladni kolač in slivov sorbet
Recept za takšen kolač brez moke pride vedno prav. Pozimi je s smetano, spomladi z omako rabarbare, poleti z najboljšim sladoledom v vašem mestu in jeseni s slivovim sorbetom.
Enako pa se godi tudi slednjemu. Lahko je sam, pod njega lahko nadrobite le kekse, čezenj potresete pistacije ali pa z njim očistite brbončice med glavno jedjo in sladico. Toda, seveda, je najboljši na tem čokoladnem kolaču iz breskev, ki pa jih lahko oktobra zamenjate s hruškami. Mar ni lepo, ker živimo v tako svobodnem svetu?!
čokoladni kolač breskve slivov sorbetodAvtor slike: UME -
Gobova juha z lisičkami in jurčki
Najboljša je, seveda, če gobe sami naberemo. Toda druga najboljša je ta, ki je brez čebule. Zgostite jo raje s krompirjem, ki pa ga morate narezati na drobne in enakomerne kocke, čebulo zamenjajte s porom, ki ga ne zažgite, kot se to v gostilniških juhah prerado zgodi čebuli, in ne varčujte s korenjem ter zelišči (majaron, peteršilj, lovor). Paradižnik dodajte šele tik pred koncem in le toliko, da juho pobarva do oranžne barve, ki jo dobite, ko pustite kislo smetano v hladilniku, v juho pa dolijete le žlico sladke.
gobova-juha-lisičke-jurčkiodAvtor slike: UME -
Danilo, gostilna & vinoteka
Obiskali smo: Danilo, gostilna & vinoteka. Prenovljena in pomlajena Gostilna pri Danilu, Reteče. V Nedelu, v nedeljo, 18. septembra.
danilo-zlati-tartufodAvtor slike: UME -
Fudo zajtrk
Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.
Domača granola s svežim sadjem.
Fudo - granolaodAvtor slike: UME -
Fudo zajtrk
Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.
Toast z avokadom, svežo kumaro in dimljenim lososom
Fudo - toast
Toast z domačo skuto, bučnim oljem in bučnimi semeni, naribano jacjeodAvtor slike: UME -
Fudo zajtrk
Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.
Poširano jajce s solatkami, domač kruh
Fudo - poširano jajceodAvtor slike: UME -
Fudo zajtrk
Gremo na izlet! Toda na izlet v mesto! Vikend je, vsi so pozno vstali, vsi so šli najprej na tržnico, potem pa na kavo. Ko je v košari vse za kosilo, se s kuhanjem ne mudi, zato se lahko pohajkovanje po mestu tudi zavleče. Gremo, torej, na pozni zajtrk! Mi smo šli v Fudo. In kam greste vi? Vsak mora imeti svojo zajtrkovalnico. Ne za vsak dan, temveč za tu in tam. Za dopoldne, ko se nikamor ne mudi. Za zajtrk, ki je v več hodih.
Ameriške palačinke z grškim jogurtom, medom in jagodičevjem
fudo palačinke
Ameriške palačinke s čokoladoodAvtor slike: UME