Teden restavracij, jesen 2016: 4 srčki
-
Najboljše pri nas
Vrhunsko, kreativno, kaže pot, so naš ponos, zaradi njih k nam prihajajo od vsepovsod. Restavracije s štirimi srčki predstavljajo vrhunec slovenskega kulinaričnega prostora, ki postavljajo smernice ter premikajo meje! Če želite okusiti najboljšo vrhunsko kulinariko, potem ste tukaj na pravem naslovu.
4 srčki - frontod -
Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava
Tomaž Kavčič ni kuhar, ker je chef, in ni chef, ker je avtor. To pa pomeni, da je Pri Lojzetu še vedno tradicionalna mamina gostilna iz Dornberka, a hkrati je eden najlepših slovenskih dvorcev poln sinovih idej, kreativnosti, odkrivanja in originalnosti. Zato Kavčičeve jedi poznajo okuse (vseh pet), arome, teksture, temperature in kombinacije, zato uporablja tehnike, učinke in zgodbe, vključujejo pogled (razgled z Zemona!), sluh (sliši se le žvrgolenje ptic) in otip (še zmeraj se začne s hrenovim namazom in trganim kruhom). Vsak Lojzetov/Tomažev element ima svoj smisel, svoj zakaj-zato. Tam na Zemonu je vse zato, da pričara nasmeh, izvabi zadovoljstvo.
Ene gostilne so zato za vsak dan, druge pa samo za doživetje. Le da je Zemonovo doživetje takšno, da bi si ga želel vsaki dan.
odAvtor slike: UME -
JB Restavracija, Ljubljana
Vrhunski kulinarični salon Bratovževih v vrhunski Plečnikovi arhitekturi. Z vrta in njive, s tržnice in iz najboljših sestavin, s chefovih potovanj in gostovanj je avtorska kuhinja Janeza Bratovža slovenska, toda nova, svetovljanska, toda domača, urbana, toda velemestno. Od raviolov z gosjimi jetri do pujskovih ušes v preši je vsaka sezona nova kolekcija idej, okusov, znanja in doživetij. Opoldan poslovno, zvečer dobrojedsko, od burgerja do degustacijskega menija, v ambientu urbane elegance in družinske domačnosti. Ob chefu je sin v kuhinji, ob mami hči med vini. Glavni v glavnem mestu!
od