AlpiNN

 • Kuhinja
  alpska kuhinja vrhunskega chefa NN
 • Kdo
  Norbert Niederkofler, chef Fabio Curreli
 • Odpiralni Čas
  vsak dan
  od 10. do 16.30 ure
 • Naslov
  Kronplatz, Kronplatz, Italija
 • Telefon
  +39 0474 431 072
 • Splet
  www.alpinn.it
 • Email
  reservations@alpinn.it
 • Posebnosti
  muzej gorskih fotografij Lumen
 • Prostor
  Lumen, fotografski muzej, prireditveni prostor in razgledna restavracija, leži 2.275 metrov visoko, na platoju Kronplatza, kamor se stekajo gondole enega najbolj priljubljenih tujih smučišč med Slovenci iz Brunecka, Olanga in St. Vigila.

Izziv tudi za nesmučarje

Fotozgodba

Fotozgodba s Kronplatza

Obisk decembra 2019
Klik

Fotozgodba s Kronplatza

NN je chef, ki je prvi na svetu dobil tri Michelinove zvezdice za popolnoma trajnostno restavracijo (St. Hubertus), ime njegove smučarske “koče” (AlpiNN) na Kronplatzu pa je njegova kuharska filozofija. To je alpska kuhinja, v kateri je na krožniku le to, kar vidiš … Pogled pa je najlepši v Dolomitih!

AlpiNN je doživetje avtorske alpske kuhinje, ki jo po navodilih tri-mišelinskega chefa Niederkoflerja izvaja trenirana mlada ekipa. AlpiNN je ”food space & restaurant”, prostor, v katerem je poudarek na hrani, srečališče, kjer se sedenje za mizo spreminja v izmenjavanje dobrot na njej, restavracija, ki spominja na dnevno sobo. AlpiNN je zato novo doživljanje klasične restavracije, kjer kosilo, dogodek, srečanje predstavijo svet hrane na drugačen in nov način. Gre za kulturni in avtorski koncept, s katerim Norbert Niederkofler, ki je tudi organizator vsakoletnega srečanja svetovnih etičnih chefov CARE’s, ”kuha goro” (Cook the Mountain).

Vse to je potrebno vedeti, razumeti in videti, ko v AlpiNN sedeš za mizo s tremi nogami, brez prtov, a z žlahtnim lesom, v smučarskih čevljih, a z menijem presenečenja in debelo vinsko karto, s pogledom 360° na Dolomite, smučišče in odprto kuhinjo, ter jedilnim listom, na katerem so chefove, ne le smučarske, jedi.

Ocena: 2 srčka
Penino ti sicer natočijo kar za šankom, namesto pri mizi, in jedi postavljajo predte brez opisov, toda cene v tem kulinarično-kulturnem projektu kljub arhitekturi zidov, krožnikov in jedi sploh niso pretirano višje od sosednjih lesenih bajt (bait). To, seveda, niso (tri) mišelinke, je pa vseeno dovolj mišelinskega chefa, ki je svojo mlado ekipo dovolj naučil, da spretno pogreva in zapeka njegove ideje in jedi s podpisom. To, seveda, ni smučarska koča in na špagete s paradižnikovo omako je boljše odvijugati drugam, toda zato se je po fotografski razstavi in obisku muzeja najboljše v AlpiNN-u prepustiti chefovemu presenečenju za skupno okušanje pri mizi. AlpiNN je izziv tudi za nesmučarje.Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

48 €

6 hodov

60 €

8 hodov

75 €

Rad Dobrojem priporoča

Na Kronplatzu ne manjka smučarskih koč, ki pa se jih zaradi podobnosti slej kot prej naveličaš. AlpiNN-u pa ne manjka chefovskega vpliva in arhitektonske drugačnosti, zato se njegove gorske kulinarike (Cook the Mountain), če ti ni vseeno (projekt CARE’s) ne moreš naveličati. Saj sta zraven še kar dva muzeja, Lumenov in Messnerjev.