Bad Schörgau

 • Kuhinja
  kreativna kuhinja brez odpadkov in iz njih
 • Kdo
  Gregor Wenter, chef Mattia Baroni
 • Odpiralni Čas
  sreda - nedelja
  12.00 - 14.00
  19.00 - 21.00
  ponedeljek - torek
  zaprto
 • Naslov
  Putzen 24, Sarntal, Italija
 • Telefon
  +39 0471 623 048
 • Splet
  www.bad-schoergau.com
 • Email
  info@bad-schoergau.com
 • Posebnosti
  Hotel Bad Schörgau
 • Prostor
  Hotel z 21 sobami, spa za detox telesa, restavracija Alpes v steklu in lesu, futuristična hiša s klopmi in skupnimi mizami LaFuga

Odpadki za prihodnost

Fotozgodba

Laboratorij prehrane prihodnosti

Obisk 2022
Klik

Laboratorij prehrane prihodnosti

Bad Schörgau je majhen hotel (21 sob) iz južnotirolske doline Sarntal (Val Sarentino), ki premore le štiri hotele, a kar 500 kmetij, na katerih se oskrbuje hotel z dvema restavracijama, Alpes in LaFuga.

Gregor Wenter, lastnik družinskega hotela Bad Schörgau, se je pred leti moral odločiti, naj nadaljuje po očetovo, ki je hotel proslavili z Michelinovo zvezdico, ali po svoje, ker mu ni všeč, da čez dan goste hotela v spaju razstruplja, zvečer v restavraciji pa ”zastruplja” … Zato Alpes nima več mišelinke, ima pa LaFugo, ki ni restavracija, temveč projekt in gibanje za prihodnost prehranjevanja. Vsako leto se zato v hotelu zberejo misleci, modreci, mnenjski voditelji in chefi, ter iščejo poti v razstrupljeno prihodnost. Da je vse na varni strani, je tesno zraven tudi južnotirolski raziskovalni center Laimburg.

Mattia Baroni, chef v Alpesu in LaFugi, po izobrazbi računalničar, je odvrgel miško in prijel za kuhalnico, ker je z njo lahko bolj kreativen in koristen. ”Zanima me hrana prihodnosti, ki bo zdrava, zato raziskujem v sonaravni smeri in razmišljam, kako čim bolj koristno uporabiti ostanke in odpadke. Raziskujemo različne plesni, ki nam lahko koristijo, ne pa škodijo. Ogromno pri prehrani in njeni pripravi počnemo narobe, pravzaprav nasprotno od tega, kar bi bilo dobro za nas. Hrana nas nasiti, a nam pri tem zdravstveno škodi. Ne gre le za to, da se najemo. A tudi ne gre le zato, da dobro jemo. Oziroma, dobro je šele takrat, ko je okusno in tudi zdravo! Zdaj smo zaradi napačne prehrane nezdravi, zbolimo; mi pa raziskujemo v smeri, da nas bo hrana tudi zdravila!”

Bad Schörgau je zato prihodnost!Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

68 €

5 hodov

78 €

Vinski list

Samo naravna vina! Vsa vina v LaFugi in Alpesu so sonaravna, čisto drugačna in z manj alkohola od ”dovoljenega”.

Rad Dobrojem priporoča

”Čudež” se je zgodil, ko sva v spaju majhnega južnotirolskega hotela namočila noge v svežo vodo in čez 30 minut spoznala, da sva jo obarvala črno … V galvanski kadi se mavrično svetijo diode. Namočiš noge, kopališki mojster Milo vodo izdatno posoli, nato pa opazuješ, kako strupi skozi podplate zapuščajo telo. Da je voda po pol ure črna in mastna, ni kriva umazanija za podplati; vse to je v nas! Iz koprene, ki plava po vrhu, se da brati, katerih kovin imam preveč, katerih pa premalo. Sledijo (lahko) slamnato ležišče iz rušja, po njem breztežnostna postelja, nato pa detox v hirošinski kapsuli iyashi dome, japonski savni, ki je izumitelju prinesla Nobelovo nagrado. Čiščenje telesa sklene plavanje v dežju, v vodi iz hišnega vrelca, starega 550 let, bogatega z žveplom in železom. Potem si nared za večerjo prihodnosti.