Cave Lab by Monte

Igranje na večerji

Fotozgodba

Obisk 2023

Klik

Obisk 2023

Rovinj ima le 12 tisoč prebivalcev, a največ vrhunskih restavracij od vseh hrvaških mest. Trem najboljšim, Agli Amici, Cap Aureo in Monte se je 2022 pridružila še najmanjša Cave Lab by Monte. Cave Lab ni bistro ali preprostejša inačica zvezdniške restavracije Monte, ki se je prva na Hrvaškem ovenčala s slavo Michelinove zvezdice, temveč je po svoje celo bolj ekskluzivna in ‘skrita’ soseda, ki z malo mizami in veliko krožniki izziva najbolj radovedne dobrojedce med dvema milijonoma letnih turistov v Rovinju.

Laboratorij v ‘jami’, kjer so se prej hladila vina, eksperimentira z najboljšimi sezonskimi sestavinami, za katere dnevno skrbijo istrski ribiči, kmetje in nabiralci. Ko zlizani tlakovci Montalbana vodijo trume turistov do cerkve Sv. Eufemije in je tik pod njo vrsta pred vhodom v kulinarični hram Monte, le redki nekaj metrov nižje opazijo skriti vhod v novi rovinjski laboratorij visoke kulinarike. Cave Lab je še zmeraj skrivni namig za najbolj hrabre, ki se iz petih zvezdic podajo navkreber do petih majhnih miz. Kajti, čeprav avtor Danijel Đekić svoj novi gastro koncept v Jami imenuje fun dining, za razliko od fine dininga v Monte, Cave Lab za užitke na svoji zabavi zahteva celo več resnosti in zbranosti. Le šest sestavin, le istrskih in sezonskih, se v vsakem hodu trikratno pomnoži s chefovskimi idejami in kuharskimi tehnikami, zaradi česar zabava ni le tekmovanje med višjim in nižjim, temveč tudi med novim in starim, sodobnim in tradicionalnim, drznim in všečnim, boljšim in najboljšim.

Čeprav bodo Montejevi in Đekićevi abonenti našli kakšne ponovitve, Cave Lab ponuja predvsem novo izkušnjo degustiranja. Če se je doslej chef sam odločal, katera tehnika je najboljša za najboljšo sestavino, sedaj odločitev s trilogijami prepušča jedcu. Vsak hod je igra in izziv hkrati. Igranje na večerji!Jedilni list

Degustacijski meni

6 hodov (x 3 jedi)

170 €

Vinski list

sommelier Siniša Škaberna

Rad Dobrojem priporoča

V degustacijskem meniju nastopa v obliki trilogij po šest najbolj svežih, sezonskih, lokalnih in najboljših istrskih sestavin. S pestrim uvodnim prigrizovanjem in podaljšanim sladkanjem imajo tako v laboratoriju obilo dela jedci in pomivalci, saj se v dobrih dveh urah zvrsti pred okuševalci več kot dvajset krožnikov. Toda, čeprav gre za majhne jedi (in porcije), je scenosled Đekićevega laboratorija chefovsko suveren in okuševalsko drzen. ”Spopadajo” se namreč najboljše sestavine, zato igranje ni le zabavno, temveč res fino.