Don Alfonso 1890

 • Kuhinja
  vrhunska kuhinja italijanskega juga in Iaccarinove družine
 • Kdo
  družina Iaccarino, chef Ernesto Iaccarino
 • Odpiralni Čas
  od srede do nedelje
  od 12.30 do 14.30 in od 20. do 22.30 ure
  ponedeljek in torek
  zaprto
  od novembra do marca
  zaprto
 • Naslov
  Corso Sant'Agata 11-13, Sant'Agata sui Due Golfi, Italija
 • Telefon
  +39 081 87 80 026
 • Splet
  www.donalfonso.com
 • Email
  info@donalfonso.com
 • Posebnosti
  2 Michelinovi zvezdici, član združenja JRE; restavracije na vseh petih kontinentih
 • Prostor
  elegantna jedilnica s pogledom v kuhinjo

Entrata degli artisti

Fotozgodba

Foto zgodba iz Kampanije

Obisk oktobra 2017
Klik

Foto zgodba iz Kampanije

Z zadnje, toda vrtne strani, kjer so trata gosta kot kožuh, bazen s termalnimi oblinami in terasa pripravljena za poležavanje ob razgledu na dva golfa (zaliva) ali krepčanju ob snacku (a la parmigiana po chefovo, z ruladami jajčevcev in bivolje mocarele v omaki Alfonsovih paradižnikov) je poseben vhod. Zraven je na steni tabla: ”Entrata degli artisti”. Vhod za umetnike. Zberejo se zgodaj dopoldan in se razidejo po polnoči. Da vi medtem uživate ob njihovih umetninah.

Ko jutranje sonce greje zajtrk na vrtu, se je v delovnem kombinezonu že vrnil s farme Le Peracciole na Punti Campanelli. Za kosilo naredi, v suknjiču in kravati, obhod po elegantni restavraciji, med petnajstimi natakarji in štiriindvajsetimi kuharji. Zadovoljen, da je vse kot mora biti, saj za to skrbita sinova, Mario, ki restavracijo vodi, in Ernesto, ki je chef, sede v avto. Iz Neaplja leti v Monaco, ker je jutri govornik na mednarodnem simpoziju o ekološkem kmetovanju. Alfonso Iaccarino se je rodil v hotelski družini, toda ko sta se z ženo Livio 1980. leta odločila, da zapreta družinski hotel in se v majhni vasi na polotoku Sorrento, v hribih in ne ob morju, toda s pogledom na oba najlepša italijanska zaliva, posvetita izključno vrhunski kulinariki, je bilo to zelo pogumno dejanje. Takrat so bile v južni Italiji le osterie, trattorie, pizzerie, sicer domače, pristne in dobre, toda vse vrhunske in mišelinske restavracije so bile le na severu. Don Alfonso 1890 je bila prva, ki je na jugu dobila tri Michelinove zvezdice! To je bil hkrati start – danes je na tem območju okrog Neaplja, ki ga poznamo sicer le po pizzah (in kaotičnem prometu ter kupih smeti) najbolj gosta ”naseljenost” zvezdic v Italiji! Don Alfonso, s katerim se je v Kampaniji vse začelo, pa je na vseh petih kontinentih sveta!Jedilni list

Degustacijski meniji

La Tradizione (6 hodov)

150 €

La Degustazione (7 hodov)

175 €

Vinski list

Don Alfonsova vinska klet velja za eno izmed petih najboljših na svetu! To so vedeli že Etruščani, saj so arheologi pred 30 leti v Alfonsovi vinski kleti odkrili tunel, ki je najbrž vodil vse do morja. Zdaj je odkopan 35 metrov globoko, ob njegovih strmih stopnicah so zložena najstarejša vina izmed 35 tisoč steklenic in 1300 etiket; najboljše iz Italije, najdražje iz Francije in vse, kar je dobro iz celega sveta, vključno Slovenije. Na dnu tunela zorijo najboljše ovčje sire iz Kampanje. Sommelier je Maurizio Cerio.

Rad Dobrojem priporoča

Don Alfonso je za zgled, ker je nekoč cel italijanski jug premaknil od dobrega k odličnemu, ker je še danes pojem vrhunskosti in gostoljubja, ker domače, pristno, sveže, sezonsko, lokalno in sonaravno ne le spoštuje, temveč tudi dejansko živi, tako v restavraciji kot na lastni ekološki farmi, ker je družinska restavracija, kar tudi letnica pove, in ker tudi v Sloveniji nismo daleč od tega, da bi naše najboljše postale vrhunske tudi v mednarodnem merilu.