Feitoria

Nova portugalska kuhinja

Fotozgodba

Foto zgodba

Obisk 2021
Klik

Foto zgodba

Pred Feitorijo se reka Tejo kot morje zliva v ocean. Od tukaj so se nekoč portugalski osvajalci podali v svet; in tukaj zdaj chef Joao Rodrigues osvaja svoje goste iz celega sveta. Restavracija Feitoria v prestižnem design hotelu Altis Belém Hotel & Spa, nekaj kilometrov iz Lizbone proti Belemu, predstavlja veličino Portugalske nekoč in danes. Nekoč so šli v svet po najboljše sestavine, da jih imajo zdaj doma; ali, kot pravi chef Joao Rodrigues, ”Ne vem, ali je portugalska kuhinja najboljša na svetu, vem pa, da imamo portugalski chefi na voljo najboljše sestavine.” Zato Feitoria ni vrhunska restavracija s portugalsko kuhinjo, temveč ”le” avtorska kuhinja z vrhunskimi portugalskimi sestavinami. 

Joao Rodrigues: ”To je moja kuhinja, ki ni tradicionalno portugalska, ima pa portugalski DNA. Zame so najbolj pomembne lokalne sestavine, zato med nami in lokalnimi kmeti ter pridelovalci ni vmesnih členov, sodelujemo neposredno. Četudi gre za kaviar, je lokalen in skupaj s producentom določimo njegov okus. Jedi na ta način ustvarjamo že v procesu pridelave.”

Feitoria je primer preobrazbe klasične portugalske kuhinje. Njena veličina je zdaj v preprostosti in iskrenosti, vendar na vrhunski in luksuzen način. Rodrigues začne z morskim pajkom, da mu s (portugalskim) kaviarjem lahko vdahne dušo, nadaljuje pa le z zelenjavo, da ji poudari mozeg in da z njo lahko še posladka.

Jedilni list

Degustacijski meni Caminho

7 hodov

120 €

Vinska spremljava

65 €

9 hodov

140 €

Vinska spremljava

85 €

Vegetarijanski 7 hodov

95 €

Vinska spremljava

45 €

Vegetarijanski 9 hodov

115 €

Vinska spremljava

55 €

Vinski list

sommelier André Figuinha

Rad Dobrojem priporoča

Feitoria je izlet v stari Belem, na katerem v luksuznem hotelu ob veliki reki spoznaš, kako so svet osvajali stari Portugalci, v njegovi luksuzni restavraciji pa, kako ga danes osvajajo novi portugalski chefi.