Ganeum Food & Wine Bar

Vina izbirajo jedi

Fotozgodba

Obisk 2023

Klik

Obisk 2023

Ganeum iz Lovrana je, kot je dandanes vedno bolj moderno, ”food and wine bar”, toda njegov vrt z živo glasbo in karirastimi prti pod krošnjami in Učko je tako romantičen, da jedi chefa Roberta Benzie niso le sodobno-bistrojske, temveč tudi dovolj kvarnersko-morsko-prvinske, da ”le” spretno nadgrajene ostajajo udobne, znane, všečne in, predvsem, dobre.

Ker smo v vinskem baru, vina izbirajo jedi. Ko se za aperitiv težko odločiš med Šampanjo, Franciacorto in Plešivico, te iz kuhinje na opečeni drožasti fokači s kremo osočnika pozdravi nasoljeni inčun iz bližnje Medveje. H kvarnerskemu škampu, ki je prav tukaj najboljši na svetu, mariniranemu z emulzijo iz oljčnega olja, mete in pomaranče, na skuti iz Učke, z opraženimi mandlji, gre za začetek klasika, torej kvarnerska žlahtina s Krka. Za karpačo brancina, s peteršiljevim oljem, prahom kaper, riževo pokovko in svežim koprom prijazna postrežba iz globin Ganeumovega vinskega vodnjaka potegne starodavno korčulansko cetinko, ki jo je pred izumrtjem rešil mladi vinar Jovanov. In tako dalje …, ne le za dobre pivce, temveč še bolj za dobrojedce.

 Jedilni list

Degustacijski meni

6 hodov

69 €

4 hodi

55 €

Vinska spremljava

6 kozarcev

40 €

Vinski list

sommelier Alen Vukić

Rad Dobrojem priporoča

V Ganeumu ne gre le za prigrizke k vinom, temveč za degustacijo morskih okusov, ki pa v tem sproščenem, domačnem in iskrenem ambientu ne diktirajo tempa in postavljajo pravil. Eni pridejo le na vino. Drugi si zraven naročijo le narezek. Tretji postanejo šele tukaj lačni. Četrti pa sploh nočejo nehati. Zato Ganeum ni le za enkrat, temveč za čim več ponovitev.