Gerüchteküche

Govorice ...

Fotozgodba

Foto zgodba iz Gradca

Obisk februarja 2018
Klik

Foto zgodba iz Gradca

Nemec Michael Wankerl, ki se je ustalil v avstrijskem Gradcu, da ga domovina ne pozabi, pa skrbi z nastopi v kuharskem showu The Taste na SAT1, je za graško Opero dobil več prostora kot ga je imel prej blizu Casina. Koncept Gerüchteküche pa je ostal enak: vedno regionalno, vedno sezonsko in vedno drugače. Vse to pa dobesedno, saj zanj vse ob svojem času pomeni “le ob svojem času”, s čimer dostavne poti krajša s sezonskimi sestavine iz regije, za biološko raznovrstnost skrbi z obujanjem starih vrtnin in sadja, živali uporablja od rilca do glave, a še raje čim manj, ker je zanj zelenjava novo meso, do nadokusa si pomaga brez pomoči ojačevalcev okusa, pri čemer skuša uporabiti in porabiti vse, s čim manj ali nič odpadki, za vse to pa potrebuje predvsem veliko strasti.

Da se o njej govori, je dnevna ponudba na tabli. Za kosilo, na primer, krompirjev štrudelj z ocvirki, testenine z brokolijem in lešniki, rižota s kvinojo, špinačo in papriko, svinjska pečenka (za 9,90 evra) s kislim zeljem in krompirjem.

Zvečer pa se pogovarja ob meniju presenečenja, pri katerem lahko izbereš le število hodov, tri, štiri ali pet, vsak je po deset (evrov).

Hrana je, torej, le sezonska in lokalna, vina pa so temu primerno le naravna. Bio, biodinamično, oranžno? ”Le vino, ki me navdušuje,” pravi chef.

Rad Dobrojem priporoča

Govorice. Pri nas bi rekli jezikova župa … A to niso jedi, o katerih se govori, temveč je to hrana, ob kateri se kramlja! Wankerl je v kuhinji sam in zato se mu ni potrebno prilagajati. Jedi so preproste in enostavne, toda iskrene in dobre, sem ne prihajaš ocenjevat, temveč jest, zato tukaj ne opravljaš, temveč se pogovarjaš.