Gut Purbach

 • Kuhinja
  panonska kuhinja Maxa Stiegla od plavuti do rilca
 • Kdo
  Max Stiegl
 • Odpiralni Čas
  ponedeljek
  18.00 - 22.00
  torek - sreda
  zaprto
  četrtek - sobota
  12.00 - 14.00
  18.00 - 21.00
  nedelja
  12.00 - 18.00
 • Naslov
  Hauptgasse 64, Purbach, Avstrija
 • Telefon
  +43 2683 56086
 • Splet
  www.gutpurbach.at
 • Email
  office@gutpurbach.at
 • Posebnosti
  prenočevanje v sobah, ki združujejo zgodovino, sodobno oblikovanje in integrirano sodobno umetnost
 • Prostor
  Tradicionalno panonsko notranje dvorišče; domačna in fina jedilnica z umetniškimi slikami

Chef za drobovino

Fotozgodba

Foto zgodba

Obisk 2023
Klik

Foto zgodba

Na dvorišču so klopi in pesek na tleh ni prijazen do plesnih čevljev. Toda v jedilnici so stene polne umetniških slik, za vsakoletni ples s pujsom pa je v Gut Purbachu potrebno kupiti vstopnice, vsaj leto prej. Gut Purbach ob Nežiderskem jezeru je gostilna, a Max Stiegl je vrhunski chef, ki je bil rojen (1980) v Sloveniji, na Gradiščanskem pa je postal najprej najmlajši avstrijski chef z Michelinovo zvezdico (Inamera, 2001), nato pa še avstrijski kuhar leta (Gault Millau, 2021).

Kulinarična provokacija je najboljša Stieglova (ime si je nadel po pivu) začimba, zaradi katere je v mesni gostilni ob jezeru vedno več zelenjave, a fina ribja juha se še vedno dolgo kuha, v svinjskem mehu se peče piščanec z gosjimi jetri in tartufi, na vampih plavajo smuči, petelinji grebeni pa tako pečejo, da kar letijo po fižolu. Tukaj se gostje, ki so vsi po vrsti chefovi prijatelji, smejijo, ko se jim cedi po bradi, pogovarjajo, ko so polnih ust, mastijo, ko so pred njimi jedi, pred katerimi bi drugje zbežali!

Ker pa so se z leti tudi Stieglove kulinarične provokacije toliko unesle, da so se prevreto kravje vime, pečena golobova jetra ali kozličkovo srce obdržali le še v ”moških” zgodbah, od rilca do glave pa že ”vsi” kuhajo, si je mogoče koline s pujsovega plesa v Purbachu naročiti tudi po pošti, Max Stiegl, ki je bil včasih Željko Rašković, zdaj najraje pripravlja pitanega piščanca v svinjskem ali telečjem mehu, njegovi gostje pa se najraje prepustijo njegovemu dnevnemu razpoloženju. Še vedno je pri Stieglu najboljše, ko ne veš, kaj te čaka.

Več: Max Stiegl, avstrijski chef leta iz PiranaJedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

125 €

6 hodov

145 €

7 hodov

165 €

Vinska spremljava

5 kozarcev

57 €

6 kozarcev

70 €

7 kozarcev

83 €

Vinski list

Max Stiegl je (od 2022) tudi vinar. Kletari mu prijatelj Jörg Bretz, vinar iz Spodnje Avstrije (Carnuntum), ki ”dela z naravo, ne proti njej”.
Sommelier László Gosztoyi
380 vinskih etiket

Rad Dobrojem priporoča

Čeprav se je mali Željko s starši iz Pirana preselil na Solnograško, se je veliki Max kuharsko našel na Gradiščanskem. Pravzaprav, ”moja regija je Panonija,” pravi, in to v Purbachu ob Nežiderskem jezeru (Neusiedlersee), dojema zelo široko, tako kot pri živalih, ki so ob jezeru od plavuti do rilca, zato je tudi regija, v kateri išče ideje, sestavine, navdih za svoje kulinarično-provokativno ustvarjanje širna. Stieglov Gut Purbach je še vedno ”le” tradicionalna gradiščanska gostilna, v kateri se ves dan kuha, je, pije, smeji in uživa.