I Tigli

Pizze za okušanje

Fotozgodba

Obisk 2021

Klik

Obisk 2021

I Tigli je pizzeria, a brez pic … Po svetu je namreč nekaj milijonov picerij in v njih pečejo čisto drugačne pice kot I Tigli. Zato I Tigli nima pizz, ki se drugod cenijo po velikosti, ceni in mobilnosti, pa tudi ne pizzaiola, ki jih razteguje in oblaga kot na tovarniškem tekočem traku. I Tigli ima chefa, ki je svetovno znan, in ima pizze, ki se ne jejo, temveč okušajo!

Ker chef Simone Padoan trdi: ”Omejitve so le v naših glavah. Čeprav se pizze ne da obložiti z juho, se jo da, če juhi spremeniš teksturo …”, je iznašel pizzo, ki je le za deljenje, toda ne zato, ker je tako velika, temveč, ker je tako majhna … To je pizza razrezana na trikotnike kot s stojnice, a stane kot glavna jed v mišelinski restavraciji … To je pizza, ki se ne peče na sekunde, temveč na dneve … To, skratka, ni pizza, tudi ne pogača, še manj fokača, dejansko je to – hrustljava podlaga za degustacijski meni.

Pri (tej) pizzi gre za druženje! In okušanje, kajti vsaka pizza ima drugačno testo, na vsakem testu je drugačen nadev, vsak nadev pa je samostojna jed, ki testo uporablja kot prilogo in podstavek. Padoanove pizze ne nastajajo v peči, temveč potem, ko pridejo iz peči, na chefovi mizi, ko jih njegovi pomočniki ”prezentirajo”. Ste že videli, da bi pizze oblagali s pincetami? Ko greste v Gardaland, se ustavite na pokušini drugačnih pic v San Bonifacio, za Vicenzo, pred Verono.

Jedilni list

Pizza

Croccante - San Marzano paradižnik in burrata

16,50 €

La marinara - paradižnik in rdeči česen

10,50 €

Kuhinjski vrt - dimljeni sir, por in črni fižol, korenček v žar omaki, krema žganega popra in mandlji s papriko

19,00 €

Raca v pivu - lardo, belgijski radič na žaru, račje prsi in fermentirana rdeča repa

21,00 €

Rdeča tuna - parmezan, rdeča tuna, belgijski radič in karamelizirana čebula

23,00 €

Lignji - mocarela, pečeni lignji, repa in lignjeva majoneza

22,50 €

Sladica

“Cioccolando”, potovanje v svet kakava Domori

15 €

"Rocher” , lešnikova krema, piškotni oblati in sesekljani lešniki, čokoladni mousse

12 €

Tiramisu s kavo

8 €

Rad Dobrojem priporoča

Pri nas in po svetu se poje preveč slabih pic! Kakšna pa je dobra pizza? Na to vprašanje je mogoče odgovoriti le, če ne naročaš pizze, ker si lačen, temveč jo iščeš, ker si radoveden. Začni iskanje v I Tigli. Ni nujno, da ti bo najboljša, a zagotovo potem ne boš več jedel slabih pizz!