Kräuterreich by Vitus Winkler

 • Kuhinja
  zeliščna in naravna avtorska kuhinja Vitusa Winklerja
 • Kdo
  Eva-Maria in Vitus Winkler, chef Vitus Winkler
 • Odpiralni Čas
  četrtek - ponedeljek
  18.00 - 22.00
  torek in sreda
  zaprto
 • Naslov
  Kirchweg 2, St. Veit im Pongau, Avstrija
 • Telefon
  +43 (0)6415 4323
 • Splet
  www.sonnhof-vituswinkler.at
 • Email
  sonnhof@vituswinkler.at
 • Posebnosti
  Hotel Sonnhof by Vitus Winkler, 4*
  član združenja JRE Jeunes Restaurateurs
 • Prostor
  Družinski hotel za uživanje Sonnhof

Kraljestvo zelišč

Fotozgodba

Obisk 2020

Klik

Obisk 2020

Pred večerjo v restavraciji Kraljestvo zelišč hotela Sonnhof v klimatsko-zdraviliški vasici St. Veit v Pongauu na Solnograškem že dopoldan vzemi dobro obut pot pod noge. Pojdi iz vasi na planino, kjer pazi, kje in kako stopaš, ker vse, kar ne potlačiš, boš zvečer jedel. Lepo pozdravi osle, ki leno ležijo pred leso, izza katere ti pastir na leseno klop postavi plehnati pisker krompirjeve juhe s slanino in čebulo, zraven pa janežev kruh s sirnim namazom, prekritim s travnikom planinskih zelišč. Vonjaj in okušaj, da boš zvečer razumel, kaj ti pripoveduje Vitus Winkler, ki okuse, nadokuse, vonjave, arome alpske narave okrog svoje vasi, ki se imenuje po svetniku, ki je dal tudi njemu ime, tako kot ga je on dal svojemu (prvemu) sinu, kreativno spreminja nazaj v naravo.

Vitus Winkler te popelje na vandranje čez svojo vas, kjer naravna zelišča rastejo pred vhodnimi vrati, na polja, čez polja, ki so tako radodarna, ker so obdelana naravi prijazno, vzdolž rek, preko potokov, okrog jezer in ribnikov, kjer bistrost, čistost, meglice, rosa, hlad, toplota cvetijo, dišijo, pijejo in se veselijo tako sladko, pa čeprav, ali prav zato, je reki, ki jih hrani in združuje, ime Salzach, v gozd, kjer se pod listjem, na drevesih, ob robovih jas, v miru divjine in živžavu življenja skriva naravni čarobni svet, nad gozdno mejo, kjer imajo zelišča, gobe, sadeži, lišaji čisto drugačen, a prav zato tako naravni, vonj in obraz, na planino, kjer sonce, zrak, hiše, živali, rastline, ljudje zadihajo s polnimi pljuči, na hrib, na goro, prav na vrh do vršacev okusa!

Kraljestvo zelišč (Kräuterreich) je tudi naslov knjige Vitusa Winklerja, v kateri dobrojedcem odkriva skrivnosti (svoje) alpske kuhinje. St. Veit, njegova domača vas, je bila znano klimatsko zdravilišče že v cesarjevih časih. Pokrajina Pongau na jugu Solnograškega je sončna terasa Salzburškega, kamor sega tudi največje avstrijsko smučarsko področje Ski Amadé. Ta del Avstrije pa je znan tudi po številnih vrhunskih, svetovno znanih, chefih; predgovor Winklerjevi knjigi je napisal avstrijsko-nemški chef stoletja Eckart Witzigmann, tukaj kuharsko ustvarjajo Johanna Maier, brata Rudi in Karl Obauer, Jörg Wörther.

”To je moje kulinarično igrišče, ki mi omogoča kreativnost in raziskovanje,” pravi Vitus. ”Tukaj je obzorje okusov brezmejno, le pobrati jih je potrebno!”Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

95 €

5 hodov

125 €

6 hodov

150 €

7 hodov

175 €

Vinski list

sommelier Vitus Winkler

Rad Dobrojem priporoča

Vitus Winkler je naravni talent naravne kuharske umetnosti. Pri njem je naravno, da je vse naravno. Z naravo in iz nje je ustvaril kraljestvo, ki ga sicer imenuje Kräuterreich (Kraljestvo zelišč), a v njem ni le več kot sto zelišč, ki jih uporablja pri svojem kuhanju, temveč vse, kar tam naokrog raste, cveti, poganja, brsti, teče, žubori, valovi, zeleni, se nabira, dviga in pase. Zato je res, ko pravi, da je v tem kraljestvu narava kultura!