La Stüa de Michil

Osvajanje zvezd(ic)

Fotozgodba

Foto zgodba

Obisk 2021
Klik

Foto zgodba

V okviru triletnih priprav kulinaričnega projekta družine Bras na Japonskem je bila otvoritev nove restavracije v Karuizawi predvidena za 22. julij 2020. Njeno ime: Bras Karuizawa Simone Cantafio. Restavracija bi torej nosila ime svojega chefa-direktorja. Simone Cantafio se je Brasoma v Maison Bras (***) v francoskem Laguiolu priključil s 23 leti. Čast poimenovanja sta mu znana svetovna chefa, oče in sin, Michel in Sebastien Bras namenila po petih letih chefovanja v njuni restavraciji Toya (**) na otoku Hokkaido. Toda potem se je zgodil covid … Simone Cantafio, rojen 1985 v Milanu, se je z ženo, Japonko, in njuno dvoletno hčerko, vrnil z Japonske v Italijo, na Kalabrijo, od koder sta njegova starša. ”A tam nihče ne govori angleško, zato je bila žena preveč osamljena,” je v novi kuhinji hotela La Perla v Corvari razkril razlog selitve z juga na sever, z morja na sneg.

Alta Badia, ki je kot del Superski Dolomiti najbrž najbolj obiskano ”slovensko” smučišče, v epidemiji ni izgubila le poldruge zimske sezone, temveč so ji od šestih zvezdic ostale le tri (St. Hubertus). A 35-letni Simone Cantafio, milanski chef s kalabrijskimi koreninami in 14 leti francosko-japonskih izkušenj, ki ga je v visoko kuhinjo uvedel največji italijanski chef Gualtiero Marchesi, je ravno zaradi tega v La Perli začel zadovoljno. ”Ker tako začenjam čisto od začetka,” nam je zaupal le nekaj dni zatem, ko je decembra 2021 postal gospodar velike kuhinje (pet restavracij) v La Perli. Namesto da bi na Japonskem v ”svoji” posegel po tretji zvezdici, bo zdaj ”moral” v Michilovi Alta Badii tri povrniti. Zato je le vprašanje časa, kdaj bo Alta Badia spet imela (vsaj) šest zvezdic.

  • Dobrodošlica

    Na svetu je veliko luksuznih hotelov, ki si jih navadni ljudje ne moremo privoščiti. A zaradi tega veliko ne zamudimo … La Perle iz Corvare v Dolomitih torej ni med njimi. Zato, ker sploh ni hotel, temveč dom, ne le njenih lastnikov, družine Costa, temveč tudi njenih gostov.

    La Perla130
    od
  • Hotel

    La Perla je biser, ki pa ni luksuz in prestiž. Ne gre, namreč, za ceno (sobe), temveč za to, kaj ta cena omogoča. Pa ne le njenim gostom, temveč še bolj številnim, ki sicer nikoli ne bodo njeni gostje, jo pa zaradi dobrodelne dejavnosti lastnikov La Perle družine Costa dobro poznajo.

    La Perla076
    od
  • Dom

    La Perla je družinski hotel, a ne le družine Costa, temveč družine vseh v njem zaposlenih. Ki jih je veliko več (170) kot pa gostov (v 54 sobah). Ne profit iz dela, temveč zadovoljstvo ob delu, in ne danes, temveč jutri … Trajnostni vidik je v La Perli na prvem mestu.

    La Perla079
    od
  • Ernesto in Anni

    La Perlo sta ustvarila Ernesto in Anni Costa, z energijo, vizionarstvom in kulturo. Ernesto Costa je bil smučarski učitelj v Corvari. La Perlo je zgradil (1956) za svoje smučarske učence. Njegova Anni jo je opremila in napolnila z ljubeznijo. S tem se je tudi začel razvoj Corvare, iz revne vasice v svetovno znano turistično središče.

    La Perla085
    od
  • Izba

    La Stüa se imenuje po sinu Michilu, ki se rad ekstravagantno oblači in ljubi najboljša vina, hrano in glasbo. A na srečo tega ne počne rad sam, temveč srečo in užitke rad deli s čim več ljudmi, pa ne le svojimi gosti.

    0037 La Perla Dicembre 2019 37 foto Stefano Butturini
    od
    Avtor slike: Stefano Butturini
  • Petek

    Ker je La Perla dom, so v njem vsi srečni, gostje, zaposleni in, zato tudi, lastniki, Ker je hotel izrazito trajnostno naravnan, se morajo vsi dobavitelji držati častnega kodeksa spoštovanja narave, vsi zaposleni dva dni v tednu ne jejo mesa, vsi gostje pa vsak petek.

    La Perla092
    od
  • 5 restavracij

    V La Perli je kar pet restavracij.

    La Perla100
    od
  • Domačnost La Perla124
    od
  • Okus La Perla098
    od
  • Kuhinja

    Simone Cantafio poveljuje v veliki, sodobni kuhinji brigadi več kot 30 kuharjev.

    La Perla106
    od
  • Vinska klet

    V La Perlini vinski kleti Mahatma leži 30 tisoč steklenic najboljših vin na svetu.

    Mahatma wine cellar13 Gustav Willeit
    od
    Avtor slike: Gustav Willeit
  • Mahatma

    Na vinski karti v Michilovi izbi je pripis: ”Od vsake steklenice gre 5 evrov za dobrodelni projekt Vino za vodo v nerazvitih predelih sveta.”

    IMG 0461 GW foto Stephanie Völser
    od
    Avtor slike: Stephanie Völser
  • Mahatma

    Costa Family Foundation je dobrodelna organizacija, ki je od ustanovitve septembra 2017 do danes za 14 projektov v Afganistanu, Indiji, Nepalu, Togu, Ugandi in Etiopiji prispevala milijon evrov. 

    ”Omejevanje pravic. Politična represija. Rasna diskriminacija. Podhranjenost, izkoriščanje, vojne in nasilje. Bolezen in revščina. Pomanjkanje šol in bolnišnic. Pomanjkanje vsega. Svet gre naprej, a za milijone ljudi nadaljevanje ni lahka naloga. Vendar pa obstaja način, kako ta problem omiliti – z majhnimi vsakodnevnimi dejanji. Dejavnost naše fundacije je pomagati prikrajšanim po vsem svetu.”

    Več: Costa Family Foundation

    Mahatma wine cellar11 foto Gustav Willeit
    od
    Avtor slike: Gustav Willeit

Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov - Perzeziun

129 €

Vinska spremljava s 4 kozarci

55 €

8 hodov - Trasformaziun

149 €

Vinska spremljava s 6 kozarci

75 €

Vinski list

V vinski kleti La Perle, ki se imenuje Mahatma, je 30 tisoč steklenic, med njimi pa so najboljša in najdražja vina z vsega sveta (tudi največja zbirka kultne Sassicaie izven Toskane). Za vinsko svetovanje skrbi Valentina Stani.

Rad Dobrojem priporoča

La Stüa de Michil je najboljša italijanska restavracija (še) brez mišelinke! Čeprav si La Perlo lahko privoščijo le redki, si Michilovo izbo ”morajo” mnogi (dobrojedci). Zdaj je meni že za 2 zvezdici, a (še) po zmernih 149 evrov.