Lido 84
-
Kuhinja
Riccardo Camanini se igra z idejami, sestavinami in gosti -
Kdo
Giancarlo & Riccardo Camanini, chef Riccardo Camanini -
Odpiralni Čas
četrtek - ponedeljek12.30 - 14.3019.30 - 22.30torek - sredazaprto
-
Naslov
Corso Giuseppe Zanardelli 196, Gardone Riviera, Italija -
Telefon
+39 0365 20019 -
Splet
www.ristorantelido84.com -
Email
info@ristorantelido84.com -
Posebnosti
1 Michelinova zvezdica
The World's 50 best Restaurants - 8. mesto -
Prostor
udobje domačne gostilne z dizajnerskim pohištvom in najlepšim razgledom na mondeno jezero
Svetovna slava iz svinjskega meha
Prevečkrat so vrhunske restavracije kot templji, v katerih si ne upaš glasno gristi, da v tišini natakarskih šepetov pogledi vernikov ne bi izpod oči začeli streljati v tvojo smer, in si ne upaš vstati od mize, da ti ne bi natakar zamenjal prtička, ki je tako fino zložen, da ga nočeš razdreti, in poštirkan tako mehko počiva na stegnih, da ga nočeš zapustiti. Lido 84 pa je čisto drugačen!
Preberite tudi: V 8. restavraciji sveta
V toplem vremenu sediš v parku tik ob jezeru kot na družinskem pikniku, ko pa veter napolni jezero z jadri in jadrnicami, sediš pod sončno kupolo kot na nedeljskem družinskem kosilu. In ker si v Italiji, se ve, kako kakofonična so takšna kosila, med katerimi se vsako omizje briga le za svoje vesele prepire, med katerimi pripovedovalcem zgodb pri mizah tudi megafon ne bi pomagal, da bi gostje vedeli, kaj jejo. V Lidu pa veš!
Čeprav so jedi ustvarjalne, inovativne, izvirne, so, namreč, vseeno sproščene. Nobene se ne bojiš razdreti, pomazati, zgristi, pomlaskati. Pravzaprav so tako sproščene, da ti ob njih ni potrebno filozofirati, razmišljati, tuhtati, temveč se jih lahko kar lotiš. Tukaj so namreč le zato, da jih poješ.
Stari plavalni bazen na gardskem lidu iz leta 1984 sta brata Camanini 2014. leta spremenila v najboljšo restavracijo Gardskega jezera. Vzdušje je še vedno kot na bazenu, le da ni sladoleda … Amuse bouche je v čajniku, iz katerega v babičin porcelan natočijo cvetačno juho z limonsko travo. Meni Oscillazioni v sedmih dejanjih spreminja smer kot jadra, ki se po dolgem in počez preganjajo po vetrovnem jezeru. Vsak nihaj želi presenetiti na drugačen način, zato se okusi, da se chef Riccardo Camanini igra z idejami, sestavinami in gosti, ki jih pri tem prosi, da ”radovedno nihajo med ostrimi okusi in očarljivimi nasprotji”.
Toda mimo Gardalanda se je v Gardone potrebno odpeljali zaradi Lidovih pašt, saj so s špageti pristale tudi v MoMA muzeju v San Franciscu, z rižoto slavijo futuristične živalske skulpture italijanskega umetnika Stefana Bombardierija, v svinjskem mehu pa so Lidu 84 prinesle svetovno slavo.
Jedilni list
7 hodov
120 €
9 hodov
140 €
Vinska spremljava (4 kozarci)
50 €
Vinska spremljava (5 kozarcev)
75 €