Pelegrini

 • Kuhinja
  dalmatinske jedi z modernističnimi tehnikami vrhunskega chefa
 • Kdo
  Rudolf Štefan
 • Odpiralni Čas
  od četrtka do sobote
  od 12. do 24. ure
  nedelja
  od 12. do 18. ure
  od ponedeljka do srede
  zaprto
 • Naslov
  Ulica Jurja Dalmatinca 1, Šibenik, Hrvaška
 • Telefon
  +385 22 213 701
 • Splet
  www.pelegrini.hr
 • Email
  reservations@pelegrini.hr
 • Posebnosti
  član združenja JRE Jeunes Restaurateurs
 • Prostor
  vrt na trgu štirih vodnjakov, stopnice na kamnitem prehodu in jedilnica s pogledom na odprto kuhinjo

Najboljše iz Dalmacije

Fotozgodba

Obisk junija 2016

Klik

Obisk junija 2016

Nekaj miz se na kamnitem mostovžu gnete med sprehajalci, ki iščejo turistične znamenitosti enega najlepših dalmatinskih mest. S pogledom na zgodovino in častitljivost ter z vonjavami, ki obljubljajo še nekaj več kot malo naprej, je tam prostor za kratek pomenek, potešitev žeje med sprehodom, saj je v naslovu tudi vinoteka, in mediteranski mimojede, s pogledom na šibeniški kanal. A Pelegrini si zadaj na trgu in spredaj v majhni jedilnici, zasluži še kaj več vaše lakote in radovednosti.

Najboljša dalmatinska konoba je že dve leti (2015 in 2016) tudi najboljša hrvaška restavracija. V njej so chefove jedi skrbno dizajnirane, a ne le to, nadgradi jih z drznimi kombinacijami, ki sicer dolgočasni dalmatinski kuhinji (spet riba, spet na žaru …) dodajo povsem nove dimenzije. Njegov modernizem zato ni toliko v sodobnih tehnikah, ki se jih sicer ves čas oklepa, temveč (še) bolj v pestrosti okusov, ki iščejo harmoničnost med nasprotji. Bakalar, ki je povsod drugje le mazav, zato nasproti šibeniške katedrale hrusta in peče, okus pa mu dajejo vampi polenovke. Ker ima sodobna kuhinja rada dim, gre skozenj gof, strah in trepet vseh manjših jadranskih rib, ki pa je v Pelegriniju na pireju iz boba in z jing-jang kombinacijo pomaranče ter redkvice povsem krotek. In žilav volovski rep so že stari mehčali z dimom, le da je v Pelegriniju sedaj še v tempuri s solatno salso iz sveže zelenjave, chefov degustacijski meni pa vas popelje v šibeniško tradicijo in njegovo vinogradniško zaledje.

Pelegrini v Šibeniku ima ideje in pozna tehnike, toda to so še vedno stare dalmatinske in še posebej šibeniške jedi, ki jih chef, ki dobro združuje vrhunske lokalne sestavine in ponosno šibeniško kulinarično dediščino s svojim kreativnim duhom, spodbujenim s popotovanji med modernističnimi evropskimi restavracijami, samo interpretira drugače.Jedilni list

poletje 2016
Degustacijski meni
52 do 70 €
Kosilo meni
35 €

Vinski list

sommelier: Branimir Vukšić
število vinskih etiket: 200
hišni vinar: Alen Bibić

Rad Dobrojem priporoča

Najboljša restavracija Hrvaške 2015 in 2016. Dalmatinska tradicija na modernističen način. Odlična lokalna vinska spremljava. Tako delujeta brigadi, kuharska in natakarska. Chef za vzor.