Restaurant 1908

 • Kuhinja
  vrhunska avtorska kuhinja zgolj iz lokalnih sestavin
 • Kdo
  chef Stephan Zippl
 • Odpiralni Čas
  torek - sobota
  19.00 - 23.00
  nedelja - ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Via Paese 18, Soprabolzano, Italija
 • Telefon
  +39 0471 345231
 • Splet
  www.restaurant1908.com
 • Email
  info@restaurant1908.com
 • Posebnosti
  1 Michelinova zvezdica
  Michelin Green Star
  Parkhotel Holzner
 • Prostor
  Med gondolo in hotelom je ozka restavracija v toplih barvah in preprosti eleganci.

Nove jedi iz stare zelenjave

Fotozgodba

Parkhotel Holzner, Oberbozen

Obisk 2022
Klik

Parkhotel Holzner, Oberbozen

Cesta iz Bolzana v zgornji Bozen je tako strma in vijugava, da se je bolj pametno peljati z gondolo. Razgled iz nje, vajen zasneženih očakov, je vinsko doživetje, saj se vzpenja skozi vinograde, ki tukaj sežejo preko tisoč metrov visoko. Strme terase nudijo pobeg pred klimatskimi spremembami grozdju, višinski plato pa zelenjavi. Ni čudno, da v restavraciji 1908, ki nosi letnico začetka dolge tradicije družinskega hotela, njen chef Stephan Zippl, ko po mizi razloži svoje pozdrave, razloži tudi svojo kuharsko filozofijo: ”To je nova tradicionalna kuhinja, iz najboljših sezonskih produktov majhnih pridelovalcev iz bližnje okolice, večinsko ekoloških, biotsko raznovrstnih in živalim prijaznih!” Zato nimajo le rdeče Michelinove zvezdice, temveč tudi zeleno.

Harald Gasser je na svoji kmetiji Aspingerhof v bližnjem Barbianu pionir naravnega, trajnostnega in alternativnega kmetijstva. Najprej je prepotoval ves svet, se učil od narave in zbiral semena, zdaj pa sonaravno goji 800 vrst zelenjave in sadja, ki je chefu Zipplu neusahljiv vir ustvarjalnosti. Dve leti je delal z najboljšim južnotirolskim chefom Norbertom Niederkoflerjem, še pred tem pa v desetih vrhunskih restavracijah po svetu. A v 1908 noče posnemati, temveč ustvarjati. Ustvarja nove krožnike iz ”stare” zelenjave. Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

74 €

5 hodov

94 €

7 hodov

109 €

9 hodov (meni presenečenja)

133 €

Vinska spremljava

35 € do 88 €

Rad Dobrojem priporoča

Ko chef pri mizi osebno predstavi svojo najbolj znano jed, ki jo je poimenoval 100 % Aspinger, ker je zgolj iz sosedove zelenjave, zgolj mlade in majhne, pojasni: ”Ne gre le za pozabljene sorte, temveč za njihov okus. Pomembno je, kaj sadiš skupaj. Zelenjava, ki se v zemlji med seboj ne razume, zrase manjša, toda zato z bolj koncentriranim okusom!” Včasih je imel nori kmet debel krompir, danes ima pametni majhnega!