Restavracija Nav

 • Kuhinja
  moderna hrvaška kuhinja Tvrtka Šakote
 • Kdo
  Tvrtko Šakota
 • Odpiralni Čas
  od torka do sobote
  od 12. do 23. ure
  nedelja in ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Masarykova 11, Zagreb, Hrvaška
 • Telefon
  +385 (0)1 202 9961
 • Splet
  www.nav-restaurant.com
 • Email
  reservations@nav-restaurant.com
 • Posebnosti
  fermentiranje
 • Prostor
  Nav ne vabi v restavracijo, temveč v dnevno sobo, s sproščenim vzdušjem, brez pravil in natakarjev. Miz je le šest, saj chef naenkrat ne želi več kot 25 gostov.

Nav je navje za žive

Fotozgodba

Foto zgodba iz Zagreba

Obisk novembra 2019
Klik

Foto zgodba iz Zagreba

Na dvorišču nereda starih zgradb v samem centru Zagreba je drevesna krošnja, v kateri se je najbolj drznemu hrvaškemu kuharju prikazalo navje. In zato je Tvrtko Šakota, ki je v zadnjih letih z gostilnami, v katerih je chefoval, dvigoval po Zagrebu največ kulinaričnega prahu, nasproti krošnje odprl svojo prvo gostilno. V njej s pomočjo najboljših sestavin in najstarejših tehnik oživlja/modernizira hrvaško kuhinjo.

Zagreb je moderno mesto, ker je poln modernih restavracij, ki jih vsako leto veliko naplavi, a še več splakne. Moderne so zato, ker imajo moderne stene, moderne krožnike in moderne goste. A le ena je moderna zato, ker nima nič od tega. Nav je ”moderna hrvaška kuhinja”, ker se tako razlikuje od modernih zagrebških restavracij! 

Nav je shramba najbolj svežih sestavin, le da so v Navovih jedeh najboljše, ko so fermentirane. Nav je kmečki turizem, le da je sredi Zagreba in na tabli piše ”moderna hrvaška kuhinja”. Nav je moderna hrvaška kuhinja, le na stari japonski način in z novim skandinavskim odnosom do osnovnih sestavin. Nav je preprosta zagorska kuhinja, le da ”skrita” za stekleno pregrado uporablja moderne kuharske tehnike. Nav je dragocena garaža v centru velemesta, le da je potrebno po strmih stopnicah v prvo nadstropje. Nav je kuharska delavnica, le da so stoli za le šestimi mizami fini in udobni. Nav je gastronomski eksperiment, le da je njegov chef odločen, da bo tukaj ostal vsaj deset let. Nav je že celo leto (2019) najbolj vroča zagrebška kulinarična scena, pa ne le zato, ker ob degustacijskem meniju ponudi več vrst toplega fermentiranega kruha. Nav je svoboda v kuhanju, le da njegov chef lahko uporablja le sezonske in mikrosezonske sestavine, njegovi gostje pa zato nimajo a la carte izbire.

Ocena:
Nav je najboljša zagrebška restavracija, ker se vsi drugi trudijo, da visoko kuhajo, lepo prezentirajo in se povsod slikajo, Nav pa se trudi le, da peče boljši kruh kot v vsaki pekarni, dela boljše maslo kot v vsaki mlekarni, vari boljše pivo kot v pivovarni in ima boljšo zelenjavo kot na Dolcu. Nav je najbolj živa kuhinja, ker najboljše fermentira. Nav kuha najbolj svobodno, ker v njem ni nobene izbire, saj ponuja le to, kar chef meni, da je najboljše. Skratka, Nav je najbolj moderna hrvaška kuhinja, ker kuha na najstarejši način. Najboljše je, da se v to sami prepričate.Jedilni list

Degustacijski meni

7 hodov (kosilo)

66 €

10 hodov (večerja)

92 €

12 hodov (večerja)

106 €

Vinski list

Vinska spremljava predstavi manj znane, manjše, drugačne, ekološke, bio-dinamične hrvaške vinarje. Posebna je tudi pivska zgodba, saj v sodelovanju z zadrskim Brlogom Navovi fermentologi varijo svoji pivi, New England pale ale in Belgium blond ale.

Rad Dobrojem priporoča

Če še niste prišli na vrsto v Hiši Franko pri Ani Roš, če ste že uživali pri Luki Koširju v Griču nad Horjulom in če ob Ljubljanici radi večkrat prigriznete nekaj malega pri Jakobu Pintarju v TaBaru, potem morate spoznati tudi Tvrtka Šakoto v zagrebškem Navu.