Rosenbar

  • Kuhinja
    morsko-italijanska
  • Kdo
    Michela Fabbro in Piero Lovišček
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 12.30 do 15. ure in od 19.30 do 23. ure
    nedelja in ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Via Duca d'Aosta, 96, Gorica, Italija
  • Telefon
    +39 0481 522 700
  • Splet
    www.rosenbar.it
  • Email
    info@rosenbar.it
  • Posebnosti
    govorijo slovensko
  • Prostor
    majhna jedilnica z veliko barvami, vzorti, materiali in spomini

Okusi pri Micheli in Pieru

Fotozgodba

Obisk septembra 2016

Foto zgodba stare goriške gostilne
Klik

Obisk septembra 2016

Michela in Piero sta vedno tam, z njima pa njuni stalni gostje, ki jih je za vso staro in pol nove Gorice, z Brdi, z obeh strani, vred. To je stara gostilna, ki se ji leta poznajo, toda to je hkrati tudi njena glavna odlika. Nič ni novo, nič sodobno, še manj modno ali tako kot povsod.

Rosenbar ima dušo in ta je v njegovih preprostih jedeh, ki pa imajo pristne okuse, poznajo sezono, okolico in kombiniranje, in so so nadgrajene s čustvi in znanjem kuharice, ter v njegovi tradiciji, zaradi katere ima vsaka miza prost vsaj en stol, ker Piero rad prisede ob vsakem hodu in vsakem pogovoru, na koncu, ko pospravi v kuhinji, pa se mu pridruži še žena. Zato nikoli ne manjka pozdrav, ki je sveže ocvrt, zato je morsko surovo, marinirano, dimljeno, z zelenjavo in v bagna coudi, zato so pašte, kot kalamari-kalamari, nekaj posebnega, zato ne zamudite kruhovih njokov v sirovi omaki, zato ribe niso le bele, temveč tudi plave, zato mora za sladko ostati še nekaj prostora, in zato se lahko velikokrat pozno zavleče. Glede vin, ki so seveda lokalna, italijanska in slovenska, pa je tako – če Piero slučajno nima ravno tistega, ki bi ga vi pili, bo pa kar vinar skočil ponj, saj so vsi tako vedno tam.



Jedilni list

Hladna predjed

Tunin tatar, mocarela in salsa verde

10 €

Velike kozice na sopari, zelenjava in lahka majoneza

10 €

Cime di rapa, orada v solati in bagna couda

10 €

Topla predjed

Kruhovi njoki v sirovi omaki

8 €

Kalamari, kalamari in pekorino

15 €

Glavna jed

Ražnjič s sardelami, pinjole in stročji fižol z drobtinami

13 €

Ribja in zelenjavna tempura

18 €

Ocvrte sardine z radičem in fižolom

12 €

Sladica

Kasata (a ne sicilijanska)

5 €

Kavna panna cotta in čokoladni pralineji

6 €

Vinski list

število vinskih etiket: 55
sommelier: Piero Lovišček

Rad Dobrojem priporoča

Rosenbar je domača gostilna malega mesta dveh držav, v kateri ima vsak (star)i Goričan svoj dan v tednu, ki ga noče izpustiti, pa naj bo toča ali trgatev ali pa polno mesto Okusov na meji, ki pa do Rosenbara, na srečo, še niso segli.