San Brite

 • Kuhinja
  naravna in kmečka kuhinja na vrhunski način
 • Kdo
  chef Riccardo Gaspari
 • Odpiralni Čas
  vsak dan
  12.00 - 14.30 & 19.45 - 21.45
  sreda
  zaprto
 • Naslov
  Via Alvera, Cortina d'Ampezzo, Italija
 • Telefon
  +39 0436 863882
 • Splet
  www.sanbrite.it
 • Email
  reservations@sanbrite.it
 • Posebnosti
  Ena Michelinova zvezdica; mlekarna Piccolo Brite, turistična kmetija Agriturismo El Brite de Larieto
 • Prostor
  Fina jedilnica iz starega lesa, na kavljih visijo sušene slanine, na someljejevem pultu je ovčja koža, izpod stropa visijo svetilke, ki so leta 1956 svetile olimpijcem, fine damske torbice so na čokih, grobe moške roke pa vlažijo prtički z vonjem cimeta in bezga.

Mišelinka na ”kmečkem turizmu”

Fotozgodba

Obisk 2021

Klik

Obisk 2021

San Brite je kmečki turizem nad Cortino z Michelinovo zvezdico! To pa pomeni, da obstajajo kar trije dobri razlogi za obisk, ko ste (pozimi na smučanju na prizorišču prihodnjih OI 2026, poleti na vandranju ali kolesarjenju po dolomitskih prelazih)! Prvič, spoznati kmetijo, ki naravo spoštuje na vrhunski in chefovski način. Drugič, spoznati mišelinsko gostilno, ki ni (le) luksuzna, temveč izključno (so)naravna. Tretjič: le nekaj ostrih ovinkov nad mondeno Cortino d’Ampezzo pa je vse čisto drugače … 

So še kje sestavine tako strogo z lastne in mamine kmetije, od sosedov in zgolj iz lokalnega okolja, hkrati pa vsaka med njimi tako posebna, po kakovosti, prepoznavnosti in pozabljenosti, ter tako poudarjena v vsaki jedi, da ni dvoma, zakaj smo tukaj? Ne zaradi sebe, ki nas je privabila zvezdica, in ne zaradi chefa, ker nas hoče privabiti s svojim kuharskim znanjem in razgledanostjo, ne, tukaj smo zgolj zaradi tega pogleda skozi okno, ker v njem je vse tisto, kar je tudi na krožniku. Tukaj smo zato, da se priklonimo Naravi!

San Brite je tudi nastal iz kmetije. Mama ima še vedno kmečki turizem, a sin je z ženo Ludovico na svojem to nadgradil, do vrhov gora, do globin gozda, do širjav pašnikov, do najbolj pristnih in iskrenih pridelovalcev, ki še danes delajo kot nekoč.

Iz nekdanjega skednja je zrasla romantična kmečka hiša, v kateri je najboljša restavracija olimpijske Cortine, pa čeprav ponuja jedi iz najbolj preprostih sestavin. Stropne svetilke so leta 1956 osvetljevale olimpijske ulice, potem pa so romale v smeti … Koliko je tukaj takšnih spominov, ki predvsem v chefovih jedeh najdejo novo življenje! Maslo in kruh sta domača, zato kar debelo namaži, saj je San Brite tudi mlekarna, Piccolo Brite, zato te čakajo še jogurt, kefir, maslo, pinjenec, sir … Niso pa ”stare” le sestavine, temveč tudi postopki, ki jih chef Riccardo Gaspari nadgrajuje iz starih knjig in pripovedi, kot vlaga, fermentira, nabira, ustvarja, kot nekoč in zdaj, toda drugače, spet.

Jedilni list

Degustacijski meni

6 hodov

100 €

Vinska spremljava

50 €

Meni Sentiero

130 €

Vinska spremljava

70 €

Rad Dobrojem priporoča

Trije razlogi pa niso le za en obisk, temveč za vsaj dva … Daljši chefov okuševalski meni se imenuje Pot (130 €), zato je ob prvem obisku boljše začeti s krajšim, ki se imenuje Poganjek (100 €), saj za takšno pot, ki je povratek naravi, potrebuješ (spet) osnove in klic(e).