Scabar

  • Kuhinja
    sveže iz morja po Amijino
  • Kdo
    Ami in Giorgio Scabar, chefinja Ami Scabar
  • Odpiralni Čas
    od torka do nedelje
    od 12. do 15. ure in od 19. do 23. ure
    ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Via Erta di Sant'Anna 63, Trst, Italija
  • Telefon
    +39 040 810368
    +39 393 9366747
  • Splet
    www.scabar.it
  • Email
    info@scabar.it
  • Posebnosti
    kuharski tečaji, vina za domov
  • Prostor
    domačna jedilnica, ki se ne spreminja

Morsko in kodravo

Fotozgodba

Foto zgodba iznad Trsta

Obisk septembra 2017
Klik

Foto zgodba iznad Trsta

Zgodovina je dolga in bogata. Iz zaliva skačejo ribe, iz morja rasejo hribi. Spodaj je pristanišče, zgoraj je Kras. Bil je naš, zdaj je njihov. Skupaj živijo Italijani in Slovenci. Spodaj v mestu pijejo kavo, toda dobro jejo na hribu. Najboljše visoko zgoraj, v ozki ulici, v družinski hiši, kjer je sestra v kuhinji, brat pa med gosti.

Jedilni list se že dolgo ne spreminja. Toda spreminja se ulov, ki je dnevni in zato vedno malo drugačen, toda vedno svež in Ami z njim ne počne drugega, kot da ga čim manj spremeni. Pravzaprav mu doda le malo svoje ”kodravosti”. Zato je težko izbrati, ker tudi ni dobro brati, saj brat lepše in daljše razloži, seveda po slovensko.

Obisk 2007:
Ami Scabar je kot tiste stare tržaške delikatese. Ko vstopiš, se čas ustavi. Ker tako zadiši, ker se nikomur več ne mudi, ker kar primeš, pogledaš, naročiš, nima čisto nič skupnega s tistim, kar sicer kupujemo vsak dan v novih in velikih blagovnih centrih, ker postaneš otrok, ki bi rad imel vse, ker je vse tako dobro … Pravzaprav je le ena razlika. In dve sreči. Starih tržaških delikates je – na srečo – (še) veliko. Ami Scabar pa je – na srečo – edina!



Vinski list

sommelier: Giorgio Scabar
število vinskih etiket: 150+

Rad Dobrojem priporoča

Scabar je stara tržaška gostilna ravno zato, ker je ves čas enaka. Ves čas malo konfuzna, ves čas nič novega, ves čas z istimi jedmi, ves čas ne le v isti, tudi v enaki hiši. A ravno zato je še vedno najboljša v Trstu! To je, namreč, prava gostilna, čeprav se imenuje ristorante, in oštarije niso za radovedne, temveč za lačne.