Schlosskeller Südsteiermark
-
Kuhinja
tradicionalne štajerske jedi v gostilni in inovativne chefovske v gourmet izbi -
Kdo
Družina Gady; chef Markus Rath -
Odpiralni Čas
sreda - sobota18.00 - 23.00
-
Naslov
Seggaubergstraße 5, Seggauberg, Avstrija -
Telefon
+43 3452 74499 -
Splet
www.schlosskellersuedsteiermark.at -
Email
info@schlosskellersuedsteiermark.at -
Posebnosti
vinski bar -
Prostor
svetla in prostorna jedilnica gostilne s finimi pogrinjki; žlahtno-lesena stube-izba za gourmet meni; velika terasa z razgledom na okoliške vinograde
Tradicionalno in fino v ”grajski kleti”
Seggau je hrib nad Lipnico, z vinogradi in velikim dvorcem Seggau, v katerem sta kongresni hotel in ena najstarejših vinskih kleti v Avstriji. Nekdanjo vinsko klet pod dvorcem, v kateri so se menjavali gostinski najemniki, je med pandemijo znana lipniška družina Gady (avtohiša, kmetijska mehanizacija) prenovila in s pomočjo chefa Markusa Ratha spremenila v gostilno, toda (tudi) z gourmet ponudbo.
Schlosskeller Südsteiermark je najboljša restavracija Lipnice, a tako, da je še zmeraj tradicionalna gostilna, wirtshaus, vendar s chefom, ki je zagotovilo nadpovprečnosti v fino pogrnjeni, prostorni ter svetli jedilnici, kjer imajo dovolj prostora stalni in lokalni gostje, družine, slavja, dogodki, nedelje, vinski kotiček in velika terasa z vinogradniškim razgledom.
Schlosskeller pa je tudi vrhunska restavracija, z menijem presenečenja, rezervacijo in posebno izbo, ki je zaradi lesa tradicionalno-žlahtna, zaradi chefa pa inovativno-predvidljiva. Če greš v nedeljo v Schlosskeller na svinjsko pečenko, med tednom pa na dunajski zrezek iz štajerske teletine, greš ob posebnih priložnostih v gourmet-stube na pet do sedem hodov chefovih idej, kako se da lokalne, sveže, sezonske in čim bolj ekološke sestavine sodobno spremeniti v kulinarično doživetje.
Visoke kulinarične ocene (4 Gault-Millau avbe za gourmet-stube in 2 za wirtshaus) so rezultat tega, da Markus Rath ve, kaj (in kako naj) dela. V gostilni se ne zadovolji s povprečnostjo in množičnostjo, zato tatarcu izbere najboljšega vola, doda lisičke in tartufe ter speče naan kruh, tradicionalnega avstrijskega jušnega lonca ne spreminja, a mu ničesar, od govedine do fritatov, jetrnih in zdrobovih žličnikov ter zlatih kroglic, ne odvzema, divjačino chefovsko povzdigne z dvema hodoma, palačinke pa le sveže speče in premaže z domačo marelično marmelado.
V ”stube” pa se zadovolji le z najboljšimi sestavinami, zato pa mu s pretirano kreativnostjo ni potrebno ”strašiti” gostov. Meni presenečenja ne preseneti s ceno, ki na primerjanje vabi tudi naše dobrojedce, in z avantgardnostjo, zaradi katere bi te v topli izbi lahko mrazilo. To je kuhinja, v kateri je najdaljši pozdrav, v dveh hodih in šestih dejanjih-grižljajih, najboljša jed jeseter, na krvavici in v juhi kislega zelja, najbolj presenetljiv pa kruh, ker je soparjen v družbi gobovega miso masla, pekočega kimchija in zelenjavnega sushija.
Jedilni list
5 hodov
99 €
7 hodov
129 €
5 kozarcev
50 €
7 kozarcev
60 €