Schlosskeller Südsteiermark

Tradicionalno in fino v ”grajski kleti”

Fotozgodba

Obisk 2023

Klik

Obisk 2023

Seggau je hrib nad Lipnico, z vinogradi in velikim dvorcem Seggau, v katerem sta kongresni hotel in ena najstarejših vinskih kleti v Avstriji. Nekdanjo vinsko klet pod dvorcem, v kateri so se menjavali gostinski najemniki, je med pandemijo znana lipniška družina Gady (avtohiša, kmetijska mehanizacija) prenovila in s pomočjo chefa Markusa Ratha spremenila v gostilno, toda (tudi) z gourmet ponudbo.

Schlosskeller Südsteiermark je najboljša restavracija Lipnice, a tako, da je še zmeraj tradicionalna gostilna, wirtshaus, vendar s chefom, ki je zagotovilo nadpovprečnosti v fino pogrnjeni, prostorni ter svetli jedilnici, kjer imajo dovolj prostora stalni in lokalni gostje, družine, slavja, dogodki, nedelje, vinski kotiček in velika terasa z vinogradniškim razgledom.

Schlosskeller pa je tudi vrhunska restavracija, z menijem presenečenja, rezervacijo in posebno izbo, ki je zaradi lesa tradicionalno-žlahtna, zaradi chefa pa inovativno-predvidljiva. Če greš v nedeljo v Schlosskeller na svinjsko pečenko, med tednom pa na dunajski zrezek iz štajerske teletine, greš ob posebnih priložnostih v gourmet-stube na pet do sedem hodov chefovih idej, kako se da lokalne, sveže, sezonske in čim bolj ekološke sestavine sodobno spremeniti v kulinarično doživetje.

Visoke kulinarične ocene (4 Gault-Millau avbe za gourmet-stube in 2 za wirtshaus) so rezultat tega, da Markus Rath ve, kaj (in kako naj) dela. V gostilni se ne zadovolji s povprečnostjo in množičnostjo, zato tatarcu izbere najboljšega vola, doda lisičke in tartufe ter speče naan kruh, tradicionalnega avstrijskega jušnega lonca ne spreminja, a mu ničesar, od govedine do fritatov, jetrnih in zdrobovih žličnikov ter zlatih kroglic, ne odvzema, divjačino chefovsko povzdigne z dvema hodoma, palačinke pa le sveže speče in premaže z domačo marelično marmelado.

V ”stube” pa se zadovolji le z najboljšimi sestavinami, zato pa mu s pretirano kreativnostjo ni potrebno ”strašiti” gostov. Meni presenečenja ne preseneti s ceno, ki na primerjanje vabi tudi naše dobrojedce, in z avantgardnostjo, zaradi katere bi te v topli izbi lahko mrazilo. To je kuhinja, v kateri je najdaljši pozdrav, v dveh hodih in šestih dejanjih-grižljajih, najboljša jed jeseter, na krvavici in v juhi kislega zelja, najbolj presenetljiv pa kruh, ker je soparjen v družbi gobovega miso masla, pekočega kimchija in zelenjavnega sushija.Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

99 €

7 hodov

129 €

Vinska spremljava

5 kozarcev

50 €

7 kozarcev

60 €

Rad Dobrojem priporoča

Z združitvijo dveh ”nasprotnih” gostinskih konceptov, tradicionalniško-gostilniškega in fine-dininga, se je Markus Rath pridružil vedno več vrhunskim avstrijskim chefom, ki dokazujejo ravno nasprotno, njuno kompatibilnost. Fine-dining ne čaka naključnih gostov, ki jih je vedno manj, temveč je namenjen posebnim priložnostim, le z rezervacijo in z vedno drugačnim menijem, polni pa ga radovednost stalnih gostilniških gostov, ki za zrezek in pečenko, pljukance in tartufe sicer plačajo več, a zato vedo zakaj. Med lokalnimi dobavitelji je tudi ”Franz”, prodajalec zelenjave na stojnici v Šentilju, za katerega Markus Rath pravi: ”Vedno mi priskrbi najboljšo zelenjavo, divje gobe in kopune!”