Geschwister Rauch

Preteklosti kaže prihodnost

Fotozgodba

Rauchova foto zgodba

Obisk 2016
Klik

Rauchova foto zgodba

Dežela je termalna in vulkanska, zato je polna toplic in zanimivosti, blizu je do Zotterjevih marmelad, Goellesovih kisov, Sazianijevih vin, Johannovih svinj … Eden najboljših avstrijskih kuharjev – kuhar leta 2014 – je talent, ki zato ni imel časa stažirati pri velikih po svetu. Že od 17. leta je chef, na začetku pri babici, zdaj pa s sestro že dolgo gospodar gostilne ob očetovi mesnici (Johann, 500 prosto živečih prašičev na velikem posestvu nad vasjo) in chef gourmet restavracije sredi vasi in ob cerkvi, v kateri Sonja v dirndlu druži najboljša avstrijska vina z Richiejevimi avtorskimi jedmi visoke štajerske kuhinje.

Ob letu dni zorjenem štajerskem pršutu so vedno kamni iz Mure s tekočo (krompirjevo) sredico in kozjim parmezanom, med makronom iz izabele je jetrna krema, v jajcu z ješprenjem pa topinamburjeva. Vse odlikujejo perfekcija izvedbe, kombinacija okusov in avtorjeva domiselnost. Mladi chef v vsaki jedi uporablja mladostni spomin, ki ga z domišljijo in spretnostjo spreminja v jedčevo doživetje.

”Sestavine morajo biti najboljše. In glavne sestavine v vsaki jedi morajo biti lokalne,” pove Richard Rauch, ki skrbno izbira svoje dobavitelji. ”Razumeti morajo mojo filozofijo!”

Iz Rauchove kolekcije: dušeni melancan (stara sorta grafiti), miso in lešniki, natrgani timijan, vložena leča z jurčki, olje z brinovimi jagodami; sirotka (z lešniki), srce, jetra in greben oz. roža štajerske kokoši (hranjene s koruzo), hrustljava koža kokoši, kostanji, rumena koleraba in repa; glavno jed vedno servirajo v dveh hodih – srnin osso buco, penasta omaka z arašidi, potpuri iz topinamburja, kutine in korenine krebuljice; roza pečen hrbet, korenina peteršilja, goba medvedova taca, pumpernickel, pena iz kostnega mozga in omaka iz bezgovih jagod z ponzu citrusom; srnin golaž zgoščen s krvjo, majhni zdrobovi cmoki, črne trobente, maslo z makom; kobilje mleko v treh izvedbah – krema, granita in odišavljeno s smrekovimi vršički, nashi hruška, drobljenec z oreški, domači med iz smrekovih vršičkov; stebelna zelena in zeleno jabolko v sorbetu, sfera s tekočo sredico domačega jogurta z vaniljo, kmečki kivi iz Stradna, pokalica iz stebelne zelene; slaščičarski voziček – karamelni bonboni, after eight čokolada, francoski nugat, piratske praline s kokosom in ananasom, sladkorčki iz šnopsa brinovih jagod s tekočo sredico, marshmallow z aronijo, makroni polnjeni z bučnimi semeni in želejem iz izabele, ocvrti pudingovi žepki, eclairji s pasijonkino kremo, praline polnjene s sirupom pelargonije, punč kocke, madlenka.Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

70 €

5 hodov

95 €

7 hodov

115 €

Vinski list

Iz debele vinske karte sestra Sonja Rauch priporoča avstrijske posebneže, ki se idealno družijo z bratovimi posebnimi novoštajerskimi jedmi.

Rad Dobrojem priporoča

Z enim izletom ne obiščeš le obeh sosedov in najboljših avstrijsko-štajerskih kuharjev, Haralda Irko (Saziani Stub’n) in Richarda Raucha, temveč tudi pri Rauchu dobiš oboje, domačo gostilno in vrhunsko restavracijo hkrati.