Tantris

 • Kuhinja
  visoka bavarsko-francoska kuhinja avstrijskega chefa
 • Kdo
  družina Eichbauer, chef Hans Haas
 • Odpiralni Čas
  od torka do sobote
  od 12 do 15. ure in od 18.30 do 1. ure
  nedelja in ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Johann-Fichte-Straße 7, Muenchen, Nemčija
 • Telefon
  +49 (0)89 361 9590
 • Splet
  www.tantris.de
 • Email
  info@tantris.de
 • Posebnosti
  dve Michelinovi zvezdici
 • Prostor
  Da je arhitektura osemdesetih let prejšnjega stoletja še vedno enako kričeča in aktualna ter da je ambient še vedno popolnoma enak kot je bil ob otvoritvi 1971. leta, pove vse. Te barve, slike, napise, prostornost je potrebno doživeti!

Kulinarično svetišče

Fotozgodba

Foto zgodba iz Muenchena

Obisk december 2016
Klik

Foto zgodba iz Muenchena

S Tantrisom se je začelo izven Francije. V Tantrisu je Eckart Witzigmann postal eden največjih svetovnih chefov! Tantris je bil 1971. leta začetnik evropske kulinarične revolucije! Tantris je dobrojedski tempelj! Tantris je spomenik! Predvsem pa je Tantris večen in vedno enak.

Čeprav je v Tantrisu toliko magičnega, je prav njegova večnost najbolj čudežna. Švicarski arhitekt Justus Dahinden je iz betona v Muenchenskem predmestju Schwabingu ustvaril podobo cerkve, ki je s svojo barvno kričavostjo v postala takšno dobrojedsko svetišče, da so jo spomeniško zaščitili. Že po dveh letih (1973) je prišla prva zvezdica, leto pozneje druga, tretja z drugim chefom Heinzom Winklerjem, šele tretji, Hans Haas, ima že 25 let dve. Nobena druga restavracija v Nemčiji nima takšne kakovostne stalnosti. Nobena druga na svetu nima že (skoraj) pol stoletja enakega ambienta. Nobena druga ni tako dolgo vsak večer polna.

Ambient je takšen, da je za ene najlepša restavracija na svetu, za druge pa je le kičasta. Toda, ko so jo prenavljali, so le zamenjali, kar je bilo dotrajano. Vse, od kuhinje, ki jo je Witzigmann, nemški kuhar stoletja, ki je v Tantris prišel iz Washingtona, kjer je kuhal Kennedyjem, načrtoval tako, da je še danes tehnično moderna in chefovsko brezhibna, do stropa, na katerem je še vedno oranžna preproga, ki duši zvoke velikega okroglega prostora, predeljenega s kraki in nivoji v štiri dele za skupaj kar sto gostov, je tako kot prvi večer, 2. decembra 1971. Tantris je zaslovel, ker je bil drugačen, in slovi, ker je še vedno drugačen!

A hrana je takšna, da imajo Haasa za genija preprostosti. Kar je na krožnikih se ne bi moglo bolj razlikovati od tega, kar je na stenah. Prav v tem je magičnost in tantričnost Tantrisa – v njem se nasprotja dopolnjujejo, zaradi njih se gostje v njem dobro, prijetno počutijo.

Nocoj nam je chef namenil: mlačno-toplo tuno s škampi in rdečo peso, konfirane majhne sipe, polnjene z rumenjakom in kaviarjem, file morskega lista z bučnim pirejem in limonovo omako s curryjem, topinamburjeve raviole z jetrci in belimi tartuf, medaljone iz srninega hrbta z gozdnimi gobami in rdečim zeljem, ter za sladico medenjakov soufflé iz rumovega lonca. Vse je brezhibno izvedeno, po pravilih visoke francoske kuhinje, toda zelo umirjeno, nič kričeče, brez pretiravanj, modnosti, avantgardnosti. To je hrana, ki si želi biti ”le” dobra, zato je dejansko odlična. Tantris je zaslovel, ker je izven Francije ponudil francosko kuharsko vrhunskost. Tantris slovi, ker je še vedno haute vrhunski!Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

175 €

8 hodov

215 €

Vinski list

Morda najboljša vinska karta Nemčije, od Slovencev Marjan Simčič, Movia in Dolfo. Justin Leone je nemški sommelier leta in someljejev izbor coravin je bil razglašen za najboljšo ponudbo vin na kozarec na svetu.

Rad Dobrojem priporoča

Na svetu je najbrž še kakšna lepša restavracija. Hrana je ”le” za dve mišelinki, v kuhinji je le 14 kuharjev in glavni chef je tam že četrt stoletja. Morda imajo kje še večjo vinsko klet in še večjo natakarsko brigado. Toda nikjer se vse to pod oranžnim stropom tako dobro dopolnjuje! Posnemajte stalne goste, ki so v večini - za tantrično doživetje ni potreben dolg degustacijski meni, številni prihajajo vsak teden in naročijo le dva, tri hode.