Tian

 • Kuhinja
  vrhunska avtorska kuhinja brez mesa
 • Kdo
  Paul Ivić
 • Odpiralni Čas
  torek in sreda
  od 17.45 do 21. ure
  od četrtka do sobote
  od 12. do 14. ure in od 17.45 do 21. ure
  nedelja in ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Himmelpfortgasse 23, Dunaj, Avstrija
 • Telefon
  +43 (0)1 890 4665
 • Splet
  www.tian-restaurant.com
 • Email
  reservierung@tian-restaurant.com
 • Posebnosti
  1 Michelinova zvezdica; tudi: TIAN Bistro am Spittelberg, Schrankgasse 4, Dunaj
 • Prostor
  sivo in minimalistično, v kleti intimno

Novo življenje zelenjave

Fotozgodba

Foto zgodba o zelenjavi

Obisk decembra 2017
Klik

Foto zgodba o zelenjavi

”Nisem svetnik ali misijonar. Tudi nočem nikogar spreobrniti. Jaz jim le ponujam, da okušajo, kako čudoviti so lahko okusi, ko v hrani ni mesa in rib.” Tako pravi Paul Ivić, chef v dunajskem Tianu, ki je ena redkih vegetarijanskih restavracij na svetu z Michelinovo zvezdico. V Tianu je le kak kuža pod mizo, na njej pa niti mesojedci ne pogrešajo oči, niti dobrojedci zvezdic.

Stene restavracije v prvem dunajskem ”becirku”, nasproti gledališča Ronacher, so sive, tako kot natakarske srajce. Krožniki so beli, tako kot prti. Toda strop je visok, tako kot Ivićeva kuhinja, in v vazi ni rož, temveč je zelena. V majhnem steklenem podstavku hrusta po rižu, gladi po zelenem čaju, peče po ingverju. Kar sledi, ne potrebuje dolgih uvodov in pisanih olepšav. Ne potrebuje, pravzaprav, ničesar. Niti mesa!

Vse je le zelenjavno, toda nič ni kot (običajna) zelenjava. Ivić spretno izkorišča tehnike, nadgrajuje in poveličuje sestavine, a navdušuje s kombiniranjem, sestavin, svetovnih kuhinj, začimb, okusov. Vsaka jed je celota in vsaka ima svoj nadokus. Nobena ni nadomestek in nič ne pogreša mesa. Tian dokazuje, da ”mesojedstvo” ni v mesu, temveč v okusih. Z mesom hitreje zadeneš v žilo, z zelenjavo pa se moraš bolj potruditi. Vsaka jed, četudi še tako miniaturna, je zato večplastna avantura, a ne zaradi iskanja mesa, temveč zaradi odkritja neznanega. Ivićeva zelenjava ni živa, toda nikakor ni mrtva, ker živi drugo, novo življenje.Jedilni list

Degustacijski meni

Kosilo - 3 hodi

37 €

Kosilo - 4 hodi

46 €

Večerja - 8 hodov

127 €

Večerja - 10 hodov

138 €

Vinski list

Rad Dobrojem priporoča

Moderen način življenja ustvarja vedno več obojih; tistih, ki v hrani ne morejo uživati brez mesa, zato so odvisniki, in onih, ki se v prehrani odrekajo žrtvovanju živali, zato so sami žrtve. To kuharji dobro vedo, zato so eni hitri, drugi, ki so vrhunski, pa počasi v svojih jedeh mesu namesto glavnih namenjajo stranske vloge. Le Paul Ivić pa si je v Tianu upal, da ga je povsem opustil. Brez posledic za mesojedce in na veliko veselje vegetarijancev, vegancev ter dobrojedcev.