Tim Raue

Iz bande do mišelink

Fotozgodba

Foto zgodba iz Berlina-Kreuzberga

Obisk maja 2018
Klik

Foto zgodba iz Berlina-Kreuzberga

Berlin je preveliko mesto in prevelik talilni lonec narodov, kultur, kuhinj, običajev, da bi v njem iskali le svinjske tace na kislem zelju, currywurst z omako belo-rdeče, polpete (buletten) s temnim pivom in palačinke v obliki krofov. Berlinski življenjski slog je liberalen, odprt, mladosten, radoveden, moderen, zato so takšne tudi njegove kuhinje, restavracije, chefi. Nič čudnega, da je ena najboljših restavracij azijska, toda njen chef je Berlinčan. Tim Raue je nemški pojem za visoko kuhinjo pod azijskim vplivom, njegova restavracija je med sedmimi berlinskimi, ki jim je Michelin dodelil dve zvezdici (nobena še ni dobila treh; z eno jih je 14).

Takoj za vogalom je Checkpoint Charlie, najbolj oblegana turistična točka Berlina, z muzejem Berlinskega zidu in staro ameriško mejno čuvajnico, pred katero Japonke v vrsti stojijo, da se lahko za deset evrov slikajo z nemškimi študenti, preoblečenimi v ameriške vojake. Najboljša berlinska restavracija, ki ni v enem od luksuznih hotelov ene od svetovnih hotelskih verig, ima vhod z dvorišča, zato je turisti ne najdejo. Razen tistih, ki so Tima videli na Netflixu, o čemer pa se nerad pogovarja. ”To mi je sicer prineslo kakšnih dvajset tisoč gostov, toda zgodbo so močno napihnili. To nisem jaz,” je kar sam pojasnil razliko – med oholim, zadirčnim, divjim chefom, ki je bil v mladosti član nasilne berlinske tolpe, in chefom, ki se je smejal med mizami, hvalil svoje pomočnike v kuhinji in se fotografiral s takšnim nasmehom in potrpežljivostjo, da je še tisto, kar je peklo v njegovih jedeh, bilo čisto drugačno, prav sladko.

Tudi restavracija, ki ima dve Michelinovi zvezdici, je takšna kot njen resnični chef, zelo sproščena, ležerna, prijetna, čeprav tudi elegantna. Okna gledajo na turistično ulico, toda srečneže posadijo za dolgo Krugovo mizo zadaj ob odprti kuhinji, v kateri se drenja kakšnih 15 mladih kuharjev. Aperitivni šampanjec je na račun hiše, na vinski karti se da najti tudi nemška vina po 50 evrov, opoldan stane pet hodov 78 evrov, zvečer je osemhodni meni 198 evrov; posamezne jedi so med 45 in 65 evri.

Zato v vsaki jedi Tim Raue skrbno pazi, da ni nihče ljubosumen, enako skrbi za kislost kot sladkost, ki jima enakopravno dodaja pekočino. Njegova pekinška raca je slavna, sestavljajo pa jo tri jedi, mousse račjih jeter s kumaro, porom in hrustljavo kožo, račja juha z drobovino, jezikom, srcem, želodčki, ter ocvrte račje prsi s porom, jabolkom in omako iz račjih tac. Njegova najbolj znana jed pa je wasabijeva velika kozica, ki jo ocvre v tempuri, z ocvrtimi kosmiči zelenega riža, želejem manga in pasijonke ter z vinaigrette sadno-zelenjavno omako. ”Ta jed sem jaz!” Zato, ker je vse v enem, krhko, drobljivo in hrustljavo, vroče in hladno, sladko in kislo, slano in pekoče, kremno in tekoče.

Rad Dobrojem priporoča

Tim Raue je čistokrvni Berlinčan, ki kuha ”čistokrvno” azijsko. Okusi so daljni, številne sestavine pa so bližnje. To je visoka evropska kuhinja z azijskimi začimbami. To je Tim Raue, najboljši Nemec med azijskimi kuharji. Pravzaprav je Azijec, ki ga je navdahnil Berlin!