Sestavine

  • 16 majhnih artičok
  • 1 limona
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 30 g sušenih paradižnikov (brez olja)
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice orehovega ali olivnega olja
  • 3 žlice peteršiljevega pesta z orehi
  • 30 g orehov
  • sol, sveže mleti poper
  • 2 lovorova lista
  • 100 ml belega vina
  • sladkor.

Uvod

Ljudje poskusijo prvič artičoke in rečejo: ”Saj nimajo nekega posebnega okusa!” Šola okusov jim odgovarja: ”Saj ne gre le za okus …” Ne nazadnje so artičoke hkrati slane, sladke, grenke in kisle. Če jim damo še spremljavo, pa tudi umami. Toda okus ni edini. Kaj pa tekstura? Kaj pa občutek v ustih? Pa njihova ustrežljivost glede spremstva?

A ostanimo pri ”nimajo okusa”. In jim zato dodajmo toliko bolj okusno-krepko spremljavo. Paradižniki jim dodajo sočnost in kislino. Tudi njihova barva ni zanemarljiva. Peteršiljev pesto pa jih začini, doda jim zeliščno svežino, še bolj pa orehovo ”širino”. Jed naenkrat dobi tretjo dimenzijo, postane globlja, bolj napolni usta, doda nove in popestri stare arome, artičoke se dopolnijo in nadgradijo, predvsem pa se iz priloge, če jih je le dovolj na krožniku in če je zraven tudi izvrstno olivno olje, spremenijo v samostojno večerjo, ob kateri se priležejo še mehurčki....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 258 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 258 kcal/osebo
  • Priporočeno vino: penina Bagueri zero dosage, VK Goriška Brda
 
Postopek
1

V posodo nalijemo 1 l vode in dodamo stisnjeni sok limone. Artičoke očistimo tako, da na vrhu odrežemo tretjino, odstranimo vse trde lističe ob strani, prerežemo na polovico in odstranimo slamo v notranjosti. Takoj jih položimo v limonino vodo.

2

Suhe paradižnike narežemo na trakove in česen drobno sesekljamo. Orehe razpolovimo.

3

V večji ponvi segrejemo olje, dodamo osušene artičoke in orehe ter pražimo na srednji temperaturi 8 minut. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Dodamo česen, sveže in sušene paradižnike in lovor ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na majhni temperaturi. Na koncu vmešamo še pesto. Ponudimo samostojno s kruhom ali kot prilogo k mesu.

Oceni