Artičoke s peteršiljevim pestom
Sestavine
- 16 majhnih artičok
- 1 limona
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 30 g sušenih paradižnikov (brez olja)
- 2 stroka česna
- 4 žlice orehovega ali olivnega olja
- 3 žlice peteršiljevega pesta z orehi
- 30 g orehov
- sol, sveže mleti poper
- 2 lovorova lista
- 100 ml belega vina
- sladkor.

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 258 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 258 kcal/osebo
- Priporočeno vino: penina Bagueri zero dosage, VK Goriška Brda
Postopek
1
V posodo nalijemo 1 l vode in dodamo stisnjeni sok limone. Artičoke očistimo tako, da na vrhu odrežemo tretjino, odstranimo vse trde lističe ob strani, prerežemo na polovico in odstranimo slamo v notranjosti. Takoj jih položimo v limonino vodo.
2
Suhe paradižnike narežemo na trakove in česen drobno sesekljamo. Orehe razpolovimo.
3
V večji ponvi segrejemo olje, dodamo osušene artičoke in orehe ter pražimo na srednji temperaturi 8 minut. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Dodamo česen, sveže in sušene paradižnike in lovor ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na majhni temperaturi. Na koncu vmešamo še pesto. Ponudimo samostojno s kruhom ali kot prilogo k mesu.
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Oceni