Božični parfait
Sestavine
- PARFAIT
- 4 žlice rozin
- 2 žlici kandirane limonove lupine (zitronat)
- 2 žlici kandirane pomarančne lupine (orangeat)
- 2 žlici kandiranih češenj
- 100 ml ruma
- 150 ml mleka
- 1/2 žličke cimeta
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 1/4 žličke mletega muškatnega cveta (Macis)
- 1/4 žličke mletega kardamoma
- 4 rumenjaki
- 70 g sladkorja
- 250 ml sladke smetane
- ŠIPKOVA OMAKA
- 2 žlici rjavega sladkojra
- 150 ml rdečega portovca
- 2 žlici kisle smetane
- 75 g sladke smetane
- KAVNA OMAKA
- 50 g temne čokolade (70 %)
- 150 ml močne espresso kave
- 30 g rjavega sladkorja
- 4 žlice kavnega likerja
- 1 zvrhana žlička jedilnega škroba

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 45 minut (+ čas za namakanje in hlajenje)
Rozine, kandirani lupini in češnje drobno sesekljamo, prelijemo z rumom in dobro premešamo. Skledo prekrijemo s prozorno folijo in pustimo stati najmanj 12 ur.
Mleko, cimet, ingver, kardamom in muškatni cvet segrejemo. Rumenjake in sladkor zmešamo v kovinski skledi, jo postavimo nad vodno kopel in rumenjake z metlico stepamo do kreme. Med stepanjem počasi dolivamo vroče mleko z začimbami. Vse skupaj z metlico stepamo toliko časa, da dobimo gosto kremo. Kremo nato med mešanjem ohladimo na sobno temperaturo (proces ohlajanja lahko pospešimo, če skledo do polovice postavimo v mrzlo vodo).
Model za terino (1 l prostornine) obložimo s prozorno folijo. V ohlajeno jajčno kremo zamešamo namočeno sadje. Smetano poltrdo stepemo in jo previdno zamešamo v kremo. Z maso napolnimo pripravljeni model in ga postavimo v zamrzovalnik preko noči.
Za šipkovo omako v kozici karameliziramo sladkor, dolijemo portovec, kuhamo na srednji vročini 3 minute in na koncu primešamo šipkov namaz. Kozico odstavimo s štedilnika ter v omako zamešamo kislo in sladko smetano. Omako prelijemo v servirno posodo in do serviranja postavimo v hladilnik.
Za kavno omako čokolado sesekljamo. Zavremo kavo in sladkor. Jedilni škrob in kavni liker gladko razmešamo, dolijemo v vročo kavo in ponovno zavremo, da se omaka zgosti. Lonec odstavimo s štedilnika, v omako stresemo narezano čokolado in mešamo toliko časa, da se popolnoma raztopi. Omako ohladimo na sobni temperaturi.
Pred serviranjem zmzrlino narežemo na poljubno velike kose. Serviramo jo s šipkovo in kavno-čokoladno omako ter po želji s hrustljavim piškotom.