Sestavine

  • PARFAIT
  • 4 žlice rozin
  • 2 žlici kandirane limonove lupine (zitronat)
  • 2 žlici kandirane pomarančne lupine (orangeat)
  • 2 žlici kandiranih češenj
  • 100 ml ruma
  • 150 ml mleka
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 1/4 žličke mletega muškatnega cveta (Macis)
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • 4 rumenjaki
  • 70 g sladkorja
  • 250 ml sladke smetane
  • ŠIPKOVA OMAKA
  • 2 žlici rjavega sladkojra
  • 150 ml rdečega portovca
  • 2 žlici kisle smetane
  • 75 g sladke smetane
  • KAVNA OMAKA
  • 50 g temne čokolade (70 %)
  • 150 ml močne espresso kave
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 4 žlice kavnega likerja
  • 1 zvrhana žlička jedilnega škroba

Uvod

Ne, to ni sladica, ki jo lahko zamrznete le za božič! Zakaj pa po božiču ne bi pozimi dišalo čim večkrat; in zakaj le pozimi? Parfait, semifreddo, zmrzlina, polzmrzlina, saj je vseeno, kako se imenuje, samo, da tako lepo diši po prazniku, slavju, darilih, toplini in zimi. In samo, da ga pustite najprej malo otopliti.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za namakanje in hlajenje)
 
Postopek
1

Rozine, kandirani lupini in češnje drobno sesekljamo, prelijemo z rumom in dobro premešamo. Skledo prekrijemo s prozorno folijo in pustimo stati najmanj 12 ur.

2

Mleko, cimet, ingver, kardamom in muškatni cvet segrejemo. Rumenjake in sladkor zmešamo v kovinski skledi, jo postavimo nad vodno kopel in rumenjake z metlico stepamo do kreme. Med stepanjem počasi dolivamo vroče mleko z začimbami. Vse skupaj z metlico stepamo toliko časa, da dobimo gosto kremo. Kremo nato med mešanjem ohladimo na sobno temperaturo (proces ohlajanja lahko pospešimo, če skledo do polovice postavimo v mrzlo vodo).

3

Model za terino (1 l prostornine) obložimo s prozorno folijo. V ohlajeno jajčno kremo zamešamo namočeno sadje. Smetano poltrdo stepemo in jo previdno zamešamo v kremo. Z maso napolnimo pripravljeni model in ga postavimo v zamrzovalnik preko noči.

4

Za šipkovo omako v kozici karameliziramo sladkor, dolijemo portovec, kuhamo na srednji vročini 3 minute in na koncu primešamo šipkov namaz. Kozico odstavimo s štedilnika ter v omako zamešamo kislo in sladko smetano. Omako prelijemo v servirno posodo in do serviranja postavimo v hladilnik.

5

Za kavno omako čokolado sesekljamo. Zavremo kavo in sladkor. Jedilni škrob in kavni liker gladko razmešamo, dolijemo v vročo kavo in ponovno zavremo, da se omaka zgosti. Lonec odstavimo s štedilnika, v omako stresemo narezano čokolado in mešamo toliko časa, da se popolnoma raztopi. Omako ohladimo na sobni temperaturi.

6

Pred serviranjem zmzrlino narežemo na poljubno velike kose. Serviramo jo s šipkovo in kavno-čokoladno omako ter po želji s hrustljavim piškotom.

Oceni