Brancin v soli s prilogami
Sestavine
- 1 kg brancina
- 300 g špinače
- 1 velika šalotka
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 120 g masla
- sol
- muškatni orešček
- črni poper
- 1 bio limona
- 30 g pinjol
- 2 srednje velika paradižnika
- 500 g majhnega čvrstega krompirja
- 1 žlička kumine v zrnju
- 4 žlice repičnega olja
Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2017, Pucer z Vrha
Krompir kuhamo v slani vodi s kumino 20 minut. Nato ga odcedimo in olupimo. Paradižnik blanširamo, olupimo, odstranimo semenje in narežemo na 5 mm velike kocke. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Špinačo očistimo tako, da v celoti odstranimo trdo steblo.
Brancina pripravimo na enak način kot zobatca, samo čas pečenja je pri brancinu 20 do 22 minut. Medtem, ko je riba v pečici, pripravimo priloge.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Pinjole opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. V veliki ponvi segrejemo repično olje, vanj stresemo olupljeni krompir in pečemo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Začinimo s soljo in poprom.
V kozici segrevamo 100 g masla do svetlo rjave barve, nato vanj zamešamo narezani paradižnik in pinjole ter rahlo solimo.
V širšem loncu segrejemo preostalo maslo in oljčno olje, dodamo šalotko in česen ter ju stekleno opražimo. V lonec stresemo špinačo, pokrijemo in dušimo na močni temperaturi 1 minuto. Premešamo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo pokrito še nekaj minut oz. da špinača upade. Krepko jo začinimo s soljo, sveže mletim poprom, muškatnim oreščkom, 1 žlico limonovega soka in nastrgano limonino lupino.
Pečeno ribo previdno izluščimo iz solnega plašča, filiramo in serviramo s pečenim krompirjem, dušeno špinačo in maslom s pinjolami.