Sestavine

  • 1 kg brancina
  • 300 g špinače
  • 1 velika šalotka
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 120 g masla
  • sol
  • muškatni orešček
  • črni poper
  • 1 bio limona
  • 30 g pinjol
  • 2 srednje velika paradižnika
  • 500 g majhnega čvrstega krompirja
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 4 žlice repičnega olja

Uvod

Riba v soli je večna jed, ki je ni potrebno prepustili zgolj gostilnam. Tudi v celinskih ribarnicah lahko ”ujamemo” že prave in sveže divjake. Zato smo recept za zobatca v solni skorji ponovili še z brancinom. In sploh ne zadnjič, saj je še veliko rib, ki se s solnim pečenjem najlepše skuhajo.

Zato ne ponavljamo recepta za ribo v soli, temveč dodajamo priloge, ki tako nežno, sočno, prvinsko morsko ribo odlično spremljajo. Če v Šoli okusov priznamo, da je riba v soli večna jed,  se namreč nikakor ne strinjamo z njenimi večnimi prilogami!

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2017, Pucer z Vrha
 
Postopek
1

Krompir kuhamo v slani vodi s kumino 20 minut. Nato ga odcedimo in olupimo. Paradižnik blanširamo, olupimo, odstranimo semenje in narežemo na 5 mm velike kocke. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Špinačo očistimo tako, da v celoti odstranimo trdo steblo.

2

Brancina pripravimo na enak način kot zobatca, samo čas pečenja je pri brancinu 20 do 22 minut. Medtem, ko je riba v pečici, pripravimo priloge.

3

Pinjole opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. V veliki ponvi segrejemo repično olje, vanj stresemo olupljeni krompir in pečemo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Začinimo s soljo in poprom.

4

V kozici segrevamo 100 g masla do svetlo rjave barve, nato vanj zamešamo narezani paradižnik in pinjole ter rahlo solimo.

5

V širšem loncu segrejemo preostalo maslo in oljčno olje, dodamo šalotko in česen ter ju stekleno opražimo. V lonec stresemo špinačo, pokrijemo in dušimo na moćni temperaturi 1 minuto. Premešamo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo pokrito še nekaj minut oz. da špinača upade. Krepko jo začinimo s soljo, sveže mletim poprom, muškatnim oreščkom, 1 žlico limonovega soka in nastrgano limonino lupino.

6

Pečeno ribo previdno izluščimo iz solnega plašča, filiramo in serviramo s pečenim krompirjem, dušeno špinačo in maslom s pinjolami.

Oceni
1234