Sestavine

  • 4 brioš bombetke
  • 4 debele rezine gosjih jeter (a ca. 50 g)
  • solni cvet
  • 1 žlica ghee masla
  • 2 kiselkasti jabolki
  • 30 g masla
  • 30 g sladkorja
  • 25 ml jabolčnega soka
  • 2 ščepca bourbonske vanilije
  • 2 ščepca mletega maka
  • sol, poper
  • 2 žlički brusničnega kompota

Uvod

Sveža gosja jetra je potrebno znati očistiti in potem iz njih narediti foie gras terino. Veliko dela in denarja, pa vseeno nič ne pomaga, če ne morete povabiti dovolj velike družbe. Zato imamo v Šoli okusov za takšne primere v zamrzovalniku gosja jetra že očiščena in narezana, ker potem nista potrebna niti velik praznik, niti velika družba, da si privoščimo poslastico visoke kuhinje.

Da pa vseeno ne bi bilo preveč visoko, se da gosja jetra tudi ”znižati” … Temu nihče ne bo rekel fast food, čeprav priporočamo, da štručko iz maslenega testa stisnete z obema rokama, naj se kar pocedi do komolcev, debela rezina jeter na karameliziranem jabolčnem kompotu pa bo šla v največ dveh grižljajih v usta.

Če se vam zdi prehitro, dodajte še katalonsko kremo z ovčjim sirom in iz ”fast-fooda” boste dobili žlahtno predjed za največja slavja....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: Borac 2018, Uroš Rojac
 
Postopek
1

Zmrznjena gosja jetra odtalimo dobro pokrita s prozorno folijo v hladilniku. Jabolki olupimo, razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih narežemo na majhne kocke.

2

V kozici karameliziramo maslo in sladkor ter vmešamo narezana jabolka, sok in vanilijevo sredico. Jabolka dušimo na majhni vročini 1 do 2 minuti, potresemo z makom, solimo in popramo ter ohladimo.

3

Brioš bombetke prerežemo na polovico in jih rahlo opečemo na prerezani strani na električni plošči z žar površino ali v vroči ponvi. Pečico segrejemo na 160 stopinj.

4

V majhni ponvi močno segrejemo ghee maslo in gosja jetra pečemo na vsaki strani 1 minuto. Rahlo jih solimo in popramo ter ponev postavimo za 2 minuti v ogreto pečico.

5

Spodnje polovice opečenih briošev obložimo z jabolčnim kompotom, nanj položimo pečena gosja jetra, jih rahlo potresemo s solnim cvetom in dodamo še brusnični kompot. Zraven serviramo katalonsko kremo z ovčjim sirom (opcija).

Oceni