Briošev foie gras burger
Sestavine
- 4 brioš bombetke
- 4 debele rezine gosjih jeter (a ca. 50 g)
- solni cvet
- 1 žlica ghee masla
- 2 kiselkasti jabolki
- 30 g masla
- 30 g sladkorja
- 25 ml jabolčnega soka
- 2 ščepca bourbonske vanilije
- 2 ščepca mletega maka
- sol, poper
- 2 žlički brusničnega kompota

Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 20 minut
- Priporočeno vino: Borac 2018, Uroš Rojac
Zmrznjena gosja jetra odtalimo dobro pokrita s prozorno folijo v hladilniku. Jabolki olupimo, razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih narežemo na majhne kocke.
V kozici karameliziramo maslo in sladkor ter vmešamo narezana jabolka, sok in vanilijevo sredico. Jabolka dušimo na majhni vročini 1 do 2 minuti, potresemo z makom, solimo in popramo ter ohladimo.
Brioš bombetke prerežemo na polovico in jih rahlo opečemo na prerezani strani na električni plošči z žar površino ali v vroči ponvi. Pečico segrejemo na 160 stopinj.
V majhni ponvi močno segrejemo ghee maslo in gosja jetra pečemo na vsaki strani 1 minuto. Rahlo jih solimo in popramo ter ponev postavimo za 2 minuti v ogreto pečico.
Spodnje polovice opečenih briošev obložimo z jabolčnim kompotom, nanj položimo pečena gosja jetra, jih rahlo potresemo s solnim cvetom in dodamo še brusnični kompot. Zraven serviramo katalonsko kremo z ovčjim sirom (opcija).
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še