Brokolijeva juha z jurčki in quesadillas
Sestavine
- 600 g brokolija
- 1 l zelenjavne juhe
- 80 g šalotke
- 2 stroka česna
- 2 žlici masla
- 80 g krompirja
- 100 ml belega vina
- sol, poper
- muškatni oreh
- 4 sveži jurčki
- 1 žlica ghee masla
- Piment d'Espelette (ali čili v prahu)

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 351 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Brokoliju odrežemo stebla in ga razdelimo na manjše cvetove. Stebla olupimo in narežemo na 1 cm široke kolobarje. Olupljeno šalotko sesekljamo. Česen prav tako olupimo in prerežemo na polovico. Krompir olupimo in grobo naribamo.
Zavremo zelenjavno juho in 200 ml vode, vanjo stresemo cvetove brokolija in kuhamo 2 minuti. Nato jih s penavko poberemo iz vode, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Zelenjavni fond shranimo.
V loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko in česen ter pražimo 1 minuto. Nato dodamo narezana stebla brokolija in naribani krompir ter pražimo še 2 minuti. Dolijemo vino, malo pokuhamo in zalijemo z zelenjavnim fondom. Kuhamo odkrito na majhni temperaturi 20 minut.
Pet minut pred koncem kuhanja v juho stresemo še dve tretjini blanširanih cvetov. Juho nato gladko zmiksamo v blenderju ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.
Jurčke narežemo na debelejše rezine in jih zlatorjavo opečemo v ponvi na ghee maslu. Solimo in popramo. V ogrete krožnike nalijemo juho, po vrhu pa potresemo s preostalimi cvetovi brokolija, pečenimi jurčki in čilijem v prahu. Zraven ponudimo quesadillas s sirom.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še