Sestavine

  • 120 g chorizo klobase
  • 500 g mletega govejega mesa
  • 2 žlici olja
  • ½ žličke mlete kumine
  • ½ žličke mletega koriandra
  • ½ žličke mletega cimeta
  • 400 ml paradižnikove omake
  • 390 g mešanega fižola v konzervi (rjavi, beli in rdeči)
  • 40 ml čili omake
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol
  • mleti čili po želji
  • 6 koruznih tortilj
  • naribani sir (gouda, cheddar...)
  • olje

Uvod

Bistvo čilija (chili con carne) je, da se dolgo kuha. Toda bistvo Šole okusov je, da vam delo (tudi) olajšamo! In ker se mu je mudilo, je postopek tako pospešil, da se tudi pravi Mehičani ne bi pritožili, ona pa ga je celo pohvalila, čeprav jo je malo peklo, a tega, seveda, ni hotela priznati: ”Zakaj pa večkrat ne narediš nekaj tako hitro in tako dobro?!”

Tečaj: Chili con carne

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Klobaso je olupil, po dolgem prerezal na polovico in narezal na 5 mm debele rezine. V ponvi je segrel olje, vanj stresel narezano klobaso in med mešanjem pražil 3 minute. Dodal je mleto meso in vse skupaj pražil še 5 minut.

2

Meso je začinil s kumino, koriandrom, cimetom in soljo, ter vmešal paradižnikovo omako. Nato je dodal še odcejeni fižol in čili omako. Vse skupaj je dobro premešal in kuhal na majhnem ognju 20 do 25 minut (če se omaka preveč zgosti, dodamo nekaj žlic vode). Pred seviranjem je čili potresel s peteršiljem.

3

Koruzne tortilje je po eni polovici potresel s sirom, jih prepognil, malce stisnil ob straneh in na obeh straneh premazal z oljem. Segrel je litoželezno ponev z rebrastim dnom, vanjo položil po dve tortilji in jih rahlo zapekel. Pečene tortilje je razrezal na tri kose in jih takoj serviral s čilijem.

Oceni