Brstični ohrovt z gobami in korenje z ingverjem
Sestavine
- 400 g brstičnega ohrovta
- 200 g rjavih šampinjonov ali kraljevih ostrigarjev
- 100 g masla
- 3 stroki česna
- 2 šalotki
- 400 g korenja
- 2 žlici sesekljanega svežega ingverja
- sol
- 2 žlički svetlega muscovado sladkorja
- 1 žlica timijanovih lističev
- črni poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod
Naredite, prosim, prostor na sredini mize! Prihaja pečenka, na veliki deski, zvita, pečena in zrezana, debeli kosi in toliko jih je, da bo še za repete. Zato si ne naložite, prosim, preveč mesa naenkrat na krožnik, saj tudi ta potrebuje veliko prostora. Pečenka, namreč, ne sme biti nikoli sama.
V omačnici je dovolj omake, na pladnju je dovolj korenja, v njem pa dovolj ingverja, da zimsko pogreje. V skodeli je dovolj brstičnega ohrovta, med njim pa dovolj kraljevih ostrigarjev, da je potrebno dovolj prostora še nekje. Za takšno gostijo ni dobro za zajtrk preveč pojesti.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
Korenje olupimo, narežemo na rezine in stresemo v lonec skupaj z ingverjem, 50 g masla, soljo, sladkorjem in timijanom. Dolijemo 150 do 200 ml vode in zavremo. Kuhamo na majhni temperaturi 10 do 15 minut (da se korenje zmehča oz. tekočina skoraj povre). Pred serviranjem krepko popramo in v korenje zamešamo peteršilj.
Brstični ohrovt očistimo in večje glavice prerežemo na polovico. Gobe narežemo na tanke rezine. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Šalotki olučimo in narežemo na tanke kolobarje.
V loncu zavremo slano vodo in brstični ohrovt blanširamo 1 minuto. Nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
V ponvi segrejemo preostalo maslo ter pražimo šalotko in česen na majhni temperaturi 7 minut. Dodamo narezane gobe, zvišamo temperaturo in pražimo še 3 do 5 minut. V ponev stresemo še brstični ohrovt in pražimo nekaj minut. Pred serviranjem začinimo s soljo in poprom.