Bučni čatni in hrustljava Jakobova pokrovača
Sestavine
- 350 g muškatne buče
- 2 majhna posušena stroka čilija
- 3 pomaranče
- 1 srednje velika rdeča čebula
- 20 g svežega ingverja
- 3 žlice oljčnega olja
- 25 ml belega vinskega kisa
- 30 ml balzamičnega kisa
- 100 g želirnega sladkorja 3:1
- sol, črni poper
- 1 vejica sveže mete
- 3 rezine toasta
- šopek peteršilja
- 6 velikih jakobovih pokrovač
- 6 velikih kozic
- moka
- 1 jajce
- olje za cvrenje

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 325 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Jak 2009, Iaquin
Bučo olupimo in narežemo na majhne kocke (5×5 mm). Pomaranče olupimo in filiramo, to je odstranimo tudi notranjo belo kožo. Pomarančne krhlje nato narežemo na kocke.
Olupljeno čebulo in ingver narežemo na drobne kocke. Čiliju odstranimo semenje in ga nadrobimo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, ingver in čili ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti.
Dolijemo obe vrsti kisa in vmešamo narezano bučo in pomarančo ter želirni sladkor. Na srednji temperaturi kuhamo čatni 25 do 30 minut oz. da se zgosti. Krepko ga začinimo s soljo in poprom ter pustimo ohladiti. Meto drobno sesekljamo in vmešamo v ohlajeni čatni.
Toast narežemo na kocke in ga skupaj z osmukanim peteršiljem drobno zemljemo v blenderju. Peteršiljeve drobtine nato solimo in popramo. Kozice olupimo in jim odstranimo temno črevo. Jakobove pokrovače obrišemo do suhega s papirjem.
Kozice in pokrovače povaljamo v moki, stepenem jajcu in peteršiljevih drobtinah. Hrustljavo jih ocvremo v vročem olju in odcedimo na papirju. Na krožnike naložimo bučni čatni, česnovo majonezo in ocvrte pokrovače (in kozice).
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še