Kanadski bučni puding
Sestavine
- 150 g očiščene in olupljene buče (muškatna, hokaido)
- 90 g masla
- 160 g rjavega sladkorja
- 150 g moke (tip 480)
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 jajce
- sol
- 1 žlička vanilijeve arome
- 50 g mletih mandljev
- 200 ml mleka
- 100 ml javorjevega sirupa
- 30 g masla
- maslo za model
- sladkor v prahu
- vanilijev sladoled

Uvod
Preprost, toda zelo sočen in sladek, puding je nastal v časih velike gospodarske krize 1920 v kanadskem Quebecu. Zato mu je ime Chomeur, torej je brezposeln puding … Gospodinje so svoje nezaposlene može posladkale s preprostim biskvitom, čez katerega so vlile javorjev sirup in ga spekle. Preprosti kolač je kot puding chomeur postal ena najbolj znanih kanadskih sladic, ki je doživela veliko nadgradenj. Ta je z bučo, ki nima slabe vesti zaradi sladkega obilja, saj bučni puding ni nujno, da je šele sladica, temveč je po juhi lahko kar glavna jed.
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Bučo fino naribamo. Ognjevarni model za narastke (26 x 14 cm) namastimo z maslom. V skledi zmešamo moko in pecilni prašek.
60 g mehkega masla in 100 g rjavega sladkorja penasto stepemo. V masleno kremo zamešamo jajce, ščepec soli in vanilijevo aromo. Nato s spatulo v kremo zamešamo bučo, mandlje, moko in mleko. Testo vlijemo v model in ga gladko poravnamo.
Za omako v majhnem loncu zmešamo javorjev sirup, preostali sladkor, maslo in 100 ml vroče vode. Zavremo in kuhamo 3 minute, da se omaka rahlo zgosti. Z omako prelijemo testo v modelu in ga postavimo v sredino pečice za 45 minut.
Pecivo rahlo ohladimo, razrežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko ga postrežemo z vanilijevim sladoledom.