Sestavine

  • 150 g očiščene in olupljene buče (muškatna, hokaido)
  • 90 g masla
  • 160 g rjavega sladkorja
  • 150 g moke (tip 480)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 jajce
  • sol
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 50 g mletih mandljev
  • 200 ml mleka
  • 100 ml javorjevega sirupa
  • 30 g masla
  • maslo za model
  • sladkor v prahu
  • vanilijev sladoled

Uvod

Preprost, toda zelo sočen in sladek, puding je nastal v časih velike gospodarske krize 1920 v kanadskem Quebecu. Zato mu je ime Chomeur, torej je brezposeln puding … Gospodinje so svoje nezaposlene može posladkale s preprostim biskvitom, čez katerega so vlile javorjev sirup in ga spekle. Preprosti kolač je kot puding chomeur postal ena najbolj znanih kanadskih sladic, ki je doživela veliko nadgradenj. Ta je z bučo, ki nima slabe vesti zaradi sladkega obilja, saj bučni puding ni nujno, da je šele sladica, temveč je po juhi lahko kar glavna jed.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Bučo fino naribamo. Ognjevarni model za narastke (26 x 14 cm) namastimo z maslom. V skledi zmešamo moko in pecilni prašek.

2

60 g mehkega masla in 100 g rjavega sladkorja penasto stepemo. V masleno kremo zamešamo jajce, ščepec soli in vanilijevo aromo. Nato s spatulo v kremo zamešamo bučo, mandlje, moko in mleko. Testo vlijemo v model in ga gladko poravnamo.

3

Za omako v majhnem loncu zmešamo javorjev sirup, preostali sladkor, maslo in 100 ml vroče vode. Zavremo in kuhamo 3 minute, da se omaka rahlo zgosti. Z omako prelijemo testo v modelu in ga postavimo v sredino pečice za 45 minut.

4

Pecivo rahlo ohladimo, razrežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko ga postrežemo z vanilijevim sladoledom.

Oceni