Sestavine

  • 3 podolgovate rdeče paprike
  • 2 jajci
  • 200 g pečenih šalotk
  • 1 konzerva čičerke (400 g)
  • 1 žlica mlete dimljene paprike
  • 1 žlica blagega čilija v prahu
  • 100 g panko drobtin
  • 3 stroki česna
  • sol, poper
  • repično olje za pečenje
  • 2 kumari za solato
  • 2 žlici sesekljanega kopra
  • limonova lupina
  • sok 1 limone
  • 2 žlici oluščenega sezama
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 6 bombetk
  • maslo

Uvod

Kdo še potrebuje burger, če je v bombetki glavna zelenjava?! Pri vege burgerju s sladkim krompirjem, bučkami in pečeno šalotko smo ugotovili, da mesa v burgerju ni potrebno nadomeščati, ker ga je s pravo zelenjavno izbiro in kuharsko obravnavo boljše ignorirati. Tukaj pa s čičerko, okusom, teksturo in obliko, sicer nadomeščamo meso, vendar hkrati rušimo mit, da nadomestek ne more biti boljši od originala.

Če pa se slučajno najde kdo, ki še vedno ne verjame, si lahko sam naredi še tretji burger - iz vsega, kar je ostalo od prvega (sladki krompir, bučke, šalotke, majonezna omaka) in drugega (čičerka, paprika, kumare). Kdo še potrebuje meso, če je zelenjava tako raznovrstna?!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 250 stopinj s funkcijo žara. Paprike po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semenje in jih položimo na peki papir na pekač. Postavimo jih v pečico za nekaj minut oz. da koža počrni. Pečene paprike stresemo v vrečko za zamrzovanje, zapremo in pustimo stati 10 minut. Nato paprike olupimo in narežemo na manjše kose.

2

Čičerko dobro oplaknemo z vodo in temeljito odcedimo. Jajci razžvrkljamo. Pečene šalotke grobo narežemo (za pripravo glej recept Burger s sladkim krompirjem). Pečeno papriko, čičerko, pečene šalotke, jajci, dimljeno papriko, čili v prahu, sesekljani česen in sol v blenderju predelamo v ne pregladko maso. Na koncu z rokami vmešamo še panko drobtine.

3

Iz mase oblikujemo 6 polpetov (lahko si pomagamo s kovinskimi obroči) in jih postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro.

4

Kumaram odstranimo semena in jih po dolgem z mandolino tanko zrežemo. Zmešamo jih s koprom, limonovo lupino, sezamom in limonovim sokom. Krepko začinimo s soljo in poprom, pokapljamo z oljčnim oljem, temeljito premešamo in pokrijemo s prozorno folijo do serviranja.

5

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V veliki ponvi segrejemo repično olje in polpete pečemo na vsaki strani do zlato rjave barve. Preložimo jih na pekač in postavimo v pečico za 7 minut.

6

Bombetke prerežemo na polovico, premažemo z maslom in hrustljavo opečemo v vroči ponvi. Spodnje polovico obložimo s polpeti, nanje naložimo marinirane kumare, pokrijemo in takoj serviramo.

Oceni