Sestavine

  • 500 g sladkega krompirja
  • 500 g bučk
  • 100 g masla
  • sol, poper
  • repično olje za pečenje
  • 6 bombetk
  • 300 g šalotke
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 200 g domače majoneze
  • 2 žlici creme fraiche
  • 1 strok čilija
  • 1/2 žličke dimljene mlete rdeče paprike
  • 1 žlica limetinega soka
  • 50 g mlade špinače ali blitve

Uvod

Bistvo burgerja je mesna polpeta in vse drugo je le njena spremljava. To drži kot pribito in tukaj tudi v Šoli okusov ne želimo širiti krive ali nove vere. Nočemo, torej, ustvariti novega burgerja, in to celo brez mesa. Le njegovo ime smo si sposodili … A morda vas bo ravno zaradi tega zamikala sprememba.

Če bi se držali zgornjega in pribitega pravila, potem vegetarijanskega burgerja sploh ne bi bilo. Oziroma bi bil le z nadomestkom mesa. To pa je dolgočasno!

Zadeva postane vegetarijansko zanimiva šele takrat, ko nehamo razmišljati mesno-alternativno. Ker takrat se burger iz dolgočasnega mletega mesnega zrezka spremeni v atraktivno zelenjavno jed, ki se prav tako kot burger cedi po bradi, srajci in mizi, a vse tisto, kar je vmes, izkorišča vso pestrost in raznolikost zelenjave, ki s tem ni nadomestilo mesu, temveč ga sploh ne potrebuje! Pravzaprav ugotoviš, da burger sploh ne potrebuje - bistva …

Sladki krompir in bučke s pomočjo masla ustvarijo sočen zelenjavni zrezek, ki pa ne zamenjuje mesa, temveč ga s pomočjo šalotk, ki ne zamenjujejo surove čebule in in kislih kumaric, ignorira. Kdo še potrebuje burger, če je v bombetki toliko dobre zelenjave?!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Neolupljene šalotke po dolgem prerežemo na polovico. Teflonsko ponev močno segrejemo in vanjo naložimo šalotke s prerezano stranjo navzdol. Pečemo jih toliko časa, da rahlo porjavijo.

2

Nato jih preložimo s pečeno stranjo navzdol v ognjevarni model za pečenje, pokapljamo s kisom in potresemo s 50 g na kocke narezanega masla. Pečemo v sredini pečice 20 minut, nato jih rahlo ohladimo in stisnemo iz lupine. Pečico pustimo vklopljeno.

3

Čiliju odstranimo peške in ga drobno sesekljamo. Zmešamo majonezo, creme fraiche, sesekljani čili, limetin sok in dimljeno papriko ter po potrebi solimo. Majonezno omako do serviranja postavimo v hladilnik.

4

Sladki krompir olupimo in ga skupaj z bučkami naribamo na tanke trakove. Preostalo maslo (50 g) raztopimo, prelijemo preko zelenjave, solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo. Maso oblikujemo v 6 polpetov, pri tem si lahko pomagamo tudi s kovinskimi obroči, v katere potlačimo zelenjavno maso, da ostanejo polpeti bolj čvrsti.

5

V veliki ponvi segrejemo repično olje, vanj naložimo zelenjavne polpete in jih pečemo na srednji temperaturi 5 do 7 minut oz. da zlato porjavijo. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju, jih naložimo na pekač in postavimo v vročo pečico za 7 minut.

6

Dvanajst šalotkinih polovic po dolgem prerežemo na polovico. Bombetke prerežemo na polovico in prerezane strani premažemo z maslom. Veliko ponev segrejemo, vanjo naložimo bombetke z masleno stranjo navzdol in jih hrustljavo opečemo.

7

Spodnjo polovico obložimo s špinačnimi listi, nanje položimo pečen polpet in štiri kose šalotke ter pokapljamo z majonezo. Pokrijemo z zgornjo polovico in takoj serviramo.

Oceni