Burger s sladkim krompirjem, bučkami in šalotko
Sestavine
- 500 g sladkega krompirja
- 500 g bučk
- 100 g masla
- sol, poper
- repično olje za pečenje
- 6 bombetk
- 300 g šalotke
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 200 g domače majoneze
- 2 žlici creme fraiche
- 1 strok čilija
- 1/2 žličke dimljene mlete rdeče paprike
- 1 žlica limetinega soka
- 50 g mlade špinače ali blitve
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Neolupljene šalotke po dolgem prerežemo na polovico. Teflonsko ponev močno segrejemo in vanjo naložimo šalotke s prerezano stranjo navzdol. Pečemo jih toliko časa, da rahlo porjavijo.
Nato jih preložimo s pečeno stranjo navzdol v ognjevarni model za pečenje, pokapljamo s kisom in potresemo s 50 g na kocke narezanega masla. Pečemo v sredini pečice 20 minut, nato jih rahlo ohladimo in stisnemo iz lupine. Pečico pustimo vklopljeno.
Čiliju odstranimo peške in ga drobno sesekljamo. Zmešamo majonezo, creme fraiche, sesekljani čili, limetin sok in dimljeno papriko ter po potrebi solimo. Majonezno omako do serviranja postavimo v hladilnik.
Sladki krompir olupimo in ga skupaj z bučkami naribamo na tanke trakove. Preostalo maslo (50 g) raztopimo, prelijemo preko zelenjave, solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo. Maso oblikujemo v 6 polpetov, pri tem si lahko pomagamo tudi s kovinskimi obroči, v katere potlačimo zelenjavno maso, da ostanejo polpeti bolj čvrsti.
V veliki ponvi segrejemo repično olje, vanj naložimo zelenjavne polpete in jih pečemo na srednji temperaturi 5 do 7 minut oz. da zlato porjavijo. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju, jih naložimo na pekač in postavimo v vročo pečico za 7 minut.
Dvanajst šalotkinih polovic po dolgem prerežemo na polovico. Bombetke prerežemo na polovico in prerezane strani premažemo z maslom. Veliko ponev segrejemo, vanjo naložimo bombetke z masleno stranjo navzdol in jih hrustljavo opečemo.
Spodnjo polovico obložimo s špinačnimi listi, nanje položimo pečen polpet in štiri kose šalotke ter pokapljamo z majonezo. Pokrijemo z zgornjo polovico in takoj serviramo.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še