Burrata s pršutom in grahom
Sestavine
- 250 g burrate (kremasta mocarela)
- 8 rezin pršuta
- 1 skodelica zamrznjenega graha
- 2 vejici mete
- 2 žlici sveže naribaneg parmezana
- 2 žlici oljčnega olja
- sveže mleti črni poper
- solni cvet

Uvod
”Jaz glavno jed, ti pa predjed,” se je glasilo običajno naročilo. Le da je tokrat še dodala: ”Pa, prosim, brez kruha!”
Če bi šlo le za hujšanje, ne bi bilo le brez kruha, temveč kar brez predjedi. Ne, šlo je za nekaj drugega. Ni hotela, da bi svoj del naloge opravil kot običajno … S kruhom je vedno lahko, potrebuje le kak namaz ali nekaj rezanja, pa je že dovolj za izgovor, da ima tak uvod tudi aperitiv. Toda, brez kruha?
Zato pa so izleti! Čeprav zaradi tega izgubi kakšno sobotno ali nedeljsko tekmo, se odpeljati za vikend ni le prijetno, temveč je tudi koristno. Za dobre domače sestavine, izdelke, dobrote se potrudi, da v pritljažniku ob njeni prtljagi najde še nekaj prostora.
Nazadnje sta bila na Vipavskem. In ko je pršut tako dober – mangalica, Cigoj -, ne potrebuje niti kruha. A da ne bo (spet) rekla, da se ni potrudil, je v hladilniku našel še nekaj. Torej, grah z meto in pršut z burrato. Ne le brez kruha, tudi brez kuhanja!
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 10 minut
- Priporočeno vino: penina Brut zero 2014, Ščurek
V majhnem loncu je zavrel slano vodo, vanjo stresel grah in ga blanširal 1 minuto. Odcejenega je stresel v posodo z vodo in ledom ter ga po 1 minuti dobro odcedil in osušil s papirjem.
Meto je drobno sesekljal in zmešal z grahom, 2 žlicama olja in 1 žlico parmezana ter začinil s soljo in poprom. Buratto je prerezal na polovico.
Rezine pršuta je oblikoval v rozete in jih naložil ob robu krožnika. V sredino je položil burrato ter jo potresel z grahom in preostalim parmezanom.