Sestavine

  • 450 g olupljene hokaido buče
  • 1 ščepec mletih klinčkov
  • 250 g sladke smetane
  • 1 vanilijev strok
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 100 g masla
  • 100 ml sladke smetane
  • 2 žlici creme fraiche
  • 2 žlici ameriških orehov (pekan)
  • 4 žlice karamelne omake

Uvod

Budino je italijanski puding. Butterscotch je škotska omaka za slaščičarske prelive in karamelne bonbone. Buča pa je naša. Toda sladica, ki jih je združila, navdušila pa nas je zanjo ameriška chefinja restavracije Mozza iz Los Angelesa Nancy Silverton, ima zelo malo skupnega s pudingom, kot ga poznate iz vrečke, z bonboni, ki vam pulijo plombe, in bučami, ki jih je na Šoli okusov polno v jesenskih slanih jedeh. Pravzaprav je ta budino dokaz, da panakota sploh ni najboljša italijanska ”puding-sladica”, da tudi Škoti znajo kuhati, in da so buče v sladkih jedeh še boljše od - kostanjev!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 2 uri za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Graham's Late Bottled Vintage Port 2012
 
Postopek
1

Bučo narežemo na 2 cm velike kocke, stresemo na cedilo ali vložek za soparjenje, postavimo na lonec z vrelo vodo in kuhamo pokrito nad soparo 15 minut do mehkega. Bučo stresemo v blender, dodamo bourbon viski, mlete klinčke in 4 do 5 žlic vode ter pretlačimo v fini pire.

2

V loncu zavremo 250 g sladke smetane, sladkor in izpraskana vanilijeva semena. Na majhni temperaturi med mešanjem smetano kuhamo približno 12 do 14 minut do zlato rjave karamelne omake.

3

Lonec odstavimo s štedilnika in v karamelno omako zamešamo bučni pire in na kocke narezano maslo. S karamelno kremo napolnimo kozarce in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

4

Preostalo sladko smetano kremasto stepemo, dodamo creme fraiche in previdno mešamo še 10 sekund, da se obe smetani povežeta, pazimo da krema ni pretrda. Na butterscotch kremo položimo žličnik smetane in potresemo z grobo narezanimi ameriškimi orehi. Namig: puding lahko prelijemo s karamelno omako in na vrh položimo žličnik mascarpone sira.

Oceni