Sestavine

  • 250 g koromača
  • 4 šalotke
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • 200 ml belega vina
  • 800 ml ribje juhe
  • 200 ml pasiranega paradižnika (polpa)
  • 1 rep morske žabe
  • 8 lignjev
  • 16 večjih kozic
  • 350 g školjk srčank (vongole)
  • 1 lovorov list
  • 4 vejice timijana
  • 1/2 žličke ostre dimljene paprike v prahu
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 2 manjši sveži rdeči papriki
  • kurkuma, sol, poper

Uvod

V Viareggiu je tako deževalo, da so bili avtomobili do sedežev v vodi. Po celi ligurski obali se je poplava z neba nadaljevala in nehalo je šele na Elbi. Končno so šli ribiči na morje, končno sva dobila cacciucco, ki je bila sploh razlog celotnega potovanja. Ni nama uspelo ugotoviti, katera ribja juha je boljša, francoski bouilabaisse ali (severno)italijanski cacciucco (v originalu doma v Livornu).

Spet je lilo kot iz škafa, ko je Vivi odločila zmagovalca. Cacciucco, toda njen! Recepti so za to, da jih spreminjamo. Le vedeti moramo, kako, zakaj in kaj!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 730 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
  • Priporočeno vino: Teodor belo, 2010, suho, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Koromač očistimo, razrežemo na štiri dele, izrežemo trdi kocen in ga narežemo na tanke trakove. Morski žabi odstranimo kožo, izrežemo sredinsko kost in meso narežemo na večje kose. Kozice olupimo. Lignje očistimo in narežemo na 2 cm velike kose. Školjke dobro umijemo pod tekočo vodo in zavržemo že odprte školjke.

2

V večjem loncu segrejemo 3 žlice olja, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo. Dodamo koromač in česen ter pražimo še nekaj minut. Potresemo s papriko in kurkumo, na hitro popražimo in zalijemo z vinom. Pustimo vreti, da vino skoraj v celoti povre. Dolijemo ribjo juho, dodamo paradižnik, lovorov list in timijan ter kuhamo 10 minut.

3

Papriko očistimo in narežemo na majhne kocke (5 mm). V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezano papriko, na majhni vročini pokrito pražimo 10 minut in na koncu rahlo solimo.

4

V ribjo juho stresemo školjke in pustimo rahlo vreti 3 minute. Nato dodamo še pečeno papriko, kozice in kose morske žabe ter kuhamo 7 do 10 minut. Medtem v ponvi segrejemo 2 žlici olja, vanj stresemo dobro osušene lignje ter jih pečemo na močnem ognju do zlatorjave barve. Rahlo jih solimo.

5

Ribjo juho na koncu začinimo s soljo in sveže mletim poprom, potresemo s pečenimi lignji in ponudimo s svežo bageto in aioli omako.

Oceni