Sestavine

  • 2 jajci
  • sol
  • 260 g sladkorja
  • 80 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 60 g soljenih arašidov
  • 290 g temnega čokoladnega preliva (Zartbitterkuvertüre)
  • 130 g karamelnega namaza (Dulche de Leche)
  • 90 g masla
  • 4 beljaki
  • 1 zavitek želatine fix
  • 100 g sladke smetane
  • 30 g kakava v prahu
  • 10 g mlete želatine

Uvod

Včasih so bile kreme, danes pa so pene … To pomeni, da so sodobne torte lažje, čeprav ni nujno, da bo po njih tudi jedec lažji. Sladko je pač vedno (pre)grešno, le da za to torto to velja še posebej. Že njen biskvit je, namreč, tako lahek, da smo mu morali dodati za občutek teksture arašide, čokoladna pena na njem pa je še lažja, zato smo jo posladkali še s karamelo. Toda, ker je torta štirioglata, le vi odločate o tem, kako velike bodo rezine in kako težke bodo posledice. Zato je ob pravi velikosti rezina tako lahka, da je – pregrešno dobra!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Hranilna vrednost: 630 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Okvir za peko (20 x 20 cm) položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Za testo ločimo 2 jajci in beljaka s ščepcem soli stepemo v trdi sneg ter med stepanjem dodamo 80 g sladkorja. Nato v kremasti sneg previdno zamešamo dva rumenjaka.

2

Moko in pecilni prašek zmešamo, presejemo ter jo s spatulo previdno zamešamo v sneg beljakov. S testom napolnimo okvir za peko in poravnamo. 60 g soljenih arašidov grobo sesekljamo in enakomerno potresemo po testu. Pečemo v sredini pečice 12 minut in pečeno testo ohladimo.

3

Za čokoladno kremo sesekljamo 220 g čokolade in jo nad vročo vodno kopeljo raztopimo skupaj z 80 g masla in karamelnim namazom. Čokoladno kremo ohladimo na sobno temperaturo. 4 beljake stepemo v trdi sneg in med stepanjem dodamo 50 g sladkorja. V sneg zamešamo želatino fix in nato s spatulo še ohlajeno čokolado. S čokoladno kremo premažemo ohlajeno testo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

4

Za čokoladno glazuro zmešamo 75 ml vode in želatino v prahu ter pustimo stati 10 minut. Sladko smetano rahlo segrejemo in v njej stopimo namočeno želatino. Vmešamo 70 g sesekljane čokolade, kakav v prahu in 10 g masla. V majhnem lončku segrejemo 45 ml vode in 130 g sladkorja ter kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi.

5

Sladkorni sirup malce ohladimo in ga nato počasi zamešamo v čokoladno glazuro. Rahlo jo ohladimo in nato dve tretjini porazdelimo po ohlajeni čokoladni kremi. Pecivo postavimo v hladilnik, da se glazura strdi.

6

Pecivo vzamemo iz hladilnika najmanj 30 minut pred serviranjem. Narežemo ga na rezine in potresemo s karameliziranimi arašidi ter po želji pokapljamo s preostalo čokoladno glazuro, ki jo rahlo segrejemo. Za karamelizirane arašide v široki ponvi počasi segrevamo 100 g sladkorja in 2 žlici vode do zlato rjave karamele. V ponev stresemo 3 žlice soljeni arašidov, previdno premešamo, stresemo na papir za peko in ohladimo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)