Conchiglie s kozicami, koromačem in porom
Sestavine
- 400 g testenin (conchiglie, orecchiette)
- 2 majhna koromača
- 2 majhna pora
- 2 stroka česna
- 250 g češnjevega paradižnika
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica žafranike
- 75 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- sol, poper
- 400 ml ribjega fonda ali zelenjavne jušne osnove
- 250 g majhnih kozic
- kajenski poper
- 1 žlica svežega kopra
Uvod
Conchiglie so školjkice, sušene durum testenine, ki s svojo obliko ljubijo omako. A ta omaka ne sme biti težka, saj školjke ne marajo smetane in tudi niso za mesne raguje. Zato pa ljubijo lahke zelenjavne omake in se že zaradi svoje oblike ne izogibajo morskih sadežev. Takšna omaka bo tako hitro gotova, da se testenine ne bodo prekuhale, zato bodo še na zob, ko bodo razveselile z barvo, vonjem, teksturo in okusom. Ker takšna pisanost ne potrebuje solate, potrebujete le kozarec belega ”globokega” vina. Zato priporočamo Batičev Grand cuvee.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Koromač prerežemo na polovico, mu izrežemo trdi kocen in narežemo na tanke trakove. Por narežemo na 5 mm debele kolobarje. Paradižnik prerežemo na polovico. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Kozice stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Ribji ali zelenjavni fond segrejemo, dodamo žafraniko in pustimo stati 5 minut. V loncu rahlo segrejemo olje, dodamo narezani koromač, por in česen ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute.
V zelenjavo zamešamo mezgo, malce opražimo in dolijemo suhi vermut. Začinimo s soljo in poprom, dolijemo še juho z žafraniko, dodamo narezane paradižnike in omako kuhamo na majhni temperaturi 7 minut. Dve minut pred koncem kuhanja vanjo zamešamo še kozice.
Medtem v velikem loncu zavremo soljeno vodo in testenine skuhamo na zob (al dente). Odcejene testenine zamešamo v omako, jih naložimo v ogrete krožnike in potresemo s koprom. Po želji lahko zraven serviramo sveže naribani parmezan.