Crema catalana
Sestavine
- 750 ml sladke smetane
- 2 bio limoni
- 2 cimetovi palčki
- 80 g sladkorja
- 6 velikih rumenjakov
- 6 žlic rjavega sladkorja
Uvod
Katalonska krema (crema catalana) ni creme brulee! Pa tudi ne dalmatinska rožata. Podobnosti sicer obstajajo, toda bolj pomembne so posebnosti. Cremo catalana odlikuje nepogrešljivi okus limonove lupine, ki ga nepogrešljivo sladi opražena cimetova palčka!
Zaradi teh značilnosti je crema catalana večna sladica, ne le v Kataloniji ali Španiji, temveč tudi pri vas doma, ko vam je čebulna omaka z jurčki in polento (s klobaso ali brez) tako uspela, da je po njej potrebno postrugati iz nizke skodele še nekaj sladkega. Zato pa ste jo skuhali že dan prej, kajne!
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ hlajenje preko noči)
Limoni tanko olupimo z lupilnikom. V srednje veliki ponvi pražimo cimetovi palčki na srednji temperaturi 2 minuti, da malce potemnijo in zadišijo. Dolijemo smetano, dodamo sladkor in limonove trakove ter ščepec soli. Zavremo, prelijemo v manjši lonec in pustimo stati najmanj 1 uro na sobni temperaturi.
Naslednji dan pečico segrejemo na 140 stopinj. Kremo rahlo segrejemo ter odstranimo cimet in limono. Rumenjake gladko razžvrkljamo v skledi in med mešanjem z metlico v tankem curku dolijemo toplo smetano.
Kremo nalijemo v plitke skodelice oz. modele (premer 10 cm), jih postavimo v globoki pekač, vanj nalijemo vročo vodo do polovice modelov in pekač postavimo v sredino pečice za 45 minut. Nato jih poberemo iz vodne kopeli, ohladimo in postavimo v hladilnik preko noči.
Pred serviranjem rjavi sladkor na hitro zdrobimo v blenderju, ga enakomerno potresemo po ohlajeni kremi in karameliziramo z ročnim gorilnikom. Pustimo jih stati 1 minuto, da se sladkorna skorja strdi in nato takoj serviramo.