Sestavine

  • 30 g masla
  • 4 stroki česna
  • 300 ml sladke smetane
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 800 g belega debelega fižola (konzerva)
  • muškatni orešček
  • sol poper
  • 250 g šampinjonov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 g mlade špinače
  • 2 žlici sesekljanega pehtrana
  • 6 rezin pancete
  • 4 rezine drožastega kruha

Uvod

Če bodo za glavno jed ”le” gratinirane skutne palačinke s pehtranom, naj bo za začetek juha gosta in ”mesna”, tudi ko radiatorjev ni potrebno več greti. To željo vam bodo izpolnili debeli fižol, špinača, šampinjoni in preprost recept, pri katerem pa pazite, da bo po gosti zelenjavni enolončnici še dovolj prostora za palačinke, ki se medtem grejejo v pečici.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Fižol stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Tri stroke česna drobno sesekljamo in opražimo na maslu v širokem loncu. Dodamo fižol, juho in sladko smetano ter začinimo s sveže naribanim muškatnim oreščkom.

2

Zavremo in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Medtem šampinjone narežemo na rezine. V široki ponvi segrejemo 2 žlici olja in šampinjone zlato rjavo opražimo. Solimo in popramo.

3

V juho zamešamo očiščeno špinačo in kuhamo na majhni vročini 3 minute. Dodamo še pečene šampinjone, segrejemo in na koncu dodamo še pehtran. Panceto narežemo na 3 cm dolge kose in jo hrustljavo opečemo na preostalem olju.

4

Kruh opečemo v toasterju in ga natremo s preostalim strokom česna. V globoke krožnike naložimo juho in na vrh damo rezine kruha. Potresemo jih s fižolom in hrustljavo panceto.

Oceni